Sims 4, dugo najavljivani nastavak mnogima omiljene igrice

Kakav god bio vaš ukus za igrice gotovo da je nemoguće, da bar jednom niste zaigrali neki deo iz Maxisove franšize The Sims. Nakon pet godina od poslednjeg nastavka stiže nova verzija, dugo očekivani – The Sims 4, najmlađi član zajednice simulativnih igara.

sims4-sajt6

Jedna od najprodavanijih i najpopularnijih igara, nastala je u saradnji kompanija EA games i Maxis sada je dobila i četvrti nastavak. Osim zvaničnih igara The Sims, The Sims 2, The Sims 3 i nove The Sims 4, Maxis tim se potrudio da sve ljubitelje ovog serijala časti sa preko pedeset nastavaka, ekspanzija, dodataka, kao i posebnih serijala The Sims – Castaway Stories i The Sims Medival. S obzirom na tako veliki broj dodataka, ekstenzija i petcheva teško je očekivati nešto novo. Do sada su Simsovi išli na koledž, putovali od Egipta do Kine, uživali u godišnjim dobima i svim blagodetima popularnosti i šou biznisa, igrali se sa ljubimcima, bavili se magijom i sa još mnogo drugih aktivnosti. Tim zadužen za četvrti nastavak The Sims franšize je očigledno stajao pred teškim zadatkom, bilo je potrebno ponuditi nešto novo. Sada se verovatno pitate – šta to The Sims 4 ima da ponudi?

sims4

Kreator likova je pretrpeo velike promene. Setite se samo prvog dela Simsa u kojem ste imali mogućnost da birate gotovog lika kome ste eventualno mogli da promenite frizuru i odeću, sve to uz vrlo jednostavnu grafiku. The Sims 2  je bio napredniji, sa širim poljem mogućnosti i sa daleko boljom grafikom, a The Sims 3 je bio prava revolucija u odnosu na dvojku.

sims4-sajt4

The Sims 4 je proširio spektar mogućnosti, što vam pruža priliku da svog lika kreirate gotovo do detalja. Od kose i svih mogućih modifikacija lica, preko telesnih proporcija do boje glasa i karakternih osobina. Možete čak podešavati i odnos mišićne mase i sala, oblik obrva, način hoda i presvlačiti svog lika na osnovu prilike, od ležernog, preko formalnog do odela za spavanje.

sims4-sajt12 sims4-sajt13

sims4-sajt9

Ono što će posebno obradovati sve ljubitelje Simsa je to da sada, po prvi put, možete kontrolisati i osećanja svoga Simsa, tako da nećete imati problem zaljubljivanja u „pogrešnu“ osobu. Raspoloženje, osećanja i ponašanje Simsa direktno su uslovljeni karakternim osobinama koje odaberete u kreatoru na početku, a usavršena veštačaka inteligencija će vam  dodatno olakšati igru jer će lik nagonski obaviti neke potrebe, bez vaše inicijative, tako da ne morate da brinete da vaš lik neće stići do toaleta ili da će se onesvestiti od nespavanja.

sims4-sajt8

Tim Maxisa je četvrtu generaciju Simsova prilagodio vremenu u kom i sami živimo, vremenu kada je potrebno obavljati više poslova odjednom, pa je i ta opcija sada moguća. Postavite niz zadataka svome Simsu i on će ih hronološki, na osnovu redosleda kako ste ih zadali i obaviti, a neke će, poput vežbanja i gledanja TV-a, ili razgovora sa prijateljima i rada u bašti, obavljati istovremeno.  Multitasking u kombinaciji sa karakterom vašeg Simsa u potpunosti menja način igre i socijalizacije sa ostalim Simsovima iz zajednice. Simsovi kao i pre napreduju u karijeri razvijanjem sposobnosti i veština, a spektar zanimanja je dorađen i proširen. Sada možete raditi i kao tajni agent ili IT stučnjak, a svaka karijera nudi dve mogućnosti, vrste zadatka, a radni sati i plata su usklađeni sa poslom koji obavljate tako da su složenija zanimanja logično  više plaćena. Posle nekoliko Sims godina, kada uspešno izgradite karijeru i vaš Sims pređe u Elder stadijum, odlazi u penziju.

sims4-sajt10

sims4-sajt2

Inovacije nisu izlostale ni u Build modu, pa ćete se kroz kreiranje kuće i kupovinu nameštaja dodatno zabaviti jer je i ovaj aspekt igre unapređen. Možete vladati “alatom” kao nikada do sada. Podizati i uklanjati zidove, dodavati gotove prostorije sa i bez nameštaja. Opcija za dodavanje prostorija radi po principu slagalice. Jednostavno prilepite prostoriju željenog oblika za vašu kuću, a potom je ispunite nameštajem, čiju boju sada možete da menjate u skladu sa vašim ukusom.

sims4-sajt3 sims4-sajt5

Svi koji oni kojima nameštaj i dekoracija, kućni aparati, rasveta i tehnika koji dolaze u osnovi nisu dovoljni mogu da čekaju neku ekspanziju ili stuff pack, a nesumnjivo će ih biti, ili mogu da odu do The Sims Store-a i tamo kupe potrebne stvari. Treba biti oprezan jer ima mnogo sajtova, van zvaničnog, koji prodaju ili nude besplatne elemente za bilo koji deo Simsa, ali veliki broj njih nosi viruse koji u potpunosti mogu da iskvare vašu igru, čak i doprinesu ispoljavanju prirodnih bagova koje svaka igra,  pa i Sims 4, sama po sebi ima.

sims4-sajt11

Ipak, osim reči hvale, The Sims 4 je pretrpeo i velike kritike. Od samog izlaska četvrtog nastavka, gejmeri na raznim blogovima i forumima većaju i raspravljaju. Jedni smatraju da je najveći problem Simsa 4 postojanje Simsa 3, verzije koja je daleko bila bolja od  svoje prethodnice, The Sims 2, tako da se čini da je četvrti deo samo modifikacija trećeg sa dorađenom grafikom. Drugi smatraju da je tim Maxisa zadužen za ovu igru smetnuo sa uma neke opcije i mogućnosti baveći se stilskim aspektom. Treći tvrde da su nedostatci Simsa 4 samo nezvanična najava budućih ekspanzija. Na kraju, zakleti ljubitelji The Sims franšize, brane svoju omiljenu igru i odlučno tvrde da je najbolja do sada. Ne treba zanemariti činjenicu da je i Sims 3 po izlasku podlegao oštroj kritici, ali da je izlaskom svake nove ekspanzije utisak s početka znatno poboljšan.

sims4-sajt14

Share