Podržite #underSTAND kampanju protiv globalnog ekstremizma

Pre nekoliko meseci pokrenuta je inicijativa P2P: Challenging extremism, sa ciljem da mladi, angažovani u civilnom društvu i unapređenju zajednice, na kreativan način razviju digitalnu kampanju čija je svrha edukacija javnosti o borbi protiv online ekstremizma na međunarodnom nivou.

Program je značajan jer pruža smernice mladim ljudima, aktivnim udruženjima  i organizacijama za njihov doprinos u borbi protiv ideologije nasilnog ekstremizma i regrutacije koju vrše ekstremističke grupe.

Podrzite kampanju #Undrestand, kampanju protiv globalnog ekstremizma

U inicijativi učestvuje 20 timova (14 iz Sjedinjenih Američkih Država i 6 internacionalnih timova). Predviđeno je da svaki tim, raspolažući budžetom od 2000 dolara, implementira svoju strategiju uticaja i pozitivnog delovanja na studente, srednjoškolce, neutralnu i nedovoljno informisanu populaciju, u cilju edukovanja i motivisanja na društveni angažman u domenu borbe protiv nasilnog ekstremizma. Projekat uključuje i takmičenje timova, a tri najbolje plasirana tima imaće priliku da predstave rezultate svoje kampanje u Vašingtonu, u junu ove godine.

U takmičenju učestvuje i tim iz Srbije, koji čini 10 društveno aktivnih studenata. Kampanja srpskog tima pod nazivom UnderSTAND 2015, bazirana je na kratkom video klipu i propratnim fotografijama i tekstovima na društvenim mrežama, koji imaju za cilj podizanje svesti o prevenciji regrutovanja mladih u ekstremističke organizacije. Pored aktivnosti na društvenim mrežama strategija obuhvata i vršnjačku edukaciju kao i medijsku prezentaciju u cilju edukovanja građana i popularizacije kampanje.  Glavna ideja je dopreti do što većeg broja ljudi sa porukom da ne postoji opravdanje za nasilje i ekremizam bilo koje vrste.

Na osnovu temeljnog istraživanja koje je tim sproveo, neki od najčešćih uzroka pristupanja ekstremističkim organizacijama su siromaštvo, neznanje i neinformisanost, potreba za pripadanjem, gubitak poverenja u sistem i institucije. Ipak, postojanje ovakvih okolnosti, nije izgovor za priključivanje ekstremistima, jer se nasiljem i oduzimanjem tuđih života neće sopstveni život učiniti boljim. Kampanja nastoji da ogoli interese potencijalnih terorista u nameri da ih osvesti i edukuje. UnderSTAND 2015  poziva na lični izbor, jer svaka individua ima pravo da izabere, a pomenuta kampanja pomaže da  svako razume, sazna i napravi pravi izbor za sebe i društvo u celini.

Pogledajte pomenuti video klip koji je pripremio tim mladih iz naše zemlje:

Kampanju možete pratiti putem društvenih mreža – Facebook, Twitter, Instagram

Share