Predstavljamo vam originalni duo Ivica

Ivica je indie/acoustic/mellow/singer-songwriter iz Pančeva. Objavio je eksperimentalni akustični album Lepe reči su za ružne dane (2012) i noise-pop singl Moram biti bolji (2014), a pre nekoliko dana izašao je EP album “Vodi me na more” što je bio povod da vas bolje upoznamo sa Ivanom Kačavendom ispred dua Ivica.

Predstavljamo-vam-originalni-duo-Ivica

 • Ko je Ivica? I gde je Marica ako je čuvena bajka bila inpiracija? Koja je simbolika koja se krije iza imena?

  Za mene je ivica prostor egzistencije, pozicija u konzumentskom društvu. Sebe sam uvek doživljavao kao nekog ko govori/dela/stvara iz tog ugla. Ali Ivica je i ime, i za mene ima i određenu infantilnu konotaciju (bajka, vicevi o nestašnom dečaku…), tako da sve to za mene ima mnogo smisla.

 • Od nedavno Ivica je dobio pojačanje i od sada nastupa kao dvojac. Kako je došlo do saradnje sa Aleksandrom Andonovskom i da li se nešto menja u budućim nastupima?

  Dugo sam bio sam. A to je bivalo veoma teško u nekim trenucima. Aleksandra jako osećajno upotpunjuje atmosferu pesama i daje im jednu novu, nežniju perspektivu, koja je jako falila mom gotovo monotonom izvođenju. Meni je sve lepše sad.

Predstavljamo-vam-originalni-duo-Ivica2

 • Minimalizam je bio prva asocijacija kada sam poslušala pesme i videla čitav vizuelni identitet benda. Da li si se svesno odlučio za kratku i svedenu formu?

  Oduvek sam osećao veliku istinu u iskazu „manje je više”. Mnogim stvarima u životu pristupam na taj način. A s druge strane, to je i jedan vid autotreninga, jer sebi daš dva minuta da kažeš sve što imaš, i lirički i muzički. A i ne želim da budem dosadan.

 • Koliko si se ti kao umetnik i autor promenio od svog prvog albuma „Lepe reči za ružne dane“?

  Mnogo, zaista mnogo. Prošao sam kroz turbulentnu noise fazu. Odatle imamo singl „Moram biti bolji”, koji je tri nedelje bio prvi na Diskomeru Radija Studio B, što je veliki uspeh. Sad sam nekako ponovo na početku, ali prilično osvežen i izmenjen.

 • Tvoje pesme zvuče veoma lično, da li ti je ikada predstavljalo problem da se emotivno „ogoliš“ pred publikom?

  Na sceni nikad, u stvarnom životu jako često. Ima nešto što se desi kad sam na sceni, kao da je to to. Ne brinem, mogu sve. Vrlo lep i zanimljiv osećaj.

Predstavljamo-vam-originalni-duo-Ivica3

 • Šta misliš o aktuelnoj muzičkoj sceni na našim prostorima, koga privatno slušaš?

  Moj senzibilitet su Jarboli, Goribor, Bitipatibi. Volim da čujem i kantautore. Sofie from Seattle, Telegram, Izae iz Dubrovnika, Seine iz Varaždina, Ti… Oni prave lepe stvari.

 • Koji je lajtmotiv ovih vrelih avgustovskih dana, da li te je neko „odveo na more“ ili radije biraš da letuješ u Srbiji?

  Lajtmotiv je bazen mog drugara na kraju grada. Definitivno najbolje mesto za mene ovog leta.

 • Gde ćemo moći da te slušamo u narednom periodu?

  Promocija EP-ja Vodi me na more bila je pre neki dan, u Kulturnom centru Grad. Bilo je predivno. Sad mali predah. Trenutno dogovaramo koncert u Zagrebu i Novom Sadu. A i u Pančevu ćemo možda nešto. Uglavnom, pratite našu fejsbuk stranicu, tamo na vreme kačimo sve što je važno (i nevažno).

Poslušajte čitav album na zvaničnoj Bandcamp stranici benda i lajkujte  Facebook stranicu Ivice kako biste uvek bili u toku.

Share