Mirisna erotika

Da li ste ikada poželeli da mirišete drugačije? Ne na nešto fino i slatko, nego na nešto oporo i jako? A da li ste probali “niche” parfeme?

Izdvojeni iz “mainstream” zone velikih parfimerija, “niche” parfemi su ponikli iz pobune, iz potrebe za mirisima koji će nositi prave emocije. Poput mirisne avangarde, oni su otvoreni za eksperimente i prodaju se u koncept-parfimerijama, ili vlastitim, brendiranim radnjama.

Kod nas se ovi mirisi prodaju samo u parfimeriji Metropoliten u Beogradu.

Ima parfema koji vam obećavaju da ćete postati zavodljivi i neodoljivi, kao ona lepotica u satenu i svili sa bilborda. Ima parfema koji vam obećavaju krv, spermu i znoj. Doslovno.

O takvoj erotici je ovde reč.

Pa sad, ako garantujete da ste punoletni, zatvorite oči maloj deci, pa pročitajte.

Dont-Get-me-WrongBaby-sajt

Sve počinje rukom ležerno prebačenom oko vrata mlade žene, rukom čoveka naviknutog da mrsi kosu finih devojaka. Ovo je noćna priča, automobil je parkiran i ta ruka privlači sebi jedno mlado i sveže žensko lice. Ono miriše na đurđevak i cvet narandže, uz lak, čokloadni dodir na usnama. Ona se malo opire, pa to je red. Onda se spušta prema njemu i kroz duboki poljubac muškarac otkriva toplu hrapavost njenog jezika, uzbuđujući dodir grudi… oko njih lebdi ambra i badem, šećer i gumene bombone. On će želeti još i još, ali ova priča ima kraj u šapatu: “Nemoj me pogrešno shavatiti, dragi, ali  ja ne gutam”. Don’t Get Me Wrong Baby I Don’t Swallow ime je parfema brenda Etat Libre D’Orange, u kom je nekoliko vrhunskih parfemskih kreatora dopustilo sebi slobodu kreiranja neponovljivh i odvažnih mirisnih kreacija, koje se neće dodvoravati trendovima, niti ukusu najšire publike.

Etat-Libre-Dont-get-me-wrong,-baby-I-dont-swallow-sajt

“Parfem je mrtav, živeo parfem”, uzviknuli su parfimeri stvarajući Etat Libre i nakon lakih poljubaca, rešili da idu malo dalje. Stvorilii su Hotelsku kurvu, Le Putain des Palaces.

“Puderasta gornja nota priziva lik žene koja oblači zavodljivi veš, ostavlja za sobom slatkast trag ruža za usne, otisak čipke. Da, to je intimni ritual žene koja zna da prozre muškarca kroz njegov slabašni štit.  Njena sofisticiranost je intrigantna, baš kao i njena trgovina sopstvenim telom. Ispod slatkasto-gorkog dodira badema, kao naziranje tajne otkriva se miris kože, putenost dodira u budoaru. Ne sanja li svaka žena o tome da bude zavodnica iz hotelskog bara, da okusi strast u lftu, ili na satenskim čaršavima?”

Sliku dame u čipkanom vešu u budoaru, parfemisiti su dočarali kompozicijom mirisa sačinjenom od ruže, ljubičice, kože, đurđevka, mandarine, đumbira, pirinčanog pudera, ambre i “animalnih nota”.

Etat-libre-d-orange-putain-des-palaces---Hotelska-kurva-sajt

Gradacija se ovde ne zaustavlja. Etat Libre ide do kraja.  Parfemom koji se zove Veličanstvene izlučevine, Les Secrtetons Magnifiques, mirisom koji će samo retki smeti (ili želeti) da nose.

“Kao krv, znoj, sperma ili pljuvačka, ovo je mirisni koitus, on doziva onaj jedinstveni momenat kada u vrhuncu senzualnog zadovoljstva žudnja pobeđuje razum” –  kreiran od mirisnih nota joda, mleka, kokosa, sa malom dozom mošusa i sandalovine. Neizbežan je u njemu bio i slankast, skoro morski miris, koji nailazi u talasima. Ovo je subverzivan, divlji parfem koji se voli ili mrzi od prvog daha.

Etat-Libre-Secretions-magnifiques-sajt

Etat Libre d’Orange je brend koji je kreirao Etjen de Svart (Etienne de Swardt), koji je prethodno sedam godina radio za kuću Givenchy. Stvarajući ničiju zemlju parfema, “slobodnu zemlju pormorandži”, ostvario je san o parfimerskoj slobodi i poziva na ovu svoju avanturu osobe koje voli. Proglašava “nultu godinu parfimerije” i pokreće malu parfemsku revolucijiu: Slobodnu zemlju narandži.

 

Share