Studio Glina: PORCELAN KAO JEDNOSTAVAN I UPEČATLJIV NAČIN MODNOG IZRAŽAVANJA

U novom broju Plezira, imala sam priliku da razgovaram sa Biljanom Čučković, autorkom fantastičnog nakita od nežnog porcelana s potpisom Studio Glina. U nastavku saznajte kako je nastao ovaj kreativni studio, kako Biljana hrani svoju kreativnost i puni baterije i koji noviteti u ponudi nas očekuju tokom ove godine

Studio-Glina

DRAGA BILJO, ISPRIČAJ NAM KAKO SE RODILA TVOJA LJUBAV PREMA PRAVLJENJU NAKITA I KADA SE DOGODILA ODLUKA DA POKRENEŠ SOPSTVENI BREND? POSTOJI LI NEKA POSEBNA PRIČA O TOME KAKO JE STUDIO GLINA DOBIO SVOJE IME?
Verovatno još kada sam bila devojčica. Prvi pokušaji su bili kada sam „pozajmila“ maminu ogrlicu od perlica i od nje napravila novu. Zapravo, prvo se desila ljubav prema keramici, a tek onda i ideja da se od nje, pored ostalog, može napraviti i nakit. Završila sam obuku kada sam imala dvadesetak godina i tada sam već maštala o tome da se time bavim. Stvari su krenule u drugom pravcu, ali sam, petnaestak godina kasnije, rešila da ostvarim svoj san. Ceo život sam imala potrebu za stvaranjem, da nešto napravim svojim rukama. Naziv Studio Glina se sam nametnuo. Rođena sam u gradiću u Hrvatskoj koji se zove Glina, a to je i naziv materijala u kome sam se pronašla.

KOJE MATERIJALE SVE KORISTIŠ PRI PRAVLJENJU I KAKO ZAPRAVO IZGLEDA CEO TAJ PROCES?
Koristim porcelan, a to je fina vrsta gline koja se peče na visokoj temperaturi. Proces izrade se sastoji iz nekoliko faza. Najpre se predmet oblikuje, zatim suši, obrađuje i peče prvi put. Nakon toga se nanosi glazura i ponovo peče na visokoj temperaturi. Poslednja faza je nanošenje zlata i platine, koje se isto peče, po treći put. U izradi minđuša na kraju lepim pozadine od titanijuma koje su hipo-alergene. Proces je dugačak i ponekada traje i nekoliko nedelja. Konačan izgled, boje, dimenzije, vide se tek nakon završnog pečenja, te je sve to vreme prisutna neizvesnost.

IMATI SVOJU LINIJU NAKITA OSIM DIZAJNERSKOG I STVARALAČKOG DELA PODRAZUMEVA I GOMILU DRUGIH, MOŽDA MALO MANJE ATRAKTIVNIH OBAVEZA I POSLOVA. KAKO SI SE SNAŠLA U TOME, IMAŠ LI JOŠ NEKOGA KO TI POMAŽE?
Taj deo nije nimalo zabavan i kreativan, ali je neophodan, pa se trudim da mu pristupim bez otpora. To je deo posla. Lepo bi bilo da to radi neko drugi, kako bih ja mogla više da se posvetim stvaranju, ali za sada sve obavljam sama.

Studio-Glina-3

TVOJ NAKIT ODIŠE JEDNOSTAVNOŠĆU I ELEGANCIJOM, A UOKVIREN JE RADOM SA GEOMETRIJSKIM OBLICIMA I FIGURAMA. DA LI I PRIVATNO FAVORIZUJEŠ JEDNOSTAVNOST I MINIMALIZAM KADA SU MODNI I ŽIVOTNI STIL U PITANJU?
Volim jednostavne i čiste forme u onome što nosim, ali i u onome što me okružuje. Svoj životni prostor sam uredila u skladu sa tim. Detalji su samo komadi nameštaja
iz nekog prošlog vremena, što stariji to bolji, a biljke su tu da unesu život i toplinu. Tako i nakit u stvari pravim za sebe, u skladu sa svojom estetikom svaki komad i sama nosim. Ne postoji dan da izađem iz kuće, a da nemam na sebi nešto iz svoje kolekcije. Bez obzira na minimalizam, smatram da je ipak dovoljno upečatljiv i primetan.

PRVO SE DESILA LJUBAV PREMA KERAMICI, A TEK ONDA I IDEJA DA SE OD NJE, PORED OSTALOG, MOŽE NAPRAVITI I NAKIT. ZAVRŠILA SAM OBUKU KADA SAM IMALA DVADESETAK GODINA I TADA SAM VEĆ MAŠTALA O TOME DA SE TIME BAVIM. STVARI SU KRENULE U DRUGOM PRAVCU, ALI SAM, PETNAESTAK GODINA KASNIJE, REŠILA DA OSTVARIM SVOJ SAN

POSTOJE LI DANI KADA NISI RASPOLOŽENA ZA RAD I ŠTA TE TADA MOTIVIŠE I POKREĆE? IMAŠ LI NEKE SPECIFIČNE RITUALE, NAJDRAŽU MUZIKU ILI NEKU FORMU RELAKSACIJE KOJA TI U TOME POMAŽE?
Kada je lepo vreme i oko mene sve ozeleni teško mi je da sedim u zatvorenom prostoru. Tada volim da izdvojim vreme za svoju baštu gde sadim povrće, voće i cveće. Jutarnja kafa uz Pinterest, joga, vreme posvećeno životinjama, druženje sa prijateljima…

Studio-Glina-4

TVOJ NAKIT SE MOŽE PORUČIVATI PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA, NERETKO TE VIĐAMO NA RAZNIM BAZARIMA U VREME PRAZNIKA, A TVOJ RAD JE STALNO PRISUTAN U MIKSER HOUSE-U, SUPERMARKETU, ZATIM GRADSTORU, OD NEDAVNO I MISHA CONCEPT STORE-U U NOVOM SADU…DA LI ĆEMO MOŽDA USKORO IMATI PRILIKU DA NEGDE UGLEDAMO I GLINA RADNJU?
Jeste to konačna želja većine nas koji nešto stvaramo, ali trenutno ne vidim to kao mogućnost. Za sada nakit može da se kupi na pomenutim mestima i u planu su saradnje sa još nekim galerijama. U pripremi je i online prodavnica, tako da će poručivanje biti pojednostavljeno, u odnosu na ovo preko društvenih mreža.

NOVE KOLEKCIJE, IDEJE, POSLOVNI PLANOVI ZA 2017. GODINU…? ŠTA OČEKUJEŠ OD SEBE U OVOJ GODINI?
Očekujem mnogo novih ideja. U planu su i neke novine što se nakita tiče, ali i proširivanje asortimana na posudnu keramiku. Dakle, Glina neće više biti samo nakit, već će obuhvatati i upotrebne predmete za kuću. Stay tuned!

Studio-Glina-6

Share