IGRICE KAO MEDIJUM ZA PRIČANJE PRIČA

SA VELIKIM ZADOVOLJSTVOM VAM PREDSTAVLJAM EKIPU CROWDED ROOM STUDIO, KOJU ČINE BOJAN TROBOK, TANJA LALIĆ I LJUBIŠA AVGUSTIN. OVI KREATIVNI LJUDI, SU POBEDILI NA NEDAVNOM KONKURSU SHARE SHAKESPEAR, KOJI JE RASPISAO BRITISH COUNCIL U OKVIRU OBELEŽAVANJA 400 GODINA OD SMRTI ČUVENOG SVETSKOG PISCA.

IGRICE-KAO-MEDIJUM-ZA-PRICANJE-PRICA

U NASTAVKU PROČITAJTE NA KOJI NAČIN ONI RADE NA OSMIŠLJAVANJU NOVIH IGRICA I NA VRLO ZANIMLJIV NAČIN GEJMERIMA ŠIROM SVETA PREDSTAVLJAJU EMINENTNE LIČNOSTI IZ KULTURE I ISTORIJE.

KAO PRVO, SVE ČESTITKE NA OSVOJENOJ NAGRADI SHARE SHAKESPEAR! MOŽETE LI NAM MALO BLIŽE PREDSTAVITI PROJEKAT KOJI JE POBRAO GLASOVE, KAO I TIM KOJI GA JE OSMISLIO I OTPOČEO REALIZACIJU? KAKO JE DOŠLO DO SARADNJE I POSTOJE LI ODVOJENE DUŽNOSTI, ILI DELITE POSAO NA RAVNE ČASTI?

Ljubiša: Sve se to desilo nekako spontano, dok smo utvrđivali nove igre na kojima ćemo da radimo. Videli smo da British Council nudi nagradu za kulturni projekat vezan za Vilijama Šekspira, proverili smo i videli da igre i sličan softver mogu takođe da se prijave za nagradu. S obzirom na iskustvo u edukativnom softveru i izrađivanju video igara, implementiranju edukativnih elemenata u sve igre koje radimo, kao i našu ljubav prema književnosti, uz podatak da u gejming industriji nema igara rađenih po Šekspiru tako dosledno, odlučili smo da se upustimo u tu avanturu. Osmislili smo projekat, sastavili tim, napisali dokumentaciju za predstavljanje projekta, podneli prijavu, a onda čekali, i čekali, dok se nije isplatilo i dok rezultati nisu stigli.

Bojan: Što se tiče organizacije i saradnje, Ljubiša već dve godine radi u firmi koju vodim i on je naš kreativac, zadužen da smišlja stvari koje bi se mogle svideti krajnjim korisnicima. Ja sam zadužen za programerska rešenja i organizovanje cele ekipe, dok je cela ideja nekako započela zbog Tanje. Ona je našla konkurs i kao veliki ljubitelj Šekspira bila jako zagrejana za prijavu. Budući da je profesorka književnosti, na projektu je sada kao stručni konsultant.

ODAKLE IDEJA ZA KREIRANJE IGRICA? RANIJE STE SE ZABAVLJALI UZ KRALJEVIĆA MARKA, A EVO SAD JE NA RED DOŠAO I ŠEKSPIR. ODAKLE INTERESOVANJE I ENTUZIJAZAM ZA PROMOVISANJE OVIH LIČNOSTI I TO NA OVAJ, VRLO POSEBAN NAČIN?

Bojan: Firma je osnovana sa ciljem proizvodnje video igara. Pre dve godine, tadašnji partner, Alaa Nazih Al Danab je došao u Novi Sad, sa mnom osnovao firmu i počeli smo da radimo na igrici „Šeici Arabije”, prvoj MMO igrici fokusiranoj na Bliski istok. Ekipa se okupila i mi smo objavili tu igricu koja je doživela veliki uspeh. U međuvremenu, interesovanja mene i mog partnera su se razišla, pa se okrećemo zapadnom tržištu, menjamo ime i nastavljamo rad na igricama, jer imamo dobro uigranu ekipu za iste. Mislimo da su igrice izuzetno bitan medijum za pričanje priča, pa smo tako hteli da ispričamo i priču o Marku Kraljeviću, da je znaju gejmeri širom sveta. Nažalost, ta igrica još nije u produkciji, samo je idejno rešena, a mi tražimo partnere sa kojima bismo mogli da je izbacimo na tržište.

IGRICE-KAO-MEDIJUM-ZA-PRICANJE-PRICA2

KAKO SE ZAPRAVO PRAVI JEDNA IGRICA, KOJE SU TO SVE ETAPE KOJE SE MORAJU USPEŠNO PROĆI? POSTOJI LI CILJNA GRUPA, DA NE KAŽEM PUBLIKA, NA KOJU SE FOKUSIRATE KADA RADITE IGRICU?

Tanja: Početna faza je brainstorming. Konkretno u ovom slučaju, često smo ostajali posle posla u kancelariji i izbacivali ideje pa analizirali njihovu izvodljivost, uklapanje u budžet, a zatim i istraživanje tržišta, koje priče danas prolaze najviše, koja ilustratorska rešenja, kao i na kojim platformama se najviše igra, te koliko se naša ideja uklapa u trendove i da li donosi nešto novo. To je deo koji zahteva dosta dobre analize. Ali, pre svega potebno je da ceo tim veruje u projekat i da pravi igru koju žele da igraju.

A Midsummer Nights Dream – Replayed” je pokrenula želja da igramo predstavu i gejmerskoj publici damo mali pogled u čudo koje je Šekspir.

KADA MOŽEMO OČEKIVATI „A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM – REPLAYED” I MOŽE LI JEDAN SNEAK PREVIEW U TO KAKVE NAS ZANIMLJIVE PREPREKE OČEKUJU?

Bojan: „A Midsummer Night’s Dream – replayed” izlazi u drugoj polovini septembra ili početkom oktobra, a za sneak preview ćete morati malo da sačekate. 🙂

KAKVI SU DALJI PLANOVI VAŠEG TIMA U BLIŽOJ BUDUĆNOSTI?

Bojan: Sada smo maksimalno fokusirani na ovu igricu, iako pored nje razvijamo još jednu. Možete videti na našem sajtu Global War Theatre. Ona će izaći do kraja godine. Nakon toga planiramo da se bacimo na Marka i nastavimo izradu igara baziranih na kulturi i istoriji i igru inspirisanu Šekspirovom „Burom”. Ima puno priča koje čekaju da budu ispričane kroz ovaj medijum.

ilustracije: Antonio Maletin, Nikola Matković

Share