Pesma dana

Nju sam ugledao sasvim slučajno… „Bila je tako lepa“… Na nogama je nosila „Martinke” i volela je kratko ošišane. Zato „Bolje da nosim kratku kosu“, možda će me primetiti. Ja sam „Ružan pametan i mlad“ ali ova poslednja dva epiteta su moja šansa. Nikada se nismo upoznali…

Ako niste prepoznali o kom bendu je reč, reći ćemo vam da je pitanju novosadski pank sastav Pekinška patka, prvi pank bend na prostoru tadašnje socijalističke republike Srbije. Sa svojim prvim albumom „Plitka poezija“ pokrenuli su revoluciju i novosadskoj omladini izbili hipi pokret iz glave. Neposredno pre toga Profesor Čonta (Nebojša Čonkić) u potrazi za inspiracijom u leto ’78. odlazi u London da odatle pokupi „par fora“ koje će kasnije doneti nazad u svoj kraj i kvariti socijalističku omladinu narednih godina. Na tom putovanju imao je privilegiju da sluša uživo The Clash, Matlokov bend Rich Kids, The Skids, The Specilas… Mi iz redakcije, moramo da kažemo, povraćamo od zavisti.

I još jedna trivija za kraj javljanja, grad Novi Sad je odlučio da pasaž kod robne kuće Nju Nork, nazove Prolaz pekinške patke, jer su 1979. godine tamo održali neponovljiv koncert u izlogu ondašnje robne kuće Nork. Slušamo Bila je tako lepa.

Share