Bili smo na otvaranju JSFF i donosimo prve utiske

Sinoć je svečano otvoren jubilarni, deseti po redu, Japansko-srpski festival filma u prostoru Cineplex Galerije Beograd. Uz prigodan koktel i program koji je simbolizovao spajanje dve kulture, posetioce su rečima dobrodošlice pozdravili organizatori festivala, kao i počasni gosti. Ovogodišnji festival obeležava desetogodišnjicu postojanja i samim tim nosi simboličan naziv ‘Trajanje’.

Foto: Baberya media-TRAJANJE

U uvodnoj reči programski direktor je istakao da su izazovi sa kojima su se organizatori susretali tokom svih godina, umetničku saradnju učinili stabilnijom i odlučnijom u nameri da se održi ova artistička razmena, koja ukazuje na globalne vanvremenske vrednosti iskazane putem filmskog platna. Publiku je srdačno pozdravio i britanski reditelj Piter Veber, koji je svima poželeo toplu dobrodošlicu i istakao svoje zadovoljstvo što je deo događaja.

PETER WEBBER. FOTO; Milos Trajkovic-Kadrovit

,,Dobrodošli na deseti Japansko-srpski festival filma! Čestitam na značajnom jubileju. Vrlo sam srećan što sam u Beogradu i što ću pogledati na ovom festivalu sve filmove i srpske i japanske produkcije. U današnje vreme, sa svim problemima koji nas okružuju, kao što je rat, promovisati kulturne događaje koji u fokusu imaju razumevanje između različitih kultura je jako važna stvar. I veoma je važno podržavati nezavisne filmove, budući da su u ponudi najviše superherojski filmovi iz Amerike. Tako da je neverovatno dragoceno što se širom sveta prave autorski i umetnički filmovi i ovo je izuzetna prilika da se pogledaju filmovi koji dolaze iz nekog drugog podneblja i iz neke druge kulture.“ – rekao je između ostalog Piter Veber, obraćajući se publici na otvaranju festivala.

U narednim danima on će održati radionicu i masterklas, na koje se svi zainteresovani mogu prijaviti putem registracione prijave na zvaničnom sajtu organizatora.

Projekcijom filma Mama, da li si to ti!? (Mom, is that you!?) čuvenog  japanskog reditelja – Jođija Jamade (Yoji Yamada) počeo je 10. Japansko-srpski festival filma. Ovaj film je u takmičarskoj selekciji, a za reditelja, koji je nedavno napunio 92 godine, važi da je majstor pripovedanja o porodičnim odnosima i socijalnim prilikama u društvu.

Foto: JSFF promo

Film će zasigurno obeležiti i vrhunac slavne karijere japanske glumice Sajuri Jošinage. Glavni protagonista filma je Akio Kanazaki, koji je kao šef ljudskih resursa u jednoj kompaniji izložen konstantnom stresu. I kako jedna nevolja nikad ne ide sama priču dodatno komplikuje i to što se nalazi na ivici razvoda od žene, kao i izuzetno komplikovan odnos sa ćerkom. Kap u prepunoj čaši predstavlja situacija kad Kanazaki dobije nalog iz vrha kompanije da prinudno penzioniše svog školskog druga i dugogodišnjeg prijatelja i saradnika. U vrtlogu ovih nesrećnih dešavanja on se vraća svojoj majci, ali i tamo ga čeka svojevrsno iznenađenje!

Ovo je emocionalna, porodična priča koja će vas dovesti do smeha, ali i suza u isto vreme. Smeštena je u sadašnji trenutak i veoma slikovito opisuje sistem u kom trenutno živimo, ispunjen automatizovanim radnjama  i surovošću. Sa suprotne strane nalaze se porodične vrednosti, dobrota običnog i malog čoveka, kao i odmetništvo od kapitalističkog poretka koji nas bez milosti uzima pod svoje.

Ovaj film je savršen prikaz da mogućnost izbora još uvek postoji za svakog od nas. Da slobodno možemo da kažemo ne, kad to mislimo i da možemo da budemo iskreni u odgovoru na pitanje kako se osećamo. I naravno, porodične vrednosti i prijateljstvo su iznad svega i nalaze svoje mesto na najvišim stepenima skale životnih vrednosti.

Japansko-srpski festival filma traje od 8. do 12. novembra, a projekcije filmova će se odvijati u salama Jugoslovenske kinoteke i Cineplexx Galerije Beograd. Tokom pet festivalskih dana program će biti svrstan u četiri celine: takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova, animacije i J-Drame (japanske TV serije). Biće dodeljene nagrade za najbolji dugometražni japanski i srpski film,  tri nagrade u kategoriji kratkometražnog filma, kao i počasna nagrada.

Pored bogatog filmskog programa, posetioce i ljubitelje sedme umetnosti očekuje i prateći program sastavljen od različitih panel diskusija, izložba i radionica koje će upotpuniti ovo jubilarno izdanje festivala. Prva u nizu biće radionica sa već pomenutim počasnim gostom Piterom Veberom, koja će se održati na Fakultetu dramskih umetnosti, 9. novembra od 14.00 časova. On će biti domaćin masterklasa koji je planiran za nedelju, 12. novembar od 14.00 časova u prostoru Jugoslovenske kinoteke.

Gošća festivala je i čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks, koja će održati predavanje i razgovarati sa studentima  Fakulteta dramskih umetnosti, u petak, 10. novembra, od 14.00 časova. U Etnografskom muzeju, u petak 10. novembra u terminu od 16.00 časova biće ukazana prilika za sve zainteresovane da prisustvuju interaktivnoj diskusiji i upoznavanju sa Lusi Lenoks u okviru ‘The Actors Home Meet Up’-a. Za sve radionice, panele i diskusije potrebno je registrovati se putem zvaničnog sajta.

Posebna poslastica ovog izdanja festivala je svakako i premijera remek-dela japanske anime ‘Akira‘ u 4K restauriranoj verziji koja će se održati 9. novembra od 20.00 časova u bioskopu Cineplexx Galerija.

FOTO; Milos Trajkovic-Kadrovit

Gledaoci će takođe moći da pogledaju i japanski klasik ‘Tokyo Story’ koji će biti prikazan povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Jasuđira Ozua, kao i da prisustvuju razgovoru o njegovom stvaralaštvu koji će voditi Dejan Dabić, Igor M. Toholj I Saša Radojević.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), drugog dana festivala na programu je izložba digitalne umetnice, Vesne Filipović, MOTOKO, inspirisane Japanom, koja se otvara u 19.00 časova.

Japansko-srpski festival filma je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda i Ambasade Japana u Srbiji.  Iskoristite ovu priliku u narednih pet dana i uronite u sasvim poseban svet filmskog stvaralaštva, kako bi uočili način na koji nas različitosti čine bližim kad su izrečene univerzalnim jezikom sedme umetnosti. Zavirite u filmski program na sajtu festivala, sigurno ćete pronaći neku poslasticu za sebe.

Share