Predstava Radical Cheerleading nemačke koreografkinje Zufit Simon pred beogradskom publikom

U petak, 24. maja u 20 časova u Bitef Teatru, nemačka koreografkinja Zufit Simon izvešće plesni perfomans „Radical Cheerleandingo plesu kao obliku protesta. Predstava je realizovana u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples uz besplatan ulaz.

Foto: Dieter Hartwig

Fizički otpor i koreografisani protesti u javnim prostorima postali su delotvorna i moćna sredstva mirnih demonstracija u kapitalističkim demokratijama. Razvijeno delovanjem queer feminističkih aktivistkinja 1990-ih godina, takozvano „radikalno navijanje“ kombinuje nenasilnu, direktnu akciju sa pozorišnim elementima. Cheerleading nam je dobro poznat kao organizovano navijanje devojaka na sportskim takmičenjima. Tu se koristi performans i podrivaju kodovi navijanja da bi se prenele specifične poruke. Glamur, sjaj i mešavina raznih slogana sastavni su deo ove vesele, satirične alternative militantnim oblicima protesta.

Sa žestinom, preciznošću i humorom, heterogeni ansambl predvođen koreografkinjom Zufit Simon, koja se takođe pojavljuje na sceni, postavlja pitanje zbog čega vredi izaći na ulicu.

Foto: Dieter Hartwig

Zufit Simon je izvođačica i koreografkinja, završila je studije savremenog plesa na Univerzitetu muzičke i scenske umetnosti (HfMDK) u Frankfurtu na Majni. Njeni radovi prikazivani su na festivalima u Italiji, Austriji, Tanzaniji, Češkoj Republici, Poljskoj i Francuskoj.

Beogradsko izvođenje organizuje Stanica Servis za savremeni ples u saradnji sa festivalom Antistatic iz Sofije i Lokomotivom iz Skoplja, uz podršku Gete Instituta.

Share