Retro ducan i Plezir vam poklanjaju

Kao što smo vam u novom broju Plezir magazina obećali, nastavljamo u maniru poklona i darivanja. Fine devojke iz Retro dućana su odlučile da vas obraduju kreativnim poklonom. Ukoliko ste kreativni i želite da uposlite svoje ruke ili želite da usavršite vaša znanja iz fotografije, ove devojke vam u tome mogu puno pomoći.

Retro dućan se bavi izradom i prodajom modnih detalja i ukrasnih predmeta. Pored toga organizuju i  kreativne kurseve za odrasle i decu. Pored Simonide i Maje, kurseve drže i gostujući predavači, koji imaju bogato iskustvo iz različitih oblasti.

Simonida_Maja

Kako ste počele?

Simonida: Retro Dućan je osnovan sasvim slučajno. Pre dve godine sam se setila da imam boje za staklo i počela da eksperimentišem sa bojenjem kristala i menjanjem namene svakodnevnim predmetima. Bila sam zatečena količinom radosti koja me je preplavljivala čim bih uzela nešto da pravim i zapravo je to bio neki prapočetak. Onda je nekako sve počelo samo od sebe da se razvija. Maja je počela da eksperimentiše sa oslikavanjem svilenih marama, izradom autorskih fotografija Beograda na platnu i kutijama, da ukrašava kutije u retro fazonu. Ja sam za to vreme izrađivala nakit i ukrasne predmete u duhu davno prošlih vremena. Kada su naši kupci počeli da nas zapitkuju da li možda razmišljamo da držimo kurseve toga što izrađujemo, to nam je bio signal da ono što znamo treba da podelimo sa drugima.

Šta vas u ovom poslu najviše inspiriše?

Simonida:  Što se tiče stvari koje izrađujemo, inspiracija može da bude nečija reč, san koji je ostavio jak utisak, neka boja ili oblik koji najednom privuku pažnju ili jednostavno tematika koja nas u nekom trenutku zaintrigira.

Što se tiče inspiracije za kurseve, naše najveće nadahnuće dolazi od želje da našim polaznicima pružimo oazu mira, sreće i kreativnosti, u kojoj će zaboraviti na sve ono što ih muči ili boli. Svom snagom se trudimo da svakome ko dođe na naš kurs pomognemo da ostvari svoj potencijal, da uroni u radost stvaranja i pokrene životnu energiju.  Da zaboravi na „ja ovo ne mogu“, „ovo nije za mene“ , „ ne umem ja to, imam dve leve ruke“… Na našim kursevima se lečimo od perfekcionizma, gledanja na sat i žurbe, ocenjivanja i procenjivanja, a sa radošću uranjamo u kreativna istraživanja, učenje novih tehnika i uživanje u činu stvaranja.

Šta savetujete mladim kreativnim ljudima koji se premišljaju da li da pokrenu nešto svoje?

Mladim kreativcima možemo obe da poručimo da se manje premišljaju, a da više delaju. Da veruju u sebe i u ono što vole i umeju da rade. Kombinacija talenta, ljubavi prema poslu i vredan rad ostvaruju rezultat u kojoj god zemlji da živiš.

retro ducan 2

U ponudi retro dućana se izdvajaju:

  • Kurs izrade vintage nakita – za one koji žele da svoju kreativnost otkriju kroz tehnike izrade nakita i kontakt sa poludragim kamenjem
  • Kurs fotografije – za one koji žele da nauče da se vizuelno izražavaju
  • Velika radionica dekupaža i srodnih tehnika – za one koji žele da nauče da ukrašavaju i daju novi izgled postojećim stvarima
  • Kurs kreativne komunikacije – za one koji žele da istraže sebe na polju komunikacije sa drugim ljudima
  • Kurs dekupaža i sličnih tehnika za najmlađe – osim zagarantovane sjajne zabave, deca uče da ukrašavaju predmete uz učenje engleskog jezika u krajnje opuštenoj i prijatnoj atmosferi

retro ducan4

Nagradna igra o kojoj smo vam pričali će izgledati ovako:

Potrebno je samo da lajkujete stranicu Plezir magazina i da u komentarima ispod ovog teksta ostavite vaše podatke kako bi mogli da vas kontaktiramo. Nagradna igra će trajati 5 dana, a biraće se dva dobitnika koje ćemo izvući uz pomoć sajta random.org

Dobitnici će osvojiti vaučere sa 20% popusta na kurseve izrade nakita ili dekupaža i kolaža. Srećno!

UPDATE: Nagradna igra je završena, a vaučere na dvadeset posto popusta su osvojili komentari 2 i 4, odnosno Vesna Stojic i Bojana Stajcic. Čestitamo!

Share