OSVAJANJE SLOBODE: TRIBINA I SPECIJALNA PROJEKCIJA FILMA MUSTANG

MUSTANG

Francuska i Turska, 97’, 2015. Režija: Deniz Gamze Ergüven
Uloge: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Erol Afsin, Ilayda Akdogan, Elit Iscan

Soboda kao pitanje, ubrzano se postavlja u centar svetskih diskusija, i to u trenutku u kojem preti da, umesto normalnog stanja društva i osećaja čoveka, postane samo reč. U ravni sa univerzalnom slobodom, ide i pitanje položaja žene u mnogim religijama i državama. U senci patrijahalno rigidnih sredina, intelektualni bunt čini se jedinim logičnim sredstvom “osvajanja” sloboda. Upravo sa tom temom, Jugoslovenska kinoteka i distributivna kića Five Stars organizuju tribinu kojoj će prethoditi specijalna projekcija filma MUSTANG, favorita za ovogodišnju nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film.

U razgovoru koji će voditi Ivan Milenković, učestvuju Adriana Zaharijević, filozofkinja, Teofil Pančić, kolumnista i pisac i Dragan Popadić, psiholog.

projekcija-filma-mustang
Sinopsis filma:

U turskom selu na crnomorskoj obali, daleko od Istanbula, pet sestara na granici između detinjstva i zrelosti, podiže pobunu protiv patrijarhalnih običaja. Odgovor konzervativnog sveta na nevinu igru sa dečacima, oličenog u njihovoj babi i ujaku, očekivano je surov. Porodična kuća postaje zatvor i fabrika za ugovaranje brakova. Otpor sestara, mladih mustanga željnih slobode, lagano se slama nasiljem. Priča o surovosti tretmana prema mladim ženama u Turskoj, ispričana je iz ugla Lale, najmlađe od sestara, koja ne pristaje na budući život u ropstvu. U osvajanje slobode, sestre ulažu svoju pamet, neustrašivost, pa čak i sopstveni život.

Mustang otvara pitanje slobode u svetu kao otpora porobljujućoj tradiciji, religijskom fanatizmu, neobrazovanju i korenitoj gluposti.

Zgrada Kinoteke, Uzun Mirkova 1 četvrtak, 18. februar, 18:00

Share