Top 5 serija za ljubitelje trilera i misterija

Za neke ste možda već čuli, neke ste sigurno gledali ali ukoliko vam je nešto promaklo tu smo da vam preporučimo dnevnu dozu omiljenih serija za sve ljubitelje psiho-trilera, misterija i horora. Lista se stalno produžava budući smo svedoci zlatne ere televizijskih serija. Domaća produkcija je sasvim drugačija priča budući da su nedostatak novca i beskonačne reprize tv-serija naša tužna realnost, ali o toj temi nekom drugom prilikom.

Bates Motel

Serija se bavi događajima koji su prethodili priči iz filma “Psiho”. Norman Bates je vodeći lik i publika ima priliku da vidi razvoj njegove psihološkog profila od tinejdžerskih godina. Normanov komplikovan i neuobičajan odnos sa majkom Normom i niz događaja koji će uslediti nakon njihovog preseljenja u mali grad pokazaće nam kako se kalio karakter jedog od najpoznatijih serijskih ubica na svetu. Serija je snimljena prema likovima iz romana “Psiho” Roberta Bloka s tim da je priča adaptirana i prilagođena sadašnjem vremenu.

batesmotel

True Detective

je jedna od onih serija o kojima apsolutno svi govore. Jedna polovina je gledala, druga polovina čula odlične preporuke, a rezultat je da o njoj svi govore. Naizgled tipična krimi priča o dvojici policajaca već posle gledanja prvih nekoliko epizoda osvaja i uvlači u svoju radnju, jasno vam stavljajući do znanja da ova serija nije jedna od mnogobrojinih koje se podjednako neprimetno završe kao što su i počele. Onu u čemu je tajna uspeha je naizgled jednostavan recept koji se sastoji iz 3 stavke koje se donekle podrazumevaju, ali ipak to nije uvek slučaj, a to su – scenario, režija, gluma. Serija je zamišljena tako da svaka sezona bude priča za sebe sa novim likovima i radnjom. Dok željno iščekujemo drugu sezonu koja je najavljena za početak sledeće godine, ukoliko niste pratili na času, obavezno nadoknadite propušteno i pogledajte kako su Metju Mekonahi i Vudi Harelson maestralno odigrali svoje uloge u prvoj sezoni.

true-detective

American Horror Story

Je serija koju sam nedavno počela da gledam i iako nisam pogledala sve sezone mogu vam je preporučiti jer je pre svega uzbudljiva i neobična, a to je i odlika ovog žanra. Serija je enormno popularna širom sveta, a razlog uspeha su interesantna glumačka postava i neobična radnja. Prva sezona se odigrava u prelepoj staroj kući u kojoj osim novih stanara borave i duhovi prethodnih stanara (kliše kada je ovaj žanr u pitanju, ali radnja nije dosadna ni u jednom momentu), u drugoj sezoni su scenaristi poželeli da radnju začine pričom u psihijatrijskoj bolnici, treća sezona se odvija u školi za veštice u Nju Orleansu, a četvrta koju upravo očekujemo prati jeziva dešavanja u cirkusu. Ako do sada niste pratili, pravo je vreme da počnete.

american-horror-story

The Killing (Forbrydelsen)

je dinamičan, uzbudljiv triler koji nam stiže iz Danske. Serija je prikazivana od 2007.- 2011. i ukoliko je niste pogledali, a volite ovaj žanr, obavezno to morate ispraviti. Na početku se odigrava ubistvo jedne mlade devojke i u nastavku priče imamo prilike da pratimo čitavu istragu, sklapamo mozaik i otkivamo svu dubinu ovog zločina i njegove posledice. Kako se istraga dalje razvija upoznajemo se sa likovima koji su na neki način imali dodira sa ubijenom devojkom i pratimo niti koje povezuju politiku i ovo naizgled obično ubistvo. Pitanje ko je ubio Nannu Birk Larssen lebdi u vazduhu i drži vas u neizvesnosti iz epizode u epizodu. Serija ima i svoju američku verziju.

The-Killing

Sherlock

I kada pomislite da su sve priče o Šerloku Holmsu i njegovom vernom partneru, doktoru Votsonu ispričane, pojave se ljudi koji uspevaju da unesu nešto novo u poznatu priču i zadrže vas uz ekran iz epizode u epizodu. Upravo to se desilo sa uspešnom britanskom adaptacijom popularne priče o ekscentričnom detektivu. Zahvaljujući odličnoj glumačkoj postavi i dobrom scenariju serija je osvojila kako publiku tako i kritiku. Ono po čemu je prepoznatljiva je mali broj epizoda po svakoj sezoni (3-4). Prikazivanje je počelo 2010. godine, a  ove godine očekujemo novu, četvrtu sezonu.

sherlock

Šta vi gledate ovih dana? Voleli bismo da čujemo vaše preporuke u komentarima.

Share