Polarna svetlost u Parizu

Northern Lights je svetlosna instalacija umetnice Aleksandre Stratimirović postavljena u parku Kraljevske palate (Jardin du Palais Royal) od 2. do 7. decembra 2014. povodom zvanične posete švedskog kraljevskog para Parizu. Instalaciju je svečano otvorila Kraljica Švedske 2. decembra.

polarna-svetlost

Northern Lights za Jardin de Lumiére IKEA  je rad Aleksandre Stratimirović nastao na inicijativu IKEA France i ambasade Švedske u Parizu, u saradnji sa Le Centre des Monuments Nationaux.

polarna-svetlost2

Aleksandra Startimirović je rođena u Beogradu gde je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Od devedesetih godina nastavlja školovanje u Stokholmu gde trenutno živi i radi. Radi sa svetlom kreirajući veliki broj skulptura i instalacija u javnim prostorima. Učestvuje na brojnim festivalima svetla sirom sveta kao umetnik i predavač. U Beogradu je organizovala festival Beograd svetlosti. Njeno jednostavno i duhovito rešenje za osvetljenje Kulturnog centra Grad u Beogradu u vidu prepoznatljivih crveno belih abažura, takodje predstavljenog u obliku Sweet Home instalacije na festivalu u Singapuru, bilo je i jedna od glavnih preporuka prilikom izbora umetnika za projekat u Parizu.

polarna-svetlost3

Inspiracija za svetlosnu instalaciju Nothern Light u Parizu

“Aurora borealis (Severna Polarna svetlost) je spektakularan prirodni svetlosni fenomen koji se pojavljuje na nebu severne zemljine polulopte. Inspirisana ovom magičnom igrom svetla želela sam da prenesem deo atmosfere severa u prelepo istorijsko okruženje parka Jardin du Palais Royal u Parizu.  Polaziste mi je bila vizija “održive budućnosti” kompanije IKEA pa sam to pokušala da fizički predstavim koristeći njihove proizvode koji se baziraju na najsavremenijim LED tehnologijama prilagođenim širokoj upotrebi. Ovaj rad, povezujući švedsku prirodu i prepoznatljivi ambijent istorijskog Pariza, simbol je lepote kulturne interakcije i prijateljstva.”

polarna-svetlost4

Ritam koju svetlosne promene prate bazira se na muzičkoj podlozi Air On A G String, francuskog sastava Jacques Loussier Trio.

Photo credits: Agence ubi bene

http://www.strati.se

Share