MATILDA – porodična manufaktura u kojoj umetnost caruje

Kada se umetnost i ljubav udruže nastaju prava mala „čuda“. Matilda je porodični studio u kome Zsuzsanna i Zoran, svako u svom stilu i shodno svojim afinitetima pravi lutke i narukvice originalnog i jedinstvenog dizajna.

Matilda Dolls and Bracelets je porodični art studio. Kako ste došli na ideju da se udružite i od kada studio postoji?

MATILDA Mishkovich Authentic Technography & Impeccable Loving  Designed  Arts/Zsuzsanna i Zoran Mišković/ – je naš studio koji postoji od 2011. godine. Dugogodišnje poznanstvo i zajednički život nam je potvrdio slične afinitete ka stvaralaštvu i kod oboje podsticao kreativnu aktivnost. U nedostatku radnog prostora koristili smo vlastiti dom  u stvaralačke svrhe. Tako je dnevni boravak često postajao mesto gde se najbolje osmišljavaju i sagledavaju nove ideje, a kutak trpezarije je obično, mesto gde se izvodi krojenje, šivenje i slikanje. Ovako je nastao naš homemade – handmade porodični art studio.

matilda

Da li svako ima svoj deo posla ili zajedno radite na svemu što iz radionice izlazi?

Lutke ja izrađujem, a narukvice moj suprug. Svako od nas prati vlastitu ideju i izvedbu. Kreativna autonomnost je potpuna, ali kako delimo radni prostor konsultacije prate ceo naš radni proces. Za pronalaženje i nabavku tekstila i repromaterijala imam više smisla i strpljenja, te je taj deo poslova moja nadležnost, kao i administriranje facebook profila i strane. Dizajn, website, video, marketing, dizajn štampanog materijala i ambalaže kao i administriranje E-shop-ova radi Zoran. Naši prijatelji i saradnici su fotograf Mikus Csaba i IT podrška ing. Dejan Živkov.

matilda-2

Unikatne lutke koje pravite nisu nešto sa čime smo često imali prilike da se susretnemo kod nas. Kada je nastala prva lutka i koliko se njihov izgled vremenom menjao?

Nažalost, to je zaista tako. Za ovih nekoliko godina koliko se bavim ovim poslom i istraživanjima po ovoj temi, srela sam svega nekolicinu autora koji se kod nas bave izradom tekstilnih lutaka. Istakla bih kreacije Olge Stamenović i Gordane Rakulj. Recimo, u zapadnom svetu kao i u zemljama ruskog govornog područja, gde lutkarstvo ima veliku tradiciju i gde je danas na zavidnom umetničkom nivou, postoje škole, radionice, izložbe, specijalizovani časopisi, imaju svoje organizacije i u takvom okruženju je mnogo jednostavnije delovati.
Čini mi se da sam odavno zainteresovana za izradu lutaka, naime baka me je prva inspirisala i ona mi je pomagala da pravimo odeću za moje lutke. Mnogo godina kasnije, tragajući za prikladnim poklonom, koji zadovoljava moje kriterijume, nastala je prva lutka. Aktivnost i rezultat su mi se dopali. Došlo je do konstrukcijskih izmena osnovnog kroja i garderobu sam počela pažljivije dizajnirati. Morala sam napraviti sledeću lutku da otklonim nedostatke i nesavršenosti sa prvonastale. Jednostavno nije bilo moguće ovde se zaustaviti. Otkrila sam  jedan novi svet, veoma zanimljiv i intrigantan u koji sam morala zakoračiti. Naizgled lutke se nisu monogo promenile, insistirala sam na dizjniranju odeće, preciznijoj i minucioznijoj izradi.

matilda4

Matilda lutke nas vraćaju u detinjstvo i podsećaju na poznate elemente iz naše i nama bliske tradicije. Da li su inspiracija za njihov nastanak bile žene sa ovih prostora i njihovo kulturno nasleđe?

Da bi razumeli MATILDA-u i njeno poreklo, prvo se moram vratiti na sam početak. Sećam se, negde u ranom detinjstvu, koliko sam bila očarana cilindričnim ukrasnim jastucima od satena i vezenog tila koje je baka sama osmišljavala i šila. I u našoj kući , kao i u većini ovdašnjih kuća postojala je šivaća mašina  i poznavele su se razne veštine ručnih radova. Redovno su se kupovali razni časopisi poput Praktične žene, Bazara, Svijeta, Burde i uticaji su se nizali, a danas mi je pomalo teško i da ih sve razaznam i prepoznam.                                 Uočavajući da na ovom prostoru žive mnogi narodi, gledajući ih, uglavnom zapažam ono istovetno u svima njima. Odatle je potekla ideja da moje lutke MATILDA-e, telesno, fizički budu uniformne. Oslanjajući se na evropsku i svetsku tradiciju krpenih lutaka, na umetničke lutke kao i na fenomen Tilda-e pokušavam stvoriti vlastitu kreaciju koja će zadovoljiti kriterium “različitost istog“, kako to volim da nazovem. Uvek istu telesnost, a različitu kulturu, pripadnost drugom narodu i jeziku, pripadnost drugoj državi i gradu. Individualnost i personalnost koja neće biti izražena samo drugačijom odećom, nego će ostaviti prostora i za dodavanje ponekog stereotipa i poneke veoma lične interpretacije.

Koliko je strpljenja potrebno za izradu jedne lutke i kako izgleda proces nastanka?

Mislim da je za svaki kreativan posao potrebna velika ljubav. Strpljenje je neophodno, ali ono se uči i podrazumeva vreme da ovladate određenim veštinama. Svaka lutka je ručne izrade, unikatno dizajnirana, inspirisana fizičkom ili virtuelnom posetom nekoj od svetskih metropola. Prvo razrađujem ideju, dizajniram odeću i pravim unikatne krojeve. Ponekad nije dovoljna samo skica i krojevi, često mi se desi da izrađujem i probne modele, najčešce takav je postupak sa obućom, komplikovanijim komadima odeće kao i sa kapama. Koristim uvozne kvalitetne tekstile i minijaturanu dugmad, kao i ostale adekvatne materijale. Sama tehnika izrade je šivenje mašinom, veoma često rukom kao i tehnikama veza, heklanja i sl. Fokusiram se da su lutke nadahnute jednostavnošcu i poverenjem, a to uglavnom iziskuje 50-70h rada na njima.

matilda5

Osim lutaka u vašem umetničkom kutku se mogu naći i interesantne narukvice. Da li narukvice tematski prate lutke ili su one svet za sebe?

Narukvice su svet za sebe i tematski ne slede lutke, ali zajedničko im je da tragaju po arhaičnim nanosima dveju umetnosti i veština. Narukvice za predložak imaju australijsko abordžinsko slikarstvo transponovano na savremenu svetsku umetnost. Pokušaj su sintese arhaičnosti i moderne. Unikatne su, ručno oslikavano drvo, te u nekoliko slojeva prelakirane.

matilda3

Primetila sam da su narukvice inspirisane prirodom, životom i etno motivima. Kako nastaju ove kolekcije?

Dva  međusobno toliko udaljena pejzaža za zajedničko imaju univerzalnu prazninu, dinamiku i lepotu ravnica. Tolika nepregledna širina je uvek tema, ponekad sagledavana u svojoj celokupnosti, ponekad u isečku, detalju, tačci. Teme su topografske karte pejzaža kao i “topografske priče”-smernice kroz duži i linije atara. Ponekad je to opis rečnih slivova, a ponekad priče o odnosima sa komšijama sa susednih salaša. Pojedine narukvice imaju isključivo abordžinske simbole, dok druge crpe simbole i znake sa davno omolovanih zidova valjcima. Teme se ponavljaju dinamikom prolaska bicikliste krajolikom.

matilda6

Ono što mi se veoma dopalo je vaš vizuelni identitet i način na koji fotografije prate temu narukvica. Ko je odgovoran za fotografije i kolaže?

Vuzuelni identitet je veoma bitan da bi se predstavili na način na koji mi to želimo. Smatramo da je važno da vas pravilno identifikuju i mi se maksimalno trudimo da postanemo prepoznatljivi sa MATILDA-om.  Standardizovan izgled studijskih fotografija Csaba je izvanredno uradio. Insistirali smo i usaglasili smo se da monohromatska pozadina daje veći akcenat na objekte fotografisanja. Prezentaciona moć fotografija  je na zavidnom nivou, ali smo uočili i da takve fotografije u nizu nedovoljno zadržavaju pažnju.Trebalo je spojiti nespojivo, ne menjati ništa na fotografijama a opet učiniti ih viralnijim i upotrebljivijim na društvenim mrežama. Ovo prvi put izgovaram glasno! 🙂 Smislili smo formu kolaža “Inspiration” ali post festum! Zoran je smatrao da je bio dovoljno inspirisan, naslovio je svaku narukvicu i nerado je želeo dodatno da ih tumači. Kritikom uostalom se i ne bavi autor, a ja sam bila dovoljno upućena da preuzmem na sebe posao tumačenja i približavanja narukvica publici. Pronalazim fotografije koje odgovaraju nakukvici tematski, koloristički  i po motivu. Moram priznati, pronaći adekvatnu fotografiju ponekad  je dug i spor proces, ali krajnji rezultat je vredan truda.

matilda7

Bavite se divnim, kreativnim poslom, međutim, svedoci smo da se poslednjih godina uglavnom favorizovala hiperprodukcija, stoga koliko je teško ostati dosledan i živeti svoju umetnost danas u Srbiji?

Izazova i prepreka je mnogo, a podrške je veoma malo. Da bi svoj posao razvili i podigli na nivo malog biznisa, neophodna su i određena ulaganja. Postoje pojedinci koji umeju da prepoznaju kvalitetan rad i koji su spremni da podrže umetničko stvaralaštvo. Nedavno je, opštinska turistička organizacija otkupila nekolicinu naših radova za potrebe reprezentativnog poklona i poklonila ih svojim  gostima povodom Nedelje ruske mode i Međunarodnog dečjeg stvaralaštva, međutim to su retke prilike. Second hand, China store su, nažalost, naša hiperprodukcija sa kojom ne možemo i ne želimo da se utrkujemo. Oslanjamo se na sopstvene resurse,  inicijativu, doslednost i snagu u nadi da ćemo se uspešno izboriti za pristojno mesto MATILDA-e.

Da li se emotivno vezujete za lutke i narukvice? Koliko vam je teško da se odvojite od njih kada dođe vreme za prodaju?  

Iskreno – i ne i da. Umiri me misao, da će moju lutku dobiti neko, ko će je čuvati i voleti, da će u nečiji dom uneti toplinu i radost, upotpuniti kolekciju. Zatim, tu su i moje beleške o procesu rada, skice i crteži, fotografije koje čuvam kao dragocene uspomene. S druge strane, kada su ti mali objekti vaša mala umetnička dela, u koja ste udahnuli neku svoju energiju, podarili im karaktere i vlastita imena, onda zaista nije lako odvojiti se od njih. To se desilo sa Lyrom, lutkom za koju sam se vezala, ostala je moja “privatna kolekcija” i ona je u neku ruku postala i zaštitni znak MATILDA-e.                                                                                                               Zoran  ima poseban odnos prema narukvicama. Njegov dugogodišnji hobi je izrada bumeranga, oslikava ih koristeći kao osnov tehniku i motive iz umetnosti starosedelaca Australije. Okupiranost ovim rekvizitom je nešto iz čega je zapravo i potekla ideja za oslikavanje narukvica. I dok je bumerang nešto što se neizostavno vraća, nešto što Zoran čuva i nerado poklanja, dotle su narukvice modni detalj, koje na sebi nesmetano prenose i dele priče širom sveta.  Neizmerno nas veseli to što neke od naših lutaka i narukvica žive svoj život u nekim drugim zemljama – Mađarskoj, Španiji, Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj, Americi, Kanadi …

Matilda-Lyra

Kako zainteresovani čitaoci mogu da stupe u kontakt sa vama i gde mogu da kupe MATILDA lutke i narukvice? Da li posećujete sajmove rukotvorina u Srbiji i regionu?

Naše prvo javno predstavljanje je bilo 2012. godine. Rad nam je predstavljen u okviru projekta 100% Future Serbia, na Belgrade Design Week-u. Proteklih meseci smo bili predstavljeni u online magazinu, web strani rukotvorina, kao i u nedeljnom dodatku jedne domaće dnevne novine. Stižu nam redovno pozivi za razne sajmove rukotvorina u Srbiji i u regionu. Pozivani smo i na izložbe autorskih lutaka koje se organizuju na eminentnim lutkarskim destinacijama. Nažalost, do sada nismo bili spremni, niti smo u mogućnosti da se uhvatimo u koštac sa takvim finansijskim izazovom, mada samo sa žaljenjem možemo da predpostavljamo koliko su takve manifestacije dragocena iskustva. Naše lutke i narukvice su trenutno dostupne u online prodavnici koja egzistira na Etsy portalu. Zainteresovani nas mogu kontaktirati preko website-a, kao i preko facebook-a.

Dođite nam u posetu!

Share