Šta redakcija čita ovog leta?

Leto, udobna hladovina, voćni koktel ili ceđeni sok i knjiga  savršen su recept za hedonizam na  odmoru. Obaveze koje nam cele godine ne dozvoljavaju da izdvojimo malo vremena za sebe i posvetimo se toj listi odavno pripremljenih knjiga za čitanje, sada konačno mogu sačekati po strani jer vreme je za odmor i opuštanje.

Teodora Kovrlija

*Kradljivica knjiga, autor Markus Zusak – u pitanju je jedna od onih veoma popularnih knjiga o kojima gotovo svi govore. U mom slučaju, to je obično kontra produktivno i ja nakon takve kampanje izgubim želju da pročitam knjigu o kojoj se toliko priča. Nakon pogledanog filma koji je ostavio snažan uticaj na mene, poželela sam da konačno pročitam i Kradljivicu knjiga. Predivna, dirljiva priča, smeštena u Nacističku Nemačku u drugom svetskom ratu, ispričana iz ugla smrti.

*Moć uvjeravanja, autor  Mirela Španjele Marković – Ovo je knjiga koju bi verujem svako ko se bavi javnim poslom ili želi da stekne neophodne veštine potrebne u svakodnevnom životu, trebalo da pročita. Autorka vas uči korisnim veštinama poput, kako napisati dobar govor, kako savladati tremu u javnom nastupu ili osvojiti publiku.

*Brižit Džouns luda za njim oautorke Helen Filding – Je nedavno objavljeni, dugo očekivani nastavak popularnih romana o Bržit Džouns. Ukoliko je upola dobra i duhovita kao prethodne dve, verujem da ću u njoj uživati.

*Rat don Emanuelovog donjeg sveta Luj de Bernijer je knjiga koju sam nedavno počela da čitam, ali je zbog obaveza stavljena u drugi plan, tako da će biti prva knjiga koju ću ovog leta pročitati. Ubedljiv početak, odličan način pisanja i nekoliko preporuka za ovu knjigu , stavili su je u sam vrh liste prioriteta za čitanje. Prva knjiga u De Bernijerovoj “kolumbijskoj triologiji”, void  nas u tipično markesovski svet pun parodije, groteske i humora.

knjige 1

Minja Cvetković

*Pin-Up Grrrls. Feminism, Sexuality, Popular Culture autorka Maria Elena Buszek – ovo leto je počelo i završiće se u znaku master rada, a ova knjiga je deo glavne literature koju koristim za njegovu izradu. Iako mi je stigla još pre nekoliko meseci, nažalost, još uvek nije došla na red. Ukoliko i vas zanima istorija pin up-a, njegova povezanost sa začecima feminizma, kao i načini na koji su žene definisale i javno izražavale svoju ženstvenost i seksualnost, mislim da je ovo knjiga na koju bi trebalo obratiti pažnju.

*Zvezde supermarket kulture autorke Maje Vukadinović – još jedna knjiga koja je na „pročitati za master“ spisku i koja po sadržaju zvuči veoma obećavajuće. Naime, radi se o prvoj studiji na našim prostorima koja analizira fenomen medijskih zvezda i njihov odnos sa publikom. Maja se u knjizi osvrće na činjenicu da su medijske zvezde najistaknutiji nosioci vrednosnih obrazaca i bavi se istraživanjem kako, i zbog čega, ove zvezde u tolikoj meri utiču na svakodnevni život svoje publike.

*Nova Straža autora Sergeja Lukjanjenka – pročitala sam prethodna četiri dela i kao prilično veliki ljubitelj ovog žanra mogu vam ih iskreno preporučiti. Sergejev stil pisanja je zanimljiv, duhovit, budi maštu, ali s vremena na vreme ume da bude i konfuzan, stoga savetujem da ne pravite velike pauze između čitanja njegovih knjiga. Neću vam pisati sadržaj da vam ne bih spojlovala prethodne delove, samo ću reći – magija, SF, natprirodna bića…

*Besnilo autora Borislava Pekića – da budem potpuno iskrena, ne znam zašto ovu knjigu nisam pročitala do sada. Da li zbog toga što sam ja, ponovo u duhu iskrenosti, skeptična prema delima naših pisaca, ili zato što nisam nikada obratila pažnju na sadržaj knjige (koji mi je zaista zaintrigirao jer volim tu tematiku), ne znam. U svakom slučaju, planiram da u što kraćem roku ispravim grešku.

 knjige2

Nina Simonović

*Mihail Bulgakov  “Majstor i Margarita” – Već par puta joj se vraćam sa istim entuzijazmom. Bulgakov vas na sebi svojstven način vodi kroz (bukvalno) magičnu Moskvu 30-ih godina XX veka i otkriva na koji način je povezana sa događajima iz Judeje s početka nove ere.

*Ernesto Sabato “O junacima i grobovima” – Isprepletane i vremenski iseckane priče sa epizodama iz argentinske istorije, zajedno sa moralnim i metafizičkim stavovima autora. Pred očima će vam se smenjivati veoma žive slike dok budete „gutali“ redove ovog majstorski napisanog romana.

*Žoze Saramago – Još jedan epohalni autor, Nobelovac, čijim se redovima rado vraćam. Čitav opus ovog portugalskog književnika otvara svet neslućenih slojeva, a kao meni posebno značajne izdvajam “Godina smrti Rikarda Rejša”, ”Jevanđelje po Isusu Hristu” i “Sedam sunaca i sedam mesečina”. Koju god da izaberete nećete pogrešiti.

*Ferid Muhić  “Štit od zlata” – Nešto ozbiljnije štivo za letnje dane, ali svakako oplemenjujuće. Muhić nas vraća u drevni svet Kelta i u spletu književnosti, poezije i filozofije kroz brojne simbole pokazuje šta je to što životu daje pravi smisao i vrednosti.

knjige3

Marija Bokić

Tačno je da za dobre knjige uvek treba naći vremena, međutim, brojne obaveze koje nas pritiskaju tokom velikog dela godine nas u tome često spreče. Zato je tu leto, godišnji odmor, raspust, period kada se mnogi posvećuju onome čega su se do tada odricali. Jedno od tih odricanja, u mom slučaju, su ove četiri knjige koje već duže vreme jedva čekam da pročitam, a predstojeće leto vidim kao idealan momenat za to. Ovoga puta nema laganih letnjih naslova već je moto kojim sam se vodila „Život je previše kratak za loše knjige“, a što svakako preporučujem i vama. Ovo je moja letnja lista.

*Sedam sunaca i sedam luna – Žoze Saramago

*Tvrđava – Meša Selimović

*Dama s kamelijama – Aleksandar Dima

*Muzej nevinosti – Orhan Pamuk

knjige4

Šta vi čitate ovog leta? Voleli bismo da čujemo i vaše preporuke.

Share