Tajni Život Čarapa by Gordana Rakulj Radovanović

tajni zivot carapa

Umetnica Gordana Rakulj Radovanović  pravi veoma lepe i kreativne lutkice čiji osnovni material za izradu su čarape. Igračke su veoma dekorativne i  podjednako će obradovati  i velike i male.  Uronimo zajedno u čudesni svet igračaka od čarapa.

 Kako ste došli na ideju  da počnete da pravite lutkice od čarapa?  Zašto baš čarape?

Prvi  put sam lutke od čarapa videla na internetu i jako su mi se dopale. Shvatila sam da moram da pokušam i tako su nastale moje prve lutke od njih. Ispostavilo se da su čarape jako zahvalne kao materijal i jako inspirativne za rad zbog svog oblika, rastegljivosti , bezbrojnih dezena.

 Da li ste imali prethodnog iskustva u dizajniranju i ručnom radu?

Da, od kad znam za sebe uvek sam nešto pravila. Pre lutaka sam radila tašne i nakit. A pre toga opet  – lutke. Njih sam radila i pre 20 godina, ali od drugih materijala. One su moja stara ljubav. Vajarstvo, kao životni poziv, mi je mnogo pomoglo u celoj priči.

tajni zivot carapa

 Kako nastaju lutkice? Da li na početku imate jasnu ideju kako će lutkica izgledati ili ona svoje  obličje poprima usput?

Uvek pođem od određene ideje ili skice. Većina lutaka tako nastaje. Međutim, kroz sam proces rada spontano se dolazi do novih ideja i rešenja.

 Koliko vremena je potrebno za izradu jedne lutkice?

Neke se rade brže, neke sporije, sve zavisi od tipa lutke. One  kojima se prišivaju ruke, noge, uši, repovi i aplikacije  zahtevaju više vremena. Postoje lutke koje se šiju iz jednog komada, a onda se naknadno na njima interveniše.  Za njih je potrebno kraće vreme izrade.

 Šta vas inspiriše? Odakle dolaze ideje za kreiranje ove vesele družine?

Uvek volim da kažem da  se za mene inspiracija nalazi svuda, bukvalno. Film, muzika, stare fotografije, ilustracije, detalji koje vidim u prolazu, na nekoj zanimljivo obučenoj devojčici ili dečaku – sve me to inspiriše. Posebno volim bajke i basne, priče. One su neiscrpni izvor ideja.

Da li imate svoju omiljenu lutku koja nije na prodaju?

 Ostatak intervjua pročitajte u  2. broju Plezir magazina na stranici br. 91.

Share