Odmor na biciklu

Kako je proleće uveliko uzelo maha i svi se radujemo uskršnjim i prvomajskim praznicima, tako se počelo sa razmišljanjem i planiranjem na koji način ćemo ih provesti. Ne sumnjamo da želite da provedete praznike uz svoje najbliže, porodicu i prijatelje, ali vam ove godine savetujemo da započnete novu tradiciju. Plezir vam ovog puta daje predlog za aktivno i lepo uživanje u vidu jedne od omiljenih aktivnosti kod mlađe, ali i starije populacije sa dolaskom toplih dana. Aktiviranje bicikla na triii, četiriiiii – sad!

Odmor-na-biciklu

Bilo da se radi o tome da želite da malo pobegnete od stresa u prirodu, poboljšate svoje zdravlje i kondiciju, ili jednostavno date svoj mali doprinos očuvanju naše planete, vožnja bicikla je uvek sjajan izbor, a predstojeći praznici predstavljaju savršeno vreme i povod da se fizički malo aktivirate i provedete kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima. Mi vam za početak predstavljamo jednu divnu rutu duž prelepog Dunava, za koju verujemo da će svima biti onako – potaman.

Sistem putokaznih oznaka za deo Dunavske biciklističke rute (DBR) koji vodi kroz Srbiju je po koncepciji i dizajnu jedinstven u odnosu na druge dunavske zemlje, a po nekim karakteristikama originalan i u evropskim razmerama. Ovo je istovremeno prvi takav sistem u Srbiji, i za sada jedini internacionalno priznat.

Odmor-na-biciklu7

Postavljanje putokaza u Srbiji deo je projekta “Donauradweg” pokrenutog 2004. godine od strane GTZ-a (Nemačka vladina agencija za tehničku saradnju), sa ciljem da se putnicima na biciklu duž ove reke konačno ponude pouzdane i preko potrebne informacije za deo iza Budimpešte.

Odmor-na-biciklu4

Lokalni timovi su u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj istražili najbolje rute, i prvi rezultat je bio set od osam štampanih karata kojim je 2005. predstavljen “biciklistički” Dunav od Budimpešte do ušća u Crno more. Bila je to prva takva karta za ovaj prostor pa je u inostranstvu postala veoma popularna, i stigla već do četvrtog izdanja. Od ostalih rezultata projekta treba pomenuti i obimni web-vodič na matičnom sajtu projekta Donauradweg gde su objavljene njegova engleska i nemačka verzija, a srpska je na ciklonautu u okviru koga se možete detaljno obavestiti o sjajnoj ruti Beograd – Pančevo – Kovin – Banatska Palanka – Stara Palanka – Ram dugoj 105 kilometara.

Neka ova brojka ne zaplaši one za sada malo manje utrenirane, put traje onoliko koliko avanturista želi, a uvek postoje dobre duše koje bi bicikle primile u svoj prtljažnik i ponudile prevoz nazad kući.

Odmor-na-biciklu3

Osim toga, redovno stajanje i pravljenje predaha na predivnim predelima pokraj reke samo je još jedan bonus ove ture, a tu su i mesta koja će i gurmanima okrepiti telo i um, poput Konobe kod Goce i Renata. Samo se nemojte preforsirati sa prazničnim obedovanjem već ovde, da se vaša ruta ne bi završila već sa prelaskom Pančevačkog mosta.

Nakon gotovo trinaest i po kilometara poštene vožnje, prelaskom mosta na reci Tamiš dospeva se u Pančevo. Ukoliko rešite da nastavite svoje putešestvije, nakon još desetak kilometara stići ćete u manastir Vojlovica. U njegovoj okolini nalazi se mnogo zanimljivih lokaliteta i otkrića u nastavku rute, eventualno na nekim blagim skretanjima s njenog puta, poput Smederevske tvrđave, arheološkog nalazišta Viminacijum, ili salaša Zeleni dvor. Verujemo da će za mnoge uporne pravi doživljaj predstaviti i prelazak mosta kanala Dunav-Tisa-Dunav, zatim Deliblatska peščara, ali i miris orijaških hrastova starih i po 300 godina.

Odmor-na-biciklu5

Odmor-na-biciklu6

Bilo da se radi o povremenoj avanturi, ili čestom izletu, biciklizam je aktivnost u kojoj uživa cela porodica zajedno sa prijateljima. Ipak, nije zgoreg podsetiti koliko je bezbednost na prvom mestu, te je obavezno dobro prekontrolisati funkcije bicikla, nositi kacigu, a preporučena je i vožnja po danu, posebno ako sa vama voze i deca, i pritom obući odeću jarkih boja zbog bolje uočljivosti tokom vožnje na putu.

Odmor-na-biciklu2

Zato, pripremite se za avanturu, pozovite familiju i prijatelje i provedite praznike na jedan od najboljih mogućih načina – aktivno!

Fotografije: Danica Radojević

Share