Pesma dana

Kako ste izdržali bez vaše rubrike Pesma dana svih ovih dana dok smo bili odsutni? Vi biste hteli neku novu pesmu možda, vi biste hteli da naše predloge slušate? Imamo jedan za vas.

Bili su ubedljivo najbolji rok bend početkom osamdesetih u SFR Jugoslaviji, a njihova prva tri albuma bila su plod nezadovoljstva, traganja za socijalnom pravdom i pokušaja da sebi i svojim „vršnjacima“ omoguće bolje uslove za život. Zabranjeno pušenje je sastav čije će pesme poput Balada o pišonji i Žugi, zatim Hadžija ili bos, Zenica bluz… zauvek biti deo kućnih žurki kojih više nema.

Na početku epidemije korona virusa, Pesma dana je na kratko, i to samo za vreme trajanja karantina, prerasla u rubriku Album dana jer smo svi skupa imali dovoljno vremena da slušamo do mile volje sve ono što nismo mogli ranije zbog radnih obaveza. Tada je na repertoaru jednog od nas je, između ostalih, bio i album Dok čekaš Sabah sa Šejtanom, verovatno jedan od 3 (ne ĉak ni 5) najbolja albuma jugoslovenskog rokenrola.

Postoji mišljenje da se pisac potvrđuje kao pisac svojom drugom knjigom, režiser kao režiser drugim filmom, a bend kao bend svojim drugim albumom. Upravo je ovaj album bio drugi po redu Zabranjenog pušenja i moramo da kažemo da taj album ima sve (do perfekcije mu je nedostajala strašna stvar Straža pored Prizrena).

Mi ćemo danas izdvojiti poslednju numeru sa tog remek dela i predložiti vam da poslušate prelepu numeru Baš čelik (2. dio), a vi nam javite da ste je slušali opet, pa opet, i opet…

Share