Knjiga na poklon: Zašto skačem – Naoki Hagašida

Danas je 2. april, dan koji je proglašen Svetskim danom osoba sa autizmom! Na sajtu smo danas malo pisali o autizmu i o poznatima koji imaju neki oblik autizma pa ako već niste tekst možete pročitati ovde.

Tim povodom knjiga koju vam danas predstavljamo u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna, je knjiga Zašto skačem  Naoki  Hagašida.

Postoje priručnici kako da pomognete svom autističnom detetu, memoari koje su uglavnom pisali roditelji o tome kakav je uticaj imao autizam na njihovu porodicu ili autobiografije koje su napisali odrasli koji su se već izborili s ovim stanjem, ali ovo su prvi put objavljeni memoari jednog trinaestogodišnjeg autističnog dečaka.

Uvod je napiso Dejvid Mičel kome je ova knjiga poboljšala život i pomogla da prebrodi krizu sa svojim sinom.

Knjiga na poklon Zasto-skacem

Sadržaj

Autor ove knjige poziva vas, svog čitaoca, da zamislite svakodnevicu u kojoj vam je oduzeta moć govora. Sada više ne možete da objasnite da ste gladni, ili umorni, ili da vas nešto boli, a niti da proćaskate s prijateljem. Nastavio bih još malo ovaj misaoni ogled. Sada zamislite da vas, pošto izgubite sposobnost opštenja, bez najave napusti urednik koji boravi u vama i raspoređuje vam misli. Verovatno niste ni znali da taj urednik uma postoji, ali sad kada ga više nema, prekasno uviđate kako je sve ove godine upravo on omogućavao da vaš um radi. Sada ste prepušteni sami sebi.

Sasvim sigurno do sada niste čitali ovakvu knjigu. Napisao ju je Noaki Higašida, pametan, samosvestan i veoma šarmantan trinaestogodišnji autistični dečak. Ovo su jedinstveni memoari koji nam pokazuju kako autističan um misli, oseća, posmatra i reaguje na način koji malo ko od nas može da zamisli. Ovo je Noakijev poziv svim ljudima koji ne znaju šta je autizam i imaju predrasude prema autističnim ljudima da uvide da se, zatvoren u naizgled bespomoćnom autističnom telu, nalazi um isto tako radoznao, pronicljiv i složen kao bilo čiji. Pokazivanjem intelektualne pronicljivosti i duhovne znatiželje, analiziranjem svoje sredine i svog stanja i vragolastim smislom za humor i pobudom da piše književnu prozu Naoki Higašida otkriva nam svoj svet i omogućava nam da ga shvatimo i ubuduće prihvatamo s razumevanjem.

Drugi o knjizi

„Jedna od knjiga koje će na vas ostaviti utisak za ceo život. Potresna, prosvetljujuća i izvanredno živopisna.“ The Daily Show

O autoru

Naoki Higašida je rođen 1992. godine. Autistično ponašanje mu je dijagnostikovano 1998. Pohađao je škole za decu sa posebnim potrebama. Srednjoškolsku diplomu je stekao 2011. godine. Objavljeno mu je više eseja i literarnih radova koji su nagrađeni. Ima svoj blog i rado govori o problemima sa kojima se susreću autistični ljudi. Živi u Kimicuu, u Japanu.

Nagradna igra 

Kako biste osvojili ovu zanimljivu knjigu koja će vam pomoći da naučite o ljudima koji su možda drugačiji od vas i upoznate se sa ovim stanjem, ostavite komentar sa vašim imenom i mejl adresom ispod ove objave. Nagradna igra će trajati 5 dana, a pobednika će odlučiti sajt Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igra je završena. Dobitnica knjige “Zašto skačem” je čitateljka koje je ostavila komentar pod brojem 5, Aleksandra Dimov. Čestitamo!

Share