Ana Đurđević: Eksperimentišite, probajte, igrajte se!

U naš julski leksikon se upisala jedna novopečena mama, kreativna kuvarica kojoj je kulinarstvo u genima i omiljena blogerka koja poslednjih osam godina uveseljava i inspiriše ljubitelje ukusnih zalogaja receptima na svom blogu Prstohvat soli. Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljam Anu Đurđević, devojku uz čije fotografije hrane ćete zaboraviti na dijetu, a odmah po čitanju ovog teksta produžiti do kuhinje kako biste isprobali neki od njenih recepata

NEŠTO ZA POČETAK?
Ćao. (smeh)

5 REČI KOJE TE OPISUJU?
Može tri? Nestrpljiva, stidljiva, optimista.

KAKO SI SE ZALJUBILA U KULINARSTVO I KAKO JE NASTAO TVOJ INTERNET KUTAK PRSTOHVAT SOLI?
Odrastajući u kući u kojoj se dobro klopalo, hrana i kuvanje su bili nešto što me je oduvek interesovalo. Intenzivno sam počela da kuvam tek kada sam otišla iz porodičnog doma i tako je vremenom nastao Prstohvat soli. Zašto baš taj naziv? Simbolično i jednostavno, kao neophodan sastojak svakog jela, i slatkog i slanog.

KAKO SI ZAVOLELA KUVANJE? KO TE JE USMERAVAO I PODUČAVAO PRILIKOM PRVIH KULINARSKIH KORAKA?
Kuvanje mi je u „krvi”, baka je bila izvrsna kuvarica, a i mama je. Deo tog talenta je morao preći na mene, mada smatram da imam još puno da učim kako bi mogla da im stanem na crtu. Još kao mala sam volela da budem oko njih kada nešto spremaju, posebno kolače.

PROTOKOM VREMENA LJUBAV PREMA KUVANJU SE U TVOM SLUČAJU, PRETVORILA U PROFESIONALNI ANGAŽMAN. JEDAN SI OD OSNIVAČA MAGAZINA MEZZE I SVOJEVREMENO SARADNIK SRPSKOG IZDANJA MAGAZINA ELLE. KOLIKO POSAO, ODNOSNO ODREĐENI PRITISAK UTIČU NA TVOJU KREATIVNOST DANAS KADA JE KUVANJE TVOJA PROFESIJA?
Rad na magazinu Mezze i u Elle-u je najlepši i najkreativniji period vezan za moj rad. Nažalost, oba angažmana su prestala, ali su se pojavili neki novi i drugačiji. Jako mi je važno da, bez obzira na angažman, zadržim svoj integritet, lični pečat po kome sam prepoznatljiva. Imam tu privilegiju da mogu da biram saradnike. Uvek gledam da se sa klijentom dogovorim oko svega, tako da i klijent i ja budemo zadovoljni. Bez puno filozofije, imam tu privilegiju da mogu da biram saradnike pa ne dolazim u poziciju da ugrozim sebe.

ŠTA TE INSPIRIŠE KADA RADIŠ NA NOVIM RECEPTURAMA ZA JELA ILI NAPITKE?
Sezona, ponuda na pijaci ili je dovoljno da se zapitam šta bi u ovom momentu htela da jedem. Simple as that!

VELIKU PAŽNJU POSVEĆUJEŠ VIZUELNOM IDENTITETU, ŠTO JE DANAS U VREMENU DOMINACIJE DRUŠTVENIH MREŽA NA NEKI NAČIN I NEOPHODNO. DA LI IMAŠ NEKU POMOĆ U TOM SEGMENTU POSLA?
Još uvek sve radim sama. Ponekad uskoči suprug kada ja treba da budem ispred kamere, ali za sada sam sam svoj majstor što se svakog segmenta tiče.

DEŠAVA LI SE DA KLONEŠ DUHOM I RAZOČARAŠ SE? ŠTA TE U TIM TRENUCIMA MOTIVIŠE DA VRATIŠ OSMEH NA LICE I NASTAVIŠ DALJE PUNOM PAROM?
Naravno da se dešava, dozvolim sebi da me površnost društvenih mreža pecne i tada se zapitam čemu sve ovo. Ali, uvek se setim svog početka, zašto sam pre osam godina ušla u ovaj svet (mada je tada sve bilo dosta naivnije, drugačije), podsetim sebe zašto ovo radim, sa koliko iskrenosti pristupam svemu, koliko sam sebe uložila i samo se resetujem.

IMAŠ LI NEKE POSEBNE RITUALE DOK KUVAŠ?
Ništa posebno, bitno je samo da sam dobro raspoložena. U suprotnom, sve se odrazi na ukus.

U OVOM BROJU GOVORIMO O JEDNOJ VRLO BITNOJ TEMI I PROBLEMU KOJI JE AKTUELAN U MNOGIM ZEMLJAMA, REČ JE O BACANJU HRANE. KAKVA JE SITUACIJA NA TU TEMU U TVOJOJ KUHINJI, IMAŠ LI NEKE TRIKOVE DA NAMIRNICE DUŽE OSTANU SVEŽE ILI RECEPT ZA PRIPREMU JELA OD OSTATAKA HRANE?
Uh, još uvek nisam najbolji sagovornik na ovu temu jer se, nažalost, desi da bacim hranu zbog loše kalkulacije. Ali radim na tome da se to što manje dešava! Trudim se da dobro isplaniram kupovinu, da se setim da zamrznem višak hrane koji preostane i slično. A često mi se desi da spremim najbolju klopu od ostataka hrane, kada sam ograničena brojem namirnica, jer onda moram da budem baš kreativna i ponekad spojim nespojivo.

POSTOJI LI NEKA POSEBNA PRIČA ILI SARADNJA NA KOJU SI VEOMA PONOSNA?
Na gotovo svaku realizovanu saradnju vezanu za blog sam ponosna, jer da nešto nije bilo ok ne bi završilo na blogu. Postoje i saradnje koje su došle zahvaljujući blogu, a nisu vezane za recepte već za fotografiju, a opet u vezi su sa hranom. (smeh) Izdvojila bih saradnje sa Anđeli kolači i Kex box studio za ručnu izradu keksa, u oba slučaja su u pitanju ljudi koji imaju iskren proizvod i koji svoj posao obavljaju sa puno ljubavi.

IDU NAM SVE TOPLIJI LETNJI DANI I SAMIM TIM POTREBA DA SE KONSTANTNO OSVEŽAVAMO. KOJI JE TVOJ OMILJENI LETNJI NAPITAK, I DA LI BI SA NAŠIM ČITAOCIMA PODELILA RECEPT?
Nešto jako jednostavno – sok od zove pomešan sa malo soka od limuna u koji dodam nekoliko listića nane.

KOJI SAVET BI DALA LJUDIMA KOJI BI VOLELI DA UNAPREDE SVOJE KULINARSKE VEŠTINE?
Eksperimentišite, probajte, igrajte se, kršite pravila… Sem kada pravite kolače i torte, tu se trudite da koliko-toliko ispoštujete recept. (smeh)

SLATKO, SLANO, LJUTO ILI NEŠTO ČETVRTO?
Ljuto!

KOGA SMATRAŠ UMETNIKOM ŽIVLJENJA?
Moju drugaricu i koleginicu blogerku Nevenu Hleb i lale.

OMILJENI CRTANI JUNAK?
Duško Dugouško mi je neprevaziđen.

MOŽE LI SE ŽIVETI OD LJUBAVI PREMA ONOME ŠTO RADIMO?
Retkost je…

PREPORUKA ZA ČITANJE / SLUŠANJE/ GLEDANJE?
Film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”.

ŠTA TE JE POSLEDNJI PUT SLATKO NASMEJALO?
Prvi osmeh mog deteta.

KAKVE PLANOVE KUJEŠ ZA LETO PRED NAMA?
Pošto sam nedavno postala mama po prvi put, ovo leto nam je bez planova, samo uživanje u čarima roditeljstva. Mislim da
će ovo biti jedno od najlepših leta do sad. (smeh)

PORUKA ZA KRAJ?
Uživajte u letu, što manje gledajte u telefon, a više u ljude preko puta vas

Share