Zdenka Badovinac o razlikama u umetnosti između nekadašnjeg Istoka i Zapada

Predstavljanje knjige „Drugarstvo: kustosiranje, umetnost i politika u postsocijalističkoj Evropi“
u okviru kustoskog kursa
„Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD)

Subota, 21. septembar od 19.00h, Ostavinska, Beograd

Slovenačka kustoskinja Zdenka Badovinac predstaviće svoju knjigu „Drugarstvo: kustosiranje, umetnost i politika u postsocijalističkoj Evropi“ u subotu, 21. septembra od 19.00 u Ostavinskoj, u okviru kustoskog projekta „Šta kustosiranje može/treba da bude“. Kao jedna od mentorki ovog programa, u okviru svog predavanja ona će predstaviti delo koje nudi suštinski portret jednog značajnog mislioca, i nezaobilazan priručnik alternativnih pristupa kustosiranju i izgradnji institucija u XXI veku, a ulaz je besplatan i otvoren za javnost.

Značaj ovog predavanja ogleda se i u tome što je ovo njeno prvo predavanje u Srbiji otkako je direktorka Moderne galerije u Ljubljani, na čijem čelu je dvadesetak godina. Kao inovativna slovenačka kustoskinja, direktorka muzeja, i naučna istraživačica, Zdenka Badovinac bila je uticajan glas u međunarodnim razgovorima u kojima se iznova promišljala geopolitika umetnosti nakon pada komunizma, nepomirljiva kritičarka neujednačenih razmena između Istoka i Zapada, i istoričarka avangardne umetnosti koja se pojavila u socijalističkim i postsocijalističkim zemljama tokom proteklog veka. Štaviše, ona je bila pobornica radikalnih institucionalnih formi: muzeji osetljivi na složenosti iz prošlosti i, istovremeno, po meri zahteva današnjice.

Kler Bišop, istoričarka umetnosti i kritičarka ovim rečima opisala je njenu zbirku tekstova:

„Oštroumna, politički promućurna, inventivna u svojoj kustoskoj praksi – Zdenka Badovinac nije ništa drugo do najnaprednija i intelektualno najistančanija direktorka muzeja u Evropi. Ova antologija uključuje ključne tekstove koji prate njenu seriju izvanrednih izložbi u Ljubljani, i suštinsko je štivo za svakoga ko se interesuje za razlike između nekadašnjeg Istoka i nekadašnjeg Zapada. Za svakoga ko traži kustoske alternative neoliberalnom modelu neprestane muzejske ekspanzije i zaglupljujućih blokbastera, Badovinac je podsticajna inspiracija.“

Ovo je treća knjiga u ediciji „Perspektive kustosiranja“, koja nudi pravovremene refleksije kustosa, umetnika, kritičara, i istoričara umetnosti, na temu aktuelnih debata u kustoskim praksama širom sveta.

Zdenka Badovinac je kustoskinja i spisateljica. Zauzimala je poziciju direktorke Moderne galerije u Ljubljani 1993, koja se od 2011. sastoji od dva objekta: Muzeja moderne umetnosti i Muzeja savremene umetnosti u Metelkovoj. U svom radu, Badovinac ističe teške procese redefinisanja istorije zajedno sa drugačijim avangardnim tradicijama unutar savremene umetnosti. Prva izložba Zdenke Badovinac koja je bila posvećena bavljenju tim pitanjima bila je Body and the East—From the 1960s to the Present (1998). Ona je takođe inicirala prvu istočnoevropsku umetničku zbirku, „Arteast 2000+“. Jedan od njenih skorašnjih projekata je NSK od Kapitala do kapitala: Neue Slowenische Kunst—događaj poslednje decenije Jugoslavije, u Modernoj galeriji 2015 (postavka je putovala u muzej „Van Abbe“ u Ajndhovenu (2016), Muzej savremene umetnosti „Garaža“ u Moskvi (2016), i Muzej Kraljice Sofije u Madridu (2017)); Paviljon države NSK, V Venecijansko bijenale, 2017, koji je kustosirala zajedno sa Čarlsom Ešeom. Badovinac je slovenačka selektorka na Venecijanskom bijenalu od 1993. do 1997, zatim od 2005. do 2017, i austrijska selektorka na Bijenalu u Sao Paolu 2002, te predsednica CIMAM-a od 2010 do 2013.

Foto: Igor Anđelić

Predavanje Zdenke Badovinac organizuje se u okviru projekta „Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD)

Kustoski kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) je prvi međunarodni kurs za nove kustose koji se ove godine održava po drugi put u Beogradu, a koji je osnovala Biljana Ćirić, nezavisna kustoskinja koja živi i radi u Šangaju od 2004. godine, i koja se istakla u mnogobrojnim tamošnjim projektima među kojima je i retrospektivna i prva izložba Joko Ono u Kini. Projekat je zamišljen kao godišnji program kustoskih radionica, predavanja i studijskih poseta, a sve u cilju okupljanja ključnih međunarodnih i lokalnih ličnosti koje se bave kustoskim diskursom, a koje su u mogućnosti da učesnicima i učesnicama pruže važna institucionalna znanja i mreže. U saradnji sa institucionalnim i korporativnim partnerima, namera projekta je da ojača sledeću generaciju kustosa i stručnjaka pomažući im da akumuliraju znanja i uspostave nove mreže i partnerstva kroz program.

Share