PLAYUK 2020 U BEOGRADU: izložba video igara u KC GRAD

U Beogradu će od 24. do 26. januara u Kulturnom Centru Grad biti održana interaktivna izložba zanimljivih i uzbudljivih video igara koje dolaze iz Velike Britanije a postaviće je dvojica škotskih kustosa, čuvenih u svetu digitalnih igara kao We Throw Switches.

Ova izložba je deo PlayUK festivala – British Council programa koji će se u ovom izdanju fokusirati na video igre, gejming kulturu i približavanje britanske i ovdašnje gejming scene uz povezivanje kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti. PlayUK 2020. će činiti brojni susreti i razmene iskustava kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti – a publiku očekuje zanimljiv program u okviru PlayUK izložbe video igara, koji će pokazati umetničku stranu gejminga i, naravno, pružiti vrhunsku zabavu.

Spajanjem nezavisnih produkcija, interaktivnih narativa i iskustva sa puno emocija, izložba će sadržati kombinaciju nadolazećih izdanja i igara prepoznatih na izložbama i festivalima širom sveta, ukazujući na širinu i kvalitet rada koji stvaraju umetnici i proizvođači video igara iz Velike Britanije. Igre koje su odabrane predstavljaju proizvod velikog broja kreativaca i dizajnera. Neki od prikazanih naslova (poput West of Dead i PHOGS) kao budući komercijalni naslovi, koji izlaze iz nezavisnih britanskih studija, biće jedna od tema razgovora ove izložbe; dok su druga, intimnija iskustva (poput „The Things We Lost In The Flood“ i „Can Androids Pray), mogu izmeniti mišljenja ljudi o tome šta video igre predstavljaju za njih.

Konačno, izložba će takođe sadržati niz interaktivnih igara britanskih umetnika koje su posebno dizajnirane tako da ne postoje u dnevnim sobama ili zatvorenim, privatnim okruženjima ljudi, već u javnim, otvorenim prostorima. Ovi naslovi (kao što su Linewobbler i Mi Face When) zamagljuju liniju između tradicionalne video-igre i interaktivne umetnosti, govoreći o društvenoj tradiciji igara, ali sa potpuno modernim konceptima i dizajnom.

Agenda izložbe u KC Grad:

Petak, 24. januar
Zvanično otvaranje sa početkom u 20.00. Nakon zvaničnog otvaranja izložbe, prisutni će imati priliku da uživaju u Chiptune (muzika kreirana za video igre) koncertu popularne britanske muzičarke Chipzel, a nakon toga, od 23h, nastavljamo uz after party Dreamscape ekipe Dreamscape w/ Spacewalker, Phillie P & Little Lu

Subota, 25. januar
Otvaranje sa početkom u 14.00. Nakon otvaranja izložbe bićete u mogućnosti da prisustvujete događaju koji organizujemo u saradnji sa GameUp/MadHeadGames pod nazivom „Live Art Showcase”. Dođite na predavanja Vanje Todorića i Ognjena Sporina i unapredite svoje veštine ilustrovanja i crtanja, iza kojeg sledi Drink&Draw druženje!

Nedelja 26. januar
Otvaranje izložbe sa početkom u 14.00, a svečano zatvaranje događaja očekuje nas od 19h uz Sunday Soirée / Greengo

PlayUK je platforma British Council-a koja ima za cilj da podrži kreativnost u digitalnom svetu, ponudi pristup novim veštinama i znanju kao i da kreira i ojača interakciju umetnosti i tehnologije. Kroz stvaranje veza između umetnosti i IT sektora i povezivanje profesionalaca iz Velike Britanije i zemalja zapadnog Balkana, ovaj program se bavi temama kao što su programiranje, gejming, virtualna stvarnost (VR), proširena stvarnost (AR), animacija, interaktivni sadržaj i narativni dizajn. Više informacija na www.britishcouncil.rs

Ulaz na izložbu je besplatan.

Share