Održivost i održiva arhitektura na Ekokultu

U okviru manifestacije i izložbe EKOKULT čija je ovogodišnja tema ODRŽIVOST, kao centralni deo programa biće održane tribine „Održivost“ i „Održiva arhitektura“, 28. i 29. oktobra u Galeriji Progres. Organizatori, Udruženje Ekokult i magazin za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća nastoje da pod okriljem manifetacije Ekokult integrišu segmente eko arhitekture, eko dizajna, eko umetnosti i eko života, promovišu znanja, razvoj i primena ekološkog i održivog pristupa u arhitekturi, građevinarstvu, umetničkom stvaralaštvu i životu.

Odrzivost-i-odrziva-arhitektura-na-ekokultu

 –Na pitanje koju bih reč u domenu ekologije definisao kao suštinsku, bez razmišljanja bih odgovorio da je to održivost ili na engleskom, planetarno popularna sustainability, koja označava pojam ogromnog dijapazona i odnosi se na sve aspekte života i prirodnog okruženja. Ova reč je ušla u sve sfere ekonomije, ekologije, sociologije, kulture, umetnosti, arhitekture, dizajna i života. Gotovo da nema oblasti ljudskog delovanja na koju se ne odnosi pojam održivog razvoja na pojedinačnom, lokalnom, regionalnom, državnom, kontinentalnom i globalnom planu. Njegov uticaj na život uopšte od presudnog je značaja, objašnjava Vladimir Lovrić, predsednik Udruženja Ekokult, zbog čega je tema ovogodišnje manifestacije upravo održivost.

Tribina „Održivost“ zakazana je za 28. oktobar u 18h u Galeriji Progres, a svoje viđenje održivosti u raznim aspektima života – kulturi, umetnosti, nauci, medicini, ishrani, zdravlju kroz neformalni razgovor sa posetiocima predstaviće prof. dr Maja Volk, dr Jasmina Lalošević, reditelj Dragoslav Bokan, Božidar Mandić i Stanko Stojiljković.

Održiva gradnja podrazumeva sve načine izgradnje koji koriste obnovljive izvore energije  i upotrebu čistih i energetski efikasnih tehnologija i metoda u projektovanju, održivom razvoju i poštovanju tradicionalnog pristupa građenju i korišćenju prirodnih, zdravih, nezagađujućih i recikliranih materijala. O ovome će biti reči na tribini „Održiva arhitektura“, koja će se održati samo dan kasnije, u četvrtak 29. oktobra u isto vreme. Učesnici tribine su Predrag Vidović, Dušan Ignjatović, Jovan Mitrović i Vladimir Lovrić.

Odrzivost-i-odrziva-arhitektura-na-ekokultu-2

Manifestacija i izložba Ekokult tradicionalno se održava treću godinu za redom. Ove godine predstavlja više od 100 autora, arhitekata, dizajnera, naučnika i umetnika iz Srbije i sveta iz različitih oblasti eko arhitekture, dizajna, likovih i primenjenih umetnosti, eko života i nauke, a ove godine biće predstavljen i veliki broj mladih umetnika. Izložba će biti otvorena do 1. novembra.

Share