Sara Oster Rokvić: Živeći u skladu s prirodom, ona čini da i mi cvetamo

Znate one neverovatne ljude koji vas posle samo par razmenjenih reči potpuno osvoje i „obgrle svojom aurom”? One što vole svim srcem, nesebično pomažu ljudima oko sebe i poput virusa, na sve prisutne šire svoje dobro raspoloženje. Jedna od takvih, jedinstvenih persona koje će vas osvojiti svojim šarmom, dobrotom i vedrinom je Sara Rokvić. Sara je neko ko sa lakoćom povezuje i ujedinjuje ljude, a sve to radi sa širokim osmehom. Svojim blogom Momsters, uspela je da poveže brojne žene, da ih „umreži i združi” pišući otvoreno o materinstvu, životnim izazovima i lepotama, odrastanju i sazrevanju.

Saro, hajde za početak da se vratimo u studentske dane. Na koji način si tada razmišljala o budućnosti, poslovnim planovima i uopšte o životu? Gde si tada videla sebe i kako na to gledaš iz ove perspektive?
Studentski dani su zaista jedan od najlepših perioda mog života. Godine kada sam najviše čitala i putovala, imala vremena za sebe i svoje misli, želje i potrebe. Verovala sam u planove da nakon diplomiranja odem u inostranstvo na master studije, i pokušam da nađem neki posao na koji ću odlaziti sa osmehom. Međutim, u sve te planove došetalo je jedno malo srce koje počelo da kuca u mom stomaku. Dani su postali još lepši…

Kao devojčica nisi mogla da se zamisliš u venčanici, ali to se ipak dogodilo. Tvrdiš da nisi romantična, ali ljubav se oseća u svim tvojim objavama. Kako hraniš ljubav i neguješ romantiku?
Ja sam mislila da romantika nije deo mene. Međutim, tako više ne mislim upravo zbog svih vas koji mislite suprotno i koji ste me ubedili da malo dublje zađem u sebe. Lepše se osećam sada kada sam svesna toga, jer romantika je zvezda padalica u današnje vreme. Donosi mi radost to što osećate ljubav u redovima koje pišem.

Blog Momsters je nastao u periodu kada si bila trudna, kao ideja da deliš iskustva i povežeš se sa drugim mamama. Šta je ono neočekivano što si dobila zauzvrat od pratilaca i zajednice koja se okupila oko tvog bloga?
Dobila sam onoliko koliko nikada neću uspeti da im uzvratim, ali se trudim iz dana u dan. Kada me pitate odakle toliko ljubavi u mojim tekstovima, mislim da su oni najveći razlog, jer sve što od njih dobijam prosleđujem dalje. Ljubav je reciprocitet uvek bila.

Šta nam možeš reći o Momsters radionicama? Postoji li neka zanimljiva anegdota koje se uvek rado setiš?
Momsters radionice su nastale pre 3 godine. Osvanula mi je ideja da se na jednom mestu nađu žene i majke iz onlajn sveta, upoznaju se, popričaju, popiju kafu zajedno, „umreže i združe” i tako je sve i počelo… Jeste da je to onda bilo malo „neuobičajeno”, ali je uspelo, jer su te radionice sve voljenije i vrlo posećene. Anegdota ima mnogo koje su vezane za razne situacije. Kada je mnogo žena na jednom mestu smeha nikada ne manjka.

A prodavnica Momsters? Šta ona znači za tvoje biće?
Onlajn prodavnica Momsters Boutique je moja dolina iza duge. U njoj nastaju ručno rađeni i unikatni komadi nakita, i stvari za kuću, koje osmišljavamo i izrađujemo moj mali tim umetnika i ja. Sva inspiracija nam tu živi.

Na Instagram profilu si pisala o prirodnoj kozmetici i receptima za negu, a takođe i na blogu postoji sekcija Home Hand Made gde pišeš upravo o tim temama. Od kada datira interesovanje za negu prirodnim preparatima i šta je uticalo na to da se okreneš prirodnoj nezi i „uradi sam” pristupu?
Od vremena kada sam bila dete, jer je to radila a radi i dan danas, moja majka. Ja sada na blogu prenosim sve što sam od nje naučila, kao i sve novo što sama saznajem. Priroda je u svima nama, a najviše u našim srcima, i kada smo u skladu sa njom, kada je poštujemo i koristimo njene blagodeti ona čini da cvetamo. I da ne uvenemo. Pročitala sam da ti je Tomaš Masarik, veliki borac za nezavisnost, demokratiju i jednakost među polovima velika inspiracija i jedna od omiljenih ličnosti.

Koga još svrstavaš u taj krug i po čemu se oni izdvajaju?
Tomaš Masarik je definitivno jedan od njih. Taj krug je veliki, i ovde ne bi bilo mesta kada bih krenula da pišem sva ta imena. Svaka osoba koja je bila poznata po svom humanitmu, koja je „gorela” za umetnost koju stvara za sebe i druge, ona od koje možemo svi mnogo da naučimo spada u taj krug. Jednu ipak moram da izdvojim, a to je uvek i zauvek Meša Selimović.

Pasionirani si zaljubljenik u umetnost, za šta je glavni „krivac” tvoj deda koji te od malih nogu vodio u posetu muzejima, galerijama, antikvarnicama. Provedi nas svojom najdražom „skrivenom” stazom u Beogradu?
Tih putanja ima nekoliko, ali neka bude ona koja ide Čika Ljubinom do Filozofskog fakulteta, pa odatle do Etnografskog muzeja. Zatim odmah iza do Pedagoškog u Uzun Mirkovoj. Pređemo ulicu i samo nastavimo do umetničkog paviljona „Cvjeta Zuzorić”… A nakon njega neka nas noge same vode bilo kuda kroz Kalemegdan.

Veoma si svestrana i kreativna mlada žena kojoj ideja, čini se, ne ponestaje. Reci nam, pored vajanja i slikanja kojom umetnošću bi volela da se baviš i da li postoji nešto u čemu si se oprobala, ali nije bilo uspešno?
Pre svega, hvala vam na ovim divnim rečima. Volela bih da znam da pevam, ali tu želju ispunjavam glasom svog supruga Marka, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim kada zapeva. Svi slavuji ovog sveta šćućurili su se u njegovim grudima.

Kako glasi spisak knjiga bez kojih nećeš otići na odmor ove godine? A šta bi nam preporučila od naslova koje si nedavno čitala?
Nekada sam za odmor čitala po 6-7 knjiga. Znam da nerealno zvuči, ali je to istina. Danas, sa malim detetom uspem po jednu. Ove godine će to sigurno biti nešto od dečijeg pisca Roalda Dala, kojeg obožavaju i odrasli, i rado ga čitaju. I neka knjiga od Jespera Jula, terapeuta, koji piše na temu porodice i odgoja dece i moj je omiljeni pisac kada su te teme u pitanju. Vama preporučujem knjige: „Dablinci” od Džejms Džojsa, „Pan” od Knuta Hamsuna, „Društvo drugih” Vilijem Nikolsona, „Čekaj do proleća Bandini” Džon Fantea, „Ostrvo” od Meše Selimovića… Spisak je dugačak.

Da imaš priliku da biraš muziku za film o svom životu, kakav soundtrack bi odabrala?
Jazz, fank, soul i fado su ona vrsta muzike koja moj život toliko ulepšava, a kombinacija ovih pravaca bi se smenjivala u tom filmu.

U Pleziru imamo jednu posebnu, ličnu AZBUKU. Volimo da se igramo pa te izazivamo da u nastavku ispišeš svoju azbuku i otkriješ našim čitaocima bez čega Sara ne može da zamisli dan i koji su to pojmovi koji je najbliže opisuju.
Abrakadabra
Beograd
Volim te
Gumene bombone
Despot
Đepeto
Estetika
Žad
Zova
Ilustracije
Jesen
Kompromis
Lajk
Ljubav
Marko
Noć
Njam-njam
Oster
Pesma
Ranac
Savest
Tvrđava
Cirilica
Upitaj prah (knjiga)
Frezije
Hamlet
Cicvara
Cuvati
Džon Fante
Šala

Share