4 serije za vaša 4 zida

Vidite ovako, em je ’ladno, em je udarila korona, em ne možemo nigde na kafu ili pivo i još povrh svega moramo da se dosećamo serija ili filmova koje smo svesno preskočili, ali sada kada je nestašica čak  i ta ostvarenja nam se čine prihvatljivim u nedostatku drugih sadržaja koji su zbog pomenute situacije, u najboljem slučaju, odloženi. Ali.. vi imate nas, internet pregaoce, nas koji smo voljni da razgrnemo serijski program koji nam se nudi i da pronađemo nešto što je interesantno i zadovoljava osnovne estetske uslove. U redovima koji slede, moći ćete da pročitate nešto o serijama koje smo odabrali, a koje su nastajale verovatno tik pred izbijanje ove pandemije.

Paranormal

Ko nije igrao tzv. žmurke (barem se to tako zvalo u ovom delu nekadašnje zajedničke države) kada je bila mala/mali, ta ili taj mora da je živela/živeo u buretu na dnu okeana ili su je/ga roditelji vezivali za radijator kako se ne bi u dodiru sa drugom decom zarazila/zarazio. „…Taj dodir je tako odvratna stvar…“ Upravo tako, tom dečijom igrom, počinje egipatsko ostvarenje Paranormal, Netflix-ov ovogodišnji favorit iz oblasti proučavanja duhova i njihovih svetonazora, mališan žmuri, i pita „Spremni ili ne?“ kako bi pošao u potragu, a na šta nailazi, zapitaćete se i ostati uz ovo ostvarenje. Glavni protagonist Refaat Ismail profesor, čovek od nauke, glavni promoter takozvanog Marfijevog zakona, upada u seriju nelogičnih događaja koji se mogu objasniti samo pretpostavkama, nenaučnim teorijama ali ipak dovoljno logičnim da se zapita, da li ima još neke realnosti izvan one koju empirijski doživljavamo?

Bir Baskadir

Sa polja okultnog selimo se na teren koji je dobro poznat svima, selimo se u svet koji nije daleko od nas i naše svakidašnjice, dolazimo do ekranizacije situacija koje možemo da čujemo preko „tankih“ zidova, nešto što možemo da pročitamo u dnevnim novinama, realizam koji pogađa tačno u metu. Tursko ostvarenje Bir Baskadir ili Ethos, predstavlja siže svega onog što se dešava u svakoj maloj religijski opterećenoj sredini, i sa te pozicije (pozicije religije) promatra položaj žene, njene želje, zabrane sa kojima se suočava, dozvole koje mora da dobije i potvrde muškarca bez kojih nema dalje. Nemojte da vas poreklo ovog ostvarenja sputa, ne dozvolite da predrasude prorade, gluma je odlična, produkcija sasvim solidna, male zamerke imamo na finalnu realizaciju ali izvan toga ovo ostvarenje zaista zaslužuje svaku pažnju.

Love & Anarchy 

Iako i sami izbegavamo da gledamo, a kamoli da preporučujemo,  serijske programe koji su na IMDB sajtu ocenjeni ispod 8 (nezvanično se ne preporučuje gledanje serija koje su ocenjene ispod 8.2) iz razloga što smo iskustveno došli do zaključka da bi takva ostvarenja trebalo ignorisati, ovom švedskom ostvarenju smo ipak dali šansu i povodom toga možemo nešto i da kažemo. Ideja je ok, zanimljiva je priča, međutim razrada karaktera likova je problematična, zaplet je nerazrađen ali sve se nadoknađuje solidnom glumom i produkcijom.. Priča prati karijeristkinju Sofi koja svesno zanemaruje problem dosade u njenom braku, iz koga pokušava da se izbavi zauzetošću poslovnim obavezama i negiranjem. Kada u njen život navrati mlađani Maks sve se pretumba naopačke, pa čak se i nedostatak strasti nadoknađuje odnosom sa ovim mladim IT stručnjakom. Ljubav i Anarhija, skip it or strim it?.

Patria

Neki će borbu za samoopredeljenje okarakterisati kao legitimnu stvar i pravo svakog pojedinca ili neke društvene zajednice, dok će drugi vikati na sav glas da se radi o terorizmu i bestidnom prekrajanju istorije.  Kako bismo odmah odagnali svaku dilemu, dilemu o tome da li se radi o prvom ili drugom slučaju odnosno primeru, moramo da kažemo da sve zavisi od ugla posmatranja. Ono što je za jedne akt terorizma, za druge je manifestacija prava na slobodu, za neke je sejanje straha, a za druge skretanje pažnje na problem koji dugo traje i koji valja rešiti.

Patria je španska serija (obrnuli igricu sa turskom i španskom serijom :)) koja se bavi pravom na borbu i samoopredeljenje baskijske zajednice u okviru španske države. Borba za slobodu se kod nas političkih  životinja (zoon politikon)  povezuje sa pravom na čist vazduh ili pravom na dostojanstvo. Da li je ova borba, opisana u pomenutoj seriji, bila opravdana ili se iza nje krije bespoštednost, ocenu možete dati tek nakon gledanja svih 8 epizoda ostvarenja Patria.

Share