Tradicija susreće moderan dizajn

Ako umesto markica, upaljača ili sveća sakupljate šolje i tacnice, ako volite fin porcelan i pomalo grubu glinu, nakit i figurice i ako vam nije svejedno iz čega pijete čaj i kafu ili jedete kolače, onda ste na pravoj stanici jer vas vodimo direktno u svet brižljivo izrađenog porcelana i oblikovane gline. Nema masovne produkcije niti mnogo duplikata (svaki komad je makar za nijansu različit), samo rad veštih ruku koje proizvode magične komade koji prijaju oku, a i srcu. Odabrali smo nekoliko inostranih i domaćih radionica i umetnika na čije proizvode treba da obratite pažnju

Tradicija-susrece-moderan-d

Daniel Pedersen
Niz zečiju rupu pravo u porcelansku zemlju čuda! Smallwild shop je radionica Daniel Pedersen koja će vas ostaviti bez reči. Figurice jednoroga, medveda, jelena, sova samo recite omiljenu životinju, za sve ostalo će se pobrinuti autorka. Izjednačavanje keramičkih i porcelanskih ukrasa sa kičom je odavno prestalo „da bude stvar“, ovakve komade želite na polici sa knjigama, radnom stolu, kuhinjskom pultu. Male dimenzije, folklorni ukrasi, cveće i metalik detalji sa finom završnom glazurom čine komade sjajnim, posebnim i odličnim izborom za poklon. Mada, sigurni ste da jednoroga sa dugom želite da poklonite nekome, a ne zadržite za sebe? Tako smo i mislili.

Tradicija susrece moderan dizajn 2

The Ceramic studio
Ako volite osećaj pod prstima pri dodiru sveže gline upućujemo vas na rad studija u Engleskoj koji vodi umetnica Lejla Folvel. Studio pored galerije, ujedno i prodajnog prostora (gde svoje predmete izlažu lokalni umetnici Tim Kolard i Rijan Malin), organizuje radionice modeliranja gline i podučavanja grnčarskih tehnika. Grupa obično broji oko deset ljudi što stvara prisnu, prijateljsku atmosferu i mogućnost bolje komunikacije između polaznika. Kurs je otvoren za sve, što znači i amatere i vične grnčare koji mogu da priskoče u pomoć neveštima. Pored običnih časova, studio neretko organizuje i specijalne radionice, a za one sa ispunjenim agendama tu su i nedeljne sesije. Zanimljiv način da se opustite pre haotičnog poslovnog ponedeljka, zar ne? Lejla Folvel pored keramike radi i grafike, a bavi se i fotografijom. Preporučujemo da posetite blog Ceramic studija za insajderske fotke i kadrove sa radionica. Ko zna, možda se u vama probudi želja da prisustvujete ili čak sami organizujete neku privatnu grnčarsku radionicu.

Tradicija susrece moderan dizajn 3

Back Bay Pottery
Ananas je dugo slovio kao najatraktivnija biljka u svetu uređenja enterijera. Priznajemo, malo nam je dosadio, ali za kaktuse, omiljene biljke blogera (i lenjih baštovana), nismo baš tako sigurni. Čak i kada nam se na tren učinilo da smo navikli na kaktuse i sukulente u svim mogućim oblicima i varijacijama pojave se šolje. Back Bay Pottery se bavi ručnom izradom keramičkog posuđa, a među kvalitetnom ponudom pečene grnčarije ćete pronaći i zelene šolje u obliku bodljikavih pustinjskih kaktusa ili one oslikane motivom ove biljke. Srce su nam ukrale i velike šolje od pečene gline premazane mešavinom boja nalik na mlečni put i beskrajna prostranstva Kosmosa. Imate problema da se odlučite između kaktusa i svemira? Šta kažete da posadite kaktus u šolju sa motivom galaksije, znate i sami da su šolje multifunkcionalne. Danas za kafu, sutra kao saksija.

Tradicija susrece moderan dizajn 4

Studio Glina
Ako ste nekada pomišljali kako bi uzana ručka od divne, porcelanske šoljice dobro izgledala kao prsten, onda vas upućujemo na rad studija Glina. Fino izrađeno prstenje i minđuše u monohromatskim bojama sa metalik premazom. Ako ste ljubitelj minimalizma i geometrije na pravom ste mestu. Cena nakita je krajnje pristupačna (uvek uzmite u obzir činjenicu da je u pitanju ručni rad, kad god kupujete od malih, privatnih radionica, tek tada ćete videti da ponekad za mas-produkciju
dajete i više novca nego što bi trebalo). Visoka punđa i porcelanske minđuše, srebrni sat i masivni prsten u kombinaciji belo-zlatno? Da! Ručno izrađen porcelanski nakit sa primesom plemenitih metala možete nabaviti na nekoliko mesta: Mikser House, Supermarket Concept Store, Gradstor Design Hub u Beogradu i Misha Concept Store u Novom Sadu.

Tradicija susrece moderan dizajn 5

Gallery 1250 – savršeno nesavršeni komadi
Prvi utisak na šolje domaće umetnice Marije Seman je savršeno nesavršene i apsolutno savršene za popodnevni late. Ručno izrađene i unikatne šolje sa geometrijskim šarama i komadi neobičnog oblika za sve one koji „krše pravila“. Perfektan obim? Zaboravite na precizne dimenzije. Pored šolja Marija pravi i druge predmete od keramike poput zvončića i novogodišnjih kugli. Po svoj komad možete otići u Gallery 1250.

Tradicija susrece moderan dizajn 6

Na sada već dobro poznatom mestu za sve ljubitelje modernog ručnog rada ćete sresti i radove Igora Stanglickog. Šolje sa srebrnim obodom, neobični pokali, tacnice koje vape da na njih izložite najlepše prstenje ili najukusnije kekse ili ih jednostavno okačite na zid. Ručno izrađeni tanjiri, posude i šolje će automatski privući pažnju nesavršenim, autentičnim izgledom. Tanjiri koji su iscrtani isprekidanim linijama koje vam sugerišu proporciju vašeg obroka (1/2 salata!), šolje i posude čije je dno obojeno crnom, razlivenom bojom koja podseća na talog kafe samo su deo kolekcije ovog mladog umetnika koji bavi i grafikom i skulpturalnim nameštajem. Od umetnika čije radove možete naći na pomenutoj adresi izdvajamo i Ivu Brkić sa šoljama koje nalikuju starinskim, keramičkim lončićima za mleko. Tufne, pruge, pastelne boje, nautički motivi, debeljuškaste i vitke šolje… To su upravo one šolje u koje morate da sipate nešto toplo i uronite papirnatu slamku ili u njima poslužite belu kafu uz doručak. Komadi pomenutih umetnika ulaze u kategoriju „za kolekcionare“.

Grnčarija iz Zlakuse
Nije na odmet da vas podsetimo na jedno posebno mesto u Srbiji – Zlakusu, prestonicu srpske grnčarije. Grnčarstvo je tradicionalno porodični posao u ovom kraju, a
pekači i glineni odnosno „zemljani“ lonci su gotovo legenda, institucija. Priča se da su jela mnogo ukusnija kada se spremaju u ovim posudama. Pored posuđa za pripremu hrane grnčari prave i figurice, šolje, saksije, ćupove i vaze, svetiljke… Veličine variraju od naprstka do metra visine. Mesto ima preko deset grnčarskih domaćinstava koja već dugo, doslovno peku tradiciju i zanat u isto vreme. Radionice su ujedno i prodavnice i galerije, a mala je verovatnoća da ćete izaći sa samo jednim ručnim radom. Iskombinujte glinene posude sa modernom dekoracijom i imaćete savršen ekelektičan kutak u svom domu. Možda nećete spremati đakonije u loncu ali možete da ga napunite lavandom, sušenim cvećem ili iskoristite kao saksiju. Tradicionalna grnčarija i keramički pehari za vino su već označeni kao trendovi za 2017. godinu, imajte to na umu.

Tradicija susrece moderan dizajn 7

Polimerska glina
Za kraj smo odlučili da priteknemo u pomoć svima koji silno žele da se igraju glinom ali „nisu baš za to“. Glavna sirovina malih Etsy radnji, polimerska glina dolazi u svim bojama i odličan je izbor za one koji naprave haos kada rade sa pravom glinom tako da se ceo kreativan proces završi sa grumenom osušene gline u korpi za otpatke. Možete praviti figurice, priveske, nakit, podmetače za čaše, otprilike sve što vam padne na pamet, a nema bolje riznice uputstava, ideja i inspiracije od Pinterest-a i Etsy-ja.

Share