Naučite švedski uz pomoć računara

Naučite švedski uz pomoć računara

Da li ste znali da zahvaljujuci jednoj preduzimljivoj devojci možete naučiti švedski – i to sedeći kod kuće za svojim računarom?

Naučite švedski uz pomoć računara

Milica Stojković je na fakultetu otkrila svoju ljubav prema skandinavskim zemljama, a očarala ju je melodičnost švedskog jezika. Zahvaljujući njenoj posvećenosti, učenju i talentu za savladavanje jezika još kao student počela je da drži privatne časove švedskog jezika zainteresovanim polaznicima. Brusila je svoje pedagoško iskustvo u školama jezika koje u svojoj ponudi imaju taj jezik. Međutim, u jednom trenutku poželela je veći izazov i došla na ideju da podeli svoje znanje putem društvenih mreža uvidevši da postoji interesovanje za učenje jezika u lokalnim sredinama gde nema privatnih škola. U našoj zemlji nema puno škola koje nude kurseve švedskog, a polaznici iz manjih gradova i ruralnih sredina nemaju mogućnosti da prisustvuju kursevima. Zbog toga je odlučila da upotrebi svoje veštine i iskustvo u društvenim medijima i omogući svakom korisniku internet, ma gde se on nalazio, učenje švedskog jezika.

Šta je od kompjuterske opreme potrebno tvojim polaznicima?

Ono što je neophodno da bi se nastava neometano odvijala jeste fukncionalna internet veza koja omogućava, pre svega, dobar prenos zvuka, a to je danas moguće postići i na jako malim brzinama protoka. Poželjno je posedovanje kamere, pogotovo u početnoj fazi učenja, kada je važno što bolje savladati izgovor, čemu dosta doprinosi i vizuelna komponenta. Bilo je, međutim, slučajeva kada je od samog početka sve savršeno funkcionisalo i bez nje. Što se tiče ostalih audio uređaja (mikrofona, slušalica itd.), oni se mogu, ali ne moraju koristiti od strane đaka, dok god nema tehnikčkih prepreka učenju. S moje strane su oni, naravno, uvek prisutni kako bi kvalitet nastave u tom segmentu bio na najvišem nivou. Đaci mogu imati knjigu u elektronskom ili štampanom formatu ispred sebe, što se odnosi i na sav ostali material. Svakom od nas odgovara različit princip učenja, pa uvek ima prostora za dogovor i prilagođavanje u radu.

Naučite švedski uz pomoć računara

Kakvo je interesovanje za ovaj nesvakidašnji vid učenja jezika?

Moram priznati da sve više ljudi prihvata ovakav vid učenja, a prednosti su svakako brojne. Učite kod kuće, u prijatnom okruženju, u terminima koji vama odgovaraju. Ukoliko izvesna sumnja kod polaznika na početku i postoji, ona vrlo brzo nestaje, kada se uvere da ceo sistem u praksi zaista funkcioniše. Ponosna sam na to što je među đacima bilo i mlađih i starijih, onih sa boljim ili slabijim poznavanjem rada na raučunaru, ali smo sve eventualne prepreke uvek zajedno i uspešno savlađivali. Puno sam pozitivnih reakcija dobila i kada su u pitanju stranica i profil “Naučite švedski” na Fejsbuku i Tviteru, pa se nadam da će se oni još više razvijati u budućnosti.

Da li je polaznicima potrebno više časova da bi na ovaj način kvalitetno savladali jezik? Postoje li prepreke u ovakvom vidu učenja?

Broj časova i  njihov tempo zavise isključivo od potreba i napretka samog pojedinca. U tom pogledu, ne postoji razlika između klasičnih individualnih časova i časova preko interneta. Ukoliko se radi u paru, moguće je da će i period učenja biti u izvesnoj meri duži. Meni, kao predavaču, bitno je pre svega da svako od njih stekne određeno znanje, u skladu sa datim vremenskim okvirima i da sa časa odu zadovoljni onim što su prethodno naučili. Na početku je naravno potrebno napraviti procenu i plan rada shodno okolnostima i pridržavati ih se koliko je to moguće, a prostor za napredak uvek postoji. To je velika prednost u ovakvom radu, zato što je u prvom planu znanje, a ne već unapred određeni fond časova, što je u najvećem broju slučajeva karakteristično za  privatne škole stranih jezika.

Da li je bilo nekih smešnih situacija sa tvojim učenicima budući da niste u direktnom kontaktu nego između vas posreduje računar?

Ostatak intervjua pročitajte u 1. broju Plezir  magazina  na stranici br. 56.

Milicu možete pratiti na njenoj Facebook stranici Naučite švedski i istoimenom Twitter nalogu.

Share