Marko Somborac crta našu svakodnevicu

Njegovi stripovi su svakodnevnica mnogih ljudi kojima je izmamio osmeh na lice preko dve hiljade puta. Humor shvata kao sredstvo putem kojeg će jače odjeknuti neka poruka. Uz njegove stripove smejemo se našoj ne tako smešnoj svakodnevici i jedva čekamo komentar na društvene teme jednog od naših najboljih karikaturista

Marko-Somborac-crta-nasu-svakodnevicu-3

Da li ti je humor ventil kroz koji možeš bez pardona da iskažeš sve one stvari kojima si nezadovoljan?

Možda je nekada i bio, znam da to tako izgleda kad se gleda sa strane, ali sada, u situaciji kada je to svakodnevna obaveza, to je ipak jedan svakodnevni zadatak koji mora da se ispuni do određenog dedlajna. Naravnom, sa dodatkom da ja taj zadatak(posao) ipak volim i možemo dodati to sa ventilom, ali slabo se oseti olakšanje, kada svakog sledećeg dana nanovo kazaljke jure ka roku za štampu. Da dodam da ja na humor ne gledam toliko sa pozicije ventila, mada nije loše ni imati priliku za tako nešto, nego kao sredstvo kojim jače odjekne neka poruka.

Šta je to što misliš da se u Srbiji nikada neće promeniti  što će uvek biti pogodno tle za zbijanje šala?

Izgleda da još od Nušića imamo razne gospođe ministarke, ljude koje menja vlast ili problematične ljude na važnim mestima. Čini se da dilentantizam i zle namere vladajućih nikad neće izumreti što će nam večno davati još materijala.

Kada crtaš za Blic, ti u stvari ilustruješ ono što se desilo i što je aktuelno, a ne nužno i ono što voliš i u čemu uživaš. Šta je to što bi te naročito obradovalo da se dogodi i što bi crtao sa velikim zadovoljstvom?

Toliko crtam politiku da sam već zaboravio šta to beše, ali recimo da (uz politiku koju svejedno volim da obrađujem) bi tu bile i neke društveno-fenomenološke teme, malo geek humora…U suštini, svaka kombinacija Monti Pajtona, Simpsonovih i Late night komike mi odgovara.

Jednom prilikom si dao savet svima onima koji žele da se bave crtanjem stripova, da za početak pročitaju što veći broj istih. Koji su to stripovi u kojima ti naročito uživaš i postoji li neki strip junak kojeg smatraš izrazito duhovitim?

Neki stariji su naravno Alan Ford ali (kao što sam gore nabrojao neke uzore koji nisu strip, a uticali su na mene) i ”ozbiljniji” stripovi, Stiv Kenjon, Inkal, dela Milera i Mura… U skorije vreme retko šta stižem da pratim, recimo ”Grimmy” od Mike Petersa. Posebno duhoviti strip junaci su naravno svi iz Alana Forda i naravno Kalvin i Hobs.

Marko-Somborac-crta-nasu-svakodnevicu

Do sada baš i nisi imao problem sa cenzurom, a dobio si i veliku slobodu kada su tvoji stripovi u pitanju? Zašto misliš da si baš ti „pošteđen“?

Dozvoljavam mogućnost i ”poštede” tj. dozvoljavanja, ali volim da mislim i da je nešto i izboreno, a možda je i nešto promaklo radaru pa posle kao ” eh, kasno sad za reakciju”, plus ”gde karikaturistu da zabranjujemo” pa eto nek bude kombinacija svega toga. Verovatno je i da je političarima važniji deo gde su ozbiljne vesti, ali svejedno, ne bavim se mnogo tom ”zaverom”, više gledam da uradim valjano svoj posao.

Priznaj, imaš li kolekciju nikada objavljenih stripova jer misliš da su toliko prekoračili granice svake mere i da bi pošteno razbesneli nekog?

Eh sad kolekciju, pa koliko vi mislite da ja volim duplo da crtam 🙂 a na ovih 2500 objavljenih imali smo samo par razmirica, što je valjda podnošljiv procenat. Svejedno, i objavljeni su razbešnjivali, a granice svake mere volim da mislim da ne prelazim.

Misliš li da je Srbiji potrebna još jedna trudnoća Jelene Đoković za skretanje pažnje ili je narod trenutno dovoljno okupiran time što mali Stefan već uči da čita i piše?

Verovatno ima puno spinova i svega ali čini se da se ipak na izborima glasa ne samo ”pomućenom” glavom, nego i stomakom i novčanikom, tu manje mogu da uspeju da deluju zabavne teme. Jeste da se teško odupreti utiscima, ali ima i za to oružje, daljinski ili tako nešto.

Marko-Somborac-crta-nasu-svakodnevicu-2

Za kraj, kaži nam kako se oseća jedan „Pravi muškarac“, ipak bi ti to trebalo da znaš, kao dobitnik istoimene nagrade?

Kao neko ko može konačno da kaže ”Bred Pite, ipak je moja zadnja!” mislim, gde je njemu to napismeno? Na dodeli sam rekao da sad kad god mi žena prigovori za nešto samo ću da joj pokažem na nagradu. Ali, kako sam naivan bio…posle mog početnog trijumfa, dosetila se i govorila: ”Pravi muškarac ne bi dozvolio da je ova sijalica nezamenjena, da je bojler pokvaren…”  tako da izgubih svaku korist.  Šalu na stranu, moram uvek da dodam, da je ta nagrada Centra E8 u sklopu jedne veće akcije protiv nasilja, za ravnopravnost i ljudska prava, te tako je i meni drago da su videli nešto od toga u mom radu, kao i da mi je drago što sam deo te akcije.

Share