10 najuzbudljivijih misterija koje morate pogledati

Ja zaista volim filmove i nisam striktno vezana za jedan žanr. Međutim, misterije/trileri su zaista prava poslastica za mene. U ovom žanru su jako bitna priča i režija koje moraju biti perfektne kako bi gledalac do kraja ostao u neizvesnosti. Ovo je moja preporuka za 10 filmova koje obavezno morate pogledati ukoliko volite ovaj žanr. U komentarima mi recite koji su vaši omiljeni filmovi ovog žanra i pridružite se mojim preporukama.

10-misterija-koje-morate-pogledati

1. The Shining (1980) Stenli Kjubrik, Džek Nikolson i odlična priča, smeštena u misterioznu vilu koja već ima lošu reputaciju. Scenario je godinama mnogo puta kopiran i korišćen u raznim horor/misterijama, međutim ukoliko ste ljubitelj ovog žanra, ne smete propustiti ovaj maestralni film.

2. Angel Heart (1987) je film koji jednostavno morate pogledati. Ukoliko volite pomenuti žanr, ovo je obavezna lektira i film sa kojim ćete porediti sve ostale.

3. The Game (1997) je jedan od najuzbudljivijih trilera/misterija koje sam imala priliku da pogledam. Priča koja je potpuno drugačija od onih kakve danas većinom srećemo kada su trileri u pitanju, vratiće vas u zlatno doba filmske industrije kada je priča bila daleko važnija od efekata.

4. Fallen (1998) ukoliko niste gledali ovaj film, preopručujem vam da to obavezno uradite. Maestralna gluma i odlična priča čine ovaj film jednim od najboljih predstavnika ovog žanra. Slikovita priča o tome kako zlo nikada ne umire.

5. The Mothman Prophecies (2002) je jedan od onih filmova koji će vas potpuno uvući u priču, a činjenica da je zasnovan na istinitim događajima, čine ga još uzbudljivijim.

6. The Skeleton key (2005) je veoma dobar film koji i nije toliko popularan medju ljubiteljima ovog žanra. Rekla bih da je nepravedno zapostavljen. Odlična priča i specifična južnjačka atmosfera daju ovom filmu veliki plus s moje strane. Ukoliko vam se dopao Angel Heart, morate pogledati ovaj film.

7. Orphan (2009) ovaj film je prilično teško preporučiti i reći nešto o njemu a da ne otkrijete srž filma, što svakako ne želim. Priča o devetogodišnjem detetu koju jedna porodica usvaja, nakon čega ubrzo shvataju da je devojčica malo drugačija od svojih vršnjaka.

8. Inception (2010) mišljenja o ovom filmu su veoma podeljena. Neki ga obožavaju, dok je drugima previše buke oko ničega. Ukoliko ga još uvek niste pogledali, najbolje da to učinite i sami procenite kom taboru ćete se prikloniti. Visoka ocena na sajtu IMDB, sjajna glumačka postava i originalna priča dovoljan su razlog, zar ne?

9. 6 souls (2010) će podjednako biti interesantan psiholozima i onima koji se amaterski bave ili zanimaju za psihologiju, budući da je fenomen višestrukih ličnosti odbačen kao medicinska mogućnost. Odlična gluma Džulijen Mur i Džonatana Ris Majersa.

10. Kvinden i buret (The keeper of lost causes) (2013) u ovom filmu nagalsak nije na neočekivanom obrtu, koji je specijalitet mnogih filmova ovog žanra. Interesantna priča i odlična gluma koja će vas držati na ivici sedišta do kraja filma. U nekom narednom periodu sledi lista skandinavskih filmova koje obavezno morate pogledati, a Kvinden i buret je svakako jedan od njih.

Ukoliko vam se svidela ova lista, pogledajte i sličnu sa 10 romantičnih filmova ovde.

Share