Pesma dana

Biblija kaže „Ne pravi sebi idola…“, verovatno Knjiga nije mislila na Billy Idol-a, jer bi u tom smislu mogla da napravi izuzetak. Bez želje da zvučimo blasfemično, naprotiv, predstavićemo vam jednog od prvih ali i poslednjih muzičara koji ume da objasni šta znači napraviti dobru pesmu.

Bili je svoje putovanje započeo u londonskom bendu Chelsea iz koga je nastao, sada već kultni, sastav Generation X, sa kojim je „prašio“ kasnih sedamdesetih i početkom osamdesetih. Zašto ovo spominjemo, zato što je današnja stvar nastala 1979. a autori su Billy Idol i Tony James, tada članovi Generation X sastava i objavljena je 1981. godine. Nakon raspada benda Generation X, Idol je svoju solo karijeru započeo i bazirao na njoj, „reizdao“ je i plasirao na mnogo veće tržište od Britanskog ostrva. Amerika je čula i divila se Idolu zahvaljujući pesmi Dancing with myself.

Nekoliko decenija potom, stvoren je bend Generation Sex kao simbioza sastava Generation X i Sex Pistols koji čine najbolji od najboljih, Billy Idol, Steve Jones, Paul Cook i Tony James. A ovih dana su objavili da kreću na turneju. Blagiš se  onom ko može da ih sluša!

Share