Svet po Monsantu-dokumentarac

U susret temi kojom se poslednjih dana gotovo svi bave i o čemu se najviše spekuliše u medijima – da li ćemo dozvoliti promet i proizvodnju GM semena i da li će država prestati da žmuri na jedno oko kada je u pitanju ilegalno uzgajanje GM proizvoda?

Kao što znate, u Srbiji je na snazi zakon iz 2009. godine koji zabranjuje uvoz, promet i proizvodnju GMO, međutim, javna je tajna da se ovi proizvodi i gaje i uvoze uprkos zabrani i zakonom propisanih visokih kazni – koje se ne sprovode revnosno.

Dok se ne nađe neko konačno rešenje i odluči da li će GMO biti dozvoljeni ili ne i kada će zakon konačno početi da se primenjuje ostaje nam samo da nagađamo šta se nalazi na rafovima i u proizvodima koje svakodnevno konzumiramo.

Ukoliko imate želju da saznate nešto više o genetski modifikovanim organizmima, pored uobičajene literature preporučila bih vam gledanje dokumentarnih filmova. Jedan od filmova sa moje liste je i “Svet po Monsantu”.

Svet po Monsantu je Francuski dokumentarac snimljen 2008. godine. Marie-Monique Robin je režirala  ovaj film i za njega osvojila brojne svetske nagrade na različitim festivalima.

Film je rezultat autorkinog trogodišnjeg novinarsko – istraživačkog rada, putovanja po različitim delovima sveta i prikupljanja ljudskih iskustava.

Robin je putovala u Indiju, Meksiko, Argentinu i Paragvaj kako bi pokazala koliko su Monsanto modifikovani organizmi negativno uticali na farmere nakon što su koristili Monsanto seme. Pokazala je da se u Indiji drastično povećala količina samoubistava među farmerima nakon loših iskustava sa GM semenom.

Ceo dokumentarac sa prevodom možete pogledati ovde.

 

http://youtu.be/wtzlq9yJons

Share