Natali Dizdar: Pamtim samo sretne dane

Iza talentovane Natali Dizdar stoji već dvanaest izuzetno uspešnih godina pod okriljem muzičke scene. Nedavno smo imali priliku da je čujemo na Stadionu Tašmajdan i festivalu Belgrade Calling, gde nam je u dobrom raspoloženju najavila predstojeće leto. Sada ima u planu plovidbu i pesmu obalama Jadrana, veliki koncert u Zagrebu krajem godine, ali i još jedan, treći po redu, studijski album. Singl Ne reci Zauvijek, čiji tekst potpisuje kraljevački pesnik Dejan Aleksić, već je osvojio srca mnogih. Do novog singla uživamo u već dobro poznatim melodijama pesama Stranac, Dan po dan, ali i Zamijenit ću te gorim, koju je za ovu mladu damu specijalno pisao veliki Arsen Dedić.

Natali-Dizdar-Pamtim-samo-sretne-dane2

DRAGA NATALI, NEDAVNO SI GOSTOVALA NA FESTIVALU BELGRADE CALLING, U OKVIRU KOJEG SI ZAJEDNO SA KOLEGAMA IZ GRUPE JINX PRETHODILA GRUPI SIMPLY RED. KAKVI SU TVOJI SVEUKUPNI UTISCI SA OVOG DOGAĐAJA? DA LI SI IMALA VREMENA DA ISPRATIŠ I NEKE DRUGE IZVOĐAČE KOJI SU GOSTOVALI TIH DANA?
Moj bend i ja smo se jako veselili festivalu i bilo nam je odlično. Od svirke, atmosfere, druženja, pa sve do aftera. Općenito volim festivale takvog tipa i to su mi zapravo najdraži izlasci tokom ljeta. Uživali smo i na koncertu Jinxa i Simply Reda.

BUDUĆI DA DOSTA VREMENA PROVODIŠ NA PUTOVANJIMA I NASTUPIMA, DRUŽEĆI SE SA PUBLIKOM RAZLIČITIH PODNEBLJA I KULTURA, DA LI SE NEKAD UŽELIŠ SVOJE MIRNE LUKE, I GDE SE ONA ZAPRAVO NALAZI?
Svakako. Volim kombinaciju svega, drugačijih kultura, ljudi, gradova, država, a mirna luka mi je najčešće Zadar ili neki otok ako je ljeto, kao na primer Vis.

TVOJ GLAS I MUZIKU KARAKTERIŠE JEDAN PITAK I OSVEŽAVAJUĆI ZVUK KOJI ĆE MNOGI OVOG LETA RADO VRTETI NA SVOJIM PLEJLISTAMA. ČINI SE DA VEŠTO BARATAŠ U OKVIRIMA NEKOLIKO PRILIČNO RAZLIČITIH ŽANROVA. KAKO BI OPISALA SVOJ ZVUK, STIL I PRAVAC KOJIM IDEŠ U MUZIČKIM VODAMA?
To je uvijek u okvirima pop glazbe, prvi album lounge s nešto više elektronike, dok je drugi više svirački, malo tvrđi s finim gitarskim dionicama, što će biti i neka približna slika ovog trećeg nadolazećeg studijskog, koji izlazi krajem godine. Inače, što se koncerata tiče, često radimo i jazz forme, od trija, dua ili unplugged koncerata sa klavirom u čemu uvijek uživam, jer je sve puno opuštenije i slobodnije.

Natali-Dizdar-Pamtim-samo-sretne-dane

IAKO SI VRLO MLADA, VEĆ ODAVNO TE LJUDI POZNAJU KAO KVALITETNOG I NEPOKOLEBLJIVOG MUZIČKOG IZVOĐAČA. KADA SE SETIŠ SVOJIH POČETAKA, KOJI TE OSEĆAJI OBUZMU? DA LI JE BILO TEŠKO DOSPETI OVDE GDE SI SADA I DA LI BI NEŠTO NA TOM PUTU MOŽDA PROMENILA DA IMAŠ PRILIKU IZNOVA?
Nemam neke posebne osjećaje na početak, jer rijetko kad razmišljam o prošlosti. Super mi je tu gdje sam sad, kao i cijeli put koji sam prošla. Sigurno bi bilo stvari koje bih mijenjala, ali sve te na neki način definira, tako da ne bih ništa posebno izdvojila. Da li je bilo teško, bilo je svakakvih trenutaka, ali većinom lijepih. Pamtim samo sretne dane.

KO SU TVOJI UZORI I KOME SE DIVIŠ U OKVIRU REGIONALNE I SVETSKE MUZIČKE SCENE? DA LI I TI PRAVIŠ RAZLIKU IZMEĐU ISTINSKIH MUZIČARA I TZV. SHOWMANA KOJI SVE VIŠE DOMINIRAJU I MOŽDA POMALO POTISKUJU PRAVE MUZIČKE VREDNOSTI I KVALITETE?
Mislim da se prave muzičke vrijednosti i kvaliteti, kao i sve ostalo, ne mogu potisnuti. Ako i ne dođu do izražaja odmah, kad-tad kvalitet ispliva na površinu, i što je najvažnije, ostane tamo, za razliku od spomenutih ostalih. Nemam uzora, ali imam puno bendova i glazbenika koje volim i respektiram, od Radioheada, Beatlesa, Doorsa, do bendova kao sto su Air, Thievery corporation, Black keys, Zero 7, Tame impale, itd.

TVOJU DOSADAŠNJU KARIJERU OBELEŽILE SU BROJNE LEPE SARADNJE SA KOLEGAMA PEVAČIMA I MUZIČKIM GRUPAMA. POSTOJI LI NEKA SARADNJA KOJA ZAUZIMA POSEBNO MESTO U TVOM SRCU?
Posebno mi je draga pjesma ,,Zamijenit ću te gorim” koju mi je napisao Arsen Dedić, s mog prvog albuma, kao i duet sa Darkom Rundekom iz ZKM-a, pjesma ,,Mjesecu je dosadno”. Uživala sam raditi i s producentom Cocom Mosquitom na svojim prethodnim studijskim albumima.

Natali-Dizdar-Pamtim-samo-sretne-dane3

VERUJEMO DA MNOGO RADIŠ I SAMIM TIM DA NEKADA DOĐE I DO ZAMORA, ŠTO JE SASVIM PRIRODNO. KAKO SE U TIM MOMENTIMA OPORAVLJAŠ, ŠTA TE INSPIRIŠE I MOTIVIŠE ZA RAD?
Pa radim nekim umjerenim tempom, ali kako je ovaj posao poprilično nepredvidljiv, dogodi se da mi se zaređa puno obaveza u kratkom roku, tako da mi zaista treba odmor, prvenstveno psihički…A tada mi je dovoljno da sam negdje uz more, na otoku, neko putovanje, ili Zadar…

ZA KRAJ MI RECI KAKVI SU TVOJI DALJI PLANOVI? HOĆEŠ LI OBRADOVATI PUBLIKU NEKIM NOVIM NUMERAMA, ALBUMOM ILI PAK SOLISTIČKIM KONCERTOM?
Eto, novi album je na pomolu kao što sam spomenula, na jesen novi single, a do tad puno lijepih koncerata po Jadranu i veliki u zagrebačkoj Tvornici kulture koji radimo 9. 12, a ujedno slavimo izlazak novog, trećeg studijskog albuma.

Među nama šutnja duža je od vijeka
Ti si samo dobra vijest koja se čeka
Znam, tebi iluzija štima
Da, znam – misliš ljubav duplo dno da ima
Pa da, svaki privid ima kraj
Ali daj shvati, sam nisi par

– Iluzionist, Dejan Aleksić

Share