Šta zaista želimo za Božić?

Odgovor na ovo pitanje dala nam je još odavno Maraja Keri!

Škrtog direktora Londonske banke Skrudž posećuje sestrić i moli da ga pusti s posla na Božić. On ga pušta, ali taj dan mu neće biti plaćen. Nakon što Skrudž zatvori kancelariju, dolazi mu duh prijatelja u okovima i govori mu da će ga posetiti tri duha: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što mu duh budućnosti pokaže njegov grob prekriven snegom i porodicu koja se veseli njegovoj smrti, Skrudž ispravlja svoje krive postupke, odlazi kod sestrića na proslavu Božića i donosi jelo i piće. Svi srećno i zajedno slave Božić. Prepričao sam vam upravo radnju romana Čarlsa Dikensa Božićna pesma u kome je  prepoznata potreba čoveka da na drugačiji način od uobičajenog proslavi taj dan. Videćete, Čarls Dikens i Maraja Keri imaju nešto zajedničko.

Piše: Nikola Todorić

Čini se da je ove godine, pesma All I Want for Christmas is You još popularnija nego kada je objavljena 1994. godine. Od 24. do 30. novembra na Spotify-ju dostigla je milion strimova u toku dana. Da podsetimo, prošle godine u ovo vreme slušana je oko 600 000 puta. Sličan skok imala je i na servisu Apple Music.

Uspeh se nije dogodio slučajno. Nakon Music Box-a jednog od najprodavanijih albuma svih vremena, rukovodstvo izdavačke kuće Columbia Records počelo je da razmišlja o tome kako da sledećim singlom nadmaše Music Box i doslovno – postignu nedostižno. Smišljali su strategiju za još napredniji projekat. Prvo su raspravljali o tome da li je u redu da zvezda koja je na vrhuncu svoje karije izda pesmu sa božićnom tematikom, pošto je to bio jedan od predloga. Odmah su pomislili „praznične pesme su za muzičke zvezde na zalasku karijere”.

Do tada, niko nije imao praznični pop singl, niti je to bila poznata nauka za producente. Pitali su se da li je to rizik ili siguran dobitak. Na kraju, upornošću muzičkog direktora Tomija Motole, koji je bio siguran u ovo drugo, dogovoreno je da Mraja Keri i Volter Afanasijev počnu da pišu i komponuju pesmu o Božiću. Tomi i Maraja su tada već bili u braku i živeli zajedno u kući sa studijom gde im je zajedno bilo lakše da uhvate duh i suštinu pesme. Maraja je imala svoj smer kretanja do te suštine. Složili su se da jezgro pesme treba da budu osećanje devojke koja ne želi mnogo za Božić. Išli su tim putem i stigli do savremene hrišćanske himne – Sve što želim za Božić si ti.

Brza pop, r’n’b pesma ne bi bila praznični hit da nije snimljena i u gospel stilu, a sve zajedno zvuči kao da je otpevano u maloj staklenoj snežnoj kugli. Čuju se zvona na sankama Deda Mraza, zamišljamo irvase i zimsku idilu u stilu Kanade ili Švedske. Tajna vanvremenskog hita  je u tome što nijedan žanr nije dominantan, niko od tvoraca nije insistirao da se ide više u jednom smeru nego što bi trebalo. Pesma je optimistična i radosna, savremena i tradicionalna u isto vreme. Uz živahne klavirske akorde, flautu, violinu, bubnjeve, obou, hor i prazničnu harmoniju postala je obrazac koji posle niko nikada nije uspeo da dosegne. Iako je reč o pop pesmi, mnogi muzički kritičari složili su se da je All I Want for Christmas is You jedina božićna pesma napisana u poslednjih 50 godina vredna da bude uvrštena u Veliku američku pesmaricu. Ma koliko vi mislili da je tekst banalan, nije, i dostojan je čak i Frenk Sinatre.

Ništa od pesme ne bi bilo da je nije otpevala Maraja Keri. U njenom glasu oseća se čežnja i iskrenost, a bez takvih emocija, ne bi bila prihvaćena i smatrala bi se lažnim dodvoravanjem publici. Uspela je da nagovesti pravo značenje Božića u vreme kada su nam potrebni zagrljaji, pažnja, ljudska toplina i razumevanje. Maraja je zbog takve kanonizacije u katoličkom svetu proglašena za kraljicu Božića.

Pesma donosi optimizam i veru, ali ne u religioznom smislu, jer u tekstu nema nikakvih hrišćanskih uverenja. To je zapravo romantična pesma. U samom nazivu All I Want for Christmas is You nema ni roda niti pola. Može je pevati ko kome želi, svako ko oseća ljubav prema bilo kome tokom praznika. Zato ona vremenom postaje sve popularnija jer je pesma bez predrasuda i taman kada su svi Božić pretvorili u praznik poklona, podsećamo se numere koja sažima smisao Božića.

I kao što je Čarls Dikens još 1843. godine prepoznao potrebu da se Božić obeležava drugačije nego u srednjem veku, da je to praznik kada treba da se okupimo, plešemo i budemo velikodušni, tako nas i ova pesma menja makar na nekoliko dana i budi u nama LJUBAV!

Share