Sergej Polunjin – humanitana predstava u Narodnom pozorištu

Fondacija Sergei Polunin i agencija Fabrika, 25. Septembra, na velikoj sceni Narodnog pozorišta, organizuju humanitarno veče sa ciljem prikupljanja sredstava za nastavak školovanja talentovanih mladih baletskih umetnika iz Srbije, stipendista Fondacije SERGEI POLUNIN.

Fondacija Sergei Polunin se bavi produkcijom spektakularnih baletskih predstava čije se premijere održavaju na najprestižnijim bletskim scenama širom sveta, ali i poboljšanjem kreativnog okruženja baletana i svih drugih izvođačkih umetnika. Njihov cilj nije samo ulaganje u produkciju baletskih predstava, već pre svega u talentovanu decu koju prepoznaje Sergei Polunin i koja zahvaljujući podršci Fondacije u školovanju postaju zvezde u usponu. Fondacija Sergei Polunin ne omogućava samo školovanje mladih baletskih umetnika na čuvenim Svetskim baletskim Akademijama, već ih i angažuje u baletskim predstavama u njihovoj produkciji i omogućava njihovu svetsku promociju, igrajući uz najvećeg baletana današnjice.

Polunin je rođen u Ukrajini 1989. godine. Osvojio je planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svjetskim baletskim ansamblima. Karijeru je započeo 2006. godine, a sa 19 godina je postao najmlađi prvak Londonskog kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće, a potom i direktor. Nastupao je i u Milanskoj skali, Londonskom Royal Albert holu, Boljšoj teatru, Pozorištu Stanislavski u Moskvi i brojnim drugim najpresižnijim baletskim scenama širom planete. Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova i približi pravim ljubiteljima umetnosti. Za Polunina kažu da je idealan spoj 3 najveća umetnika u istoriji baleta, Miše Barašnikova, Vaclava Nižinskog i Rudolfa Nurejeva.

Godinu dana nakon što je 2017. Polunin postao Srpski državljanin,  u Srbiji je osnovana “Sergei Polunin fondacija” koja podržava mlade talente u domenu baletske igre, pružajući im mogućnost edukacije na najprestižnijim Internacionalnim baletskim Akademijama I učešće u produkcijama Fondacije. Misija Fondacije je da približi balet najširem auditorijumu poštujući I negujući tradicionalni  klasični balet, ali I savremeni plesni izraz. Jedan od ciljeva Fondacije je edukacija koreografa kroz radionice I kampove kao I baletskih pedagoga.

Fondacija je učestvovala i u otvaranju Narodnog muzeja.

Share