Vodimo vas na Beldocs: filmovi za uživanje

U dogovoru sa organizatorima festivala vodimo vas na Beldocs. U nastavku vam predstavljamo 3 filma iz selekcije Povetarac za koji vam poklanjamo 2×2 karte. Kako biste se prijavili za karte potrebno je da u komentaru napišete všse ime i koji od ova tri filma biste želeli da pogledate.

Preko 100 filmova podeljenih u 14 selekcija obeležiće dvanaesto po redu izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2019 koje se održava od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana. Predstavljamo vam tri blaga i duhovita filma iz selekcije „Breeze” (Povetarac) u kojima ćete uživati – priču o omiljenom mestu mladih iz Francuske tokom letnje sezone, idiličnu druženju mlade beloruske umetnice i starijeg slikara Andrzeja Strumillu u  njegovom domu,  kao i priču o Snorriju, pioniru i vizionarskom treneru plivanja, koji već 25 godina stvara jedinstveni vodeni svet u kojem bebe uživaju.

Ostrvo s blagom (Treasure Island)

Guillaume Brac, Francuska / France, 2018, 97′

Festivali: Karlovy Vary 2018, Zurich 2018

Letnji raspust. Vrištanje i vika, deca bistrih očiju skaču u hladnu vodu kako bi pobegla od vrućine. Tinejdžer koketira sa devojkom na blagajni – možda će danas dobiti njen broj? Nekolicina nitkova skače s mosta u reku čim budne oči redara skrenu pogled. Poput male oaze, Île de Loisirs de Jablines-Annet, deo obale jezera i sliva reke, proteže se do  predgrađa nadomak Pariza.

O reditelju: Guillaume Brac je diplomirao filmsku školu La Femis 2005. godine. Prvo je radio kao asistent francuskih režisera Emmanuela Moureta i Arnauda des Pallieresa. 2009. godine je napisao, režirao i producirao svoj kratki film LE NAUFRAGE, koji je nagrađen na festivalu Premiers Plans u Angersu. Snimljen na istom mestu godinu dana kasnije, Un monde sans femmes bio je njegov prvi srednjemetražni film. Njegov film July Tales prikazan je u sekciji Antidepresiv Istanbulskog Filmskog Festivala 2018. godine.

Ponedeljak 13. maj / 18.00 / Dom omladine Beograda

Suma (Summa)

Andrei Kutsila, Belorusija, Poljska / Belarus, Poland, 2018, 50′

Festival: IDFA 2018, Ismaïlia 2018

Mlada beloruska umetnica odlazi iz svog porodičnog doma u Minsku kako bi posetila svog prijatelja, starijeg slikara Andrzeja Strumillu, u njegovoj idiličnoj kući u Poljskoj. Za nju, putovanje je dobrodošlo skretanje misli s gradskog života; za njega, to je prekid od usamljenog postojanja obeleženog starošću. Prijatnu rutinu crtanja, razgovora, jahanja i poslova oko kuće prekidaju samo pozivi supruga umetnice, koji želi da se ona vrati kući. Ali ona želi da još uvek otane tu – još nije završila sa ovim mestom…

O reditelju: Andrei Kutsila rođen je 1983. u Baranovičima u Belorusiji. Godine 2007. diplomirao je novinarstvo na državnom univerzitetu u Belorusiji. Godine 2009. završio je Belorusku državnu akademiju umetnosti. Trenutno radi kao freelancer za producentske kuće i TV. Snimio je više od 10 kratkih i srednjemetražnih filmova. Andrei je bio učesnik mnogih međunarodnih obrazovnih projekata (među njima su i IDFAkademija, Berlinale talenti). Godine 2018. Andrei je dobio nagradu IDFA za najbolji srednjemetražni dokumentarni film za svoj film “Summa”.

Ponedeljak 13. maj / 16.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska

Ronjenje – Rituali u vodi (Dive – Ritual in water)

Elín Hansdóttir, Anna Rún Tryggvadóttir, Hanna Björk Valsdóttir, Island, 2019, 72′

Festival: Salem 2019

Pored oronulog bazena uz okean i planine, Snorri, pionir časova plivanja za decu, dočekuje bebe ceo dan, šest dana u nedelji. On je tamo već 25 godina, bazen postaje svet za sebe gde bebe rone, stoje na njegovom dlanu, pevaju i gde su srećne. Već 28 godina islandske bebe i njihovi novi roditelji na jedinstven način se povezuju u oronulom bazenu nedaleko od okeana i planina. Šest dana u nedelji, Snorri, pionir i vizionarski trener plivanja, stvara jedinstveni svet u kojem bebe stoje na njegovom dlanu i plivaju pod vodom otvarajući linije neverbalne komunikacije, stičući poverenje svojih roditelja.

O rediteljima: Anna Rún Tryggvadóttir je islandska umetnica sa sedištem u Berlinu. U svom radu postavlja strukture koje olakšavaju procesnu ili kinetičku akciju. Strukture održavaju kretanje ili kultivišu ponašanje uključenih materijala. Bilo kroz kiparsku instalaciju ili dvodimenzionalnu dokumentaciju procesa, fokus se stavlja na materijale i njihov potencijal i aktivnost. Cilj rada je oscilirajući fokus iz perspektive gledaoca na narativ samih materijala u kontinuiranom procesu. Elín Hansdóttir je islandski umetnik sa sedištem u Reykjaviku i Berlinu. Njene instalacije uvek su vezane za mesto i fokusiraju se na iskustvo gledalaca izgrađenih krajolika kroz manipulaciju arhitektonskim oblicima, slušnim elementima i optičkom igrom. Hanna Björk Valsdóttir je režiserka i producentkinja. Ronjenje – Rituali u vodi je njen prvi dugometražni film kao režisera.

Četvrtak 9. maj / 20.00 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska

Share