Moda u službi humanosti – IV Belgrade Alternative Fashion Event

Program modne manifestacije BAFE biće izmenjen zbog trenutne situacije u zemlji. Modni dizajner Georgione Essi doniraće celokupan prihod od prodaje svoje nove kolekcije za pomoć ugroženom stanovništvu, dok će posetioci manifestacije biti u prilici da pomognu kupovinom specijalnih ceger-torbi, bedževa i drugim donacijama.

Naslovna

IV Belgrade Alternative Fashion Event održava se od 29. do 31. maja u prostoru Mikser House-a (Karađorđeva 46), sa početkom u 20h. Tokom prva dva dana manifestacije svoj rad predstaviće nam mladi dizajneri iz čitavog regiona, dok će trećeg dana biti organizovana izložba modnih vinjeta pod nazivom Live dolls.

Naše usne su pokretači inspiracije, sredstvo izražavanja kao i univerzalni simbol komunikacije, stoga kolekcija slovenskog brenda Squat ima za cilj da izmami posmatrače da “čitaju” sa usana i tako shvate poruku koju one, tj. onaj ko nosi odeću, želi da prenese.

SQUAT

Srpski dizajner Dejan Popović predstaviće kolekciju  “Deca Gaje”, namenjenu svim devojkama i ženama koje žele da izgledaju kao boginje savremenog doba. Kako je modna ikona Vivienne Westwood jednom rekla: “Zašto ne biste izgledali kao boginja svaki dan ako možete, zašto ne?”.

dejanpopovic

Ivona Fodora predstaviće kolekciju koja predstavlja savremeno viđenje nekih detalja narodne nošnje. Kolekcijom dominiraju nežne, pastelne boje i lagani materijali.

ivonafodorap

Me and the machine su mladi dizajnerski dvojac iz Zagreba koji čine Vanja Veselić i Berislav Kovačević. Dobitnici su druge nagrade na prestižnom događaju namenjenom modnim talentima – Modnom Ormaru. Kolekciju IIIII čine minimalistički i monohromatski odevni komadi. Osnovni element, linija, serijski se ponavlja u skupovima stvarajući analogiju sa savremenim dobom, u kojem ništa nije stalno – osim promene i neprekidno rastuće brzine.

Me-and-the-Machine

Maska koju stavljamo na lice predstavlja beg od stvarnosti u kojoj smo izloženi osudama društva, zato što odudaramo od običnog kalupa, zato što smo drugačiji. Hrvatski dizajner Marko Sabo ovom kolekcijom želi da pokaže da su svi posebni i jednako vredni i da niko ne zaslužuje da stavlja “masku” zbog drugih.

Marko-Sabo

Pored njih, svoje kolekcije predstaviće i Lazar Ilić, Andrea Jovanovska, Sisters&Brothers Code, Marina Mićanović i drugi.

Pokrovitelji manifestacije BAFE su: Mikser House, UK Parobrod i Mrvica Hairstyle, dok će medijsku podršku pružati Grazia, Esquire, Wannabe, Plezir magazin, Fashionela, Pufnica i drugi.

Belgrade Alternative Fashion Event je regionalna modna manifestacija čiji je cilj upoznavanje javnosti sa novom generacijom modnih dizajnera koji neguju poseban odnos prema kreiranju odevnih predmeta. BAFE organizuje i besplatne edukativne radionice iz oblasti mode i umetnosti. Manifestacija se održava dvaput godišnje, u maju i novembru.

Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/bafe21

Share