Moj bicikl: RUČNO IZRAĐENI BICIKLI SA KARAKTEROM

DUŠANKA I LJUBOMIR VUČKOVIĆ SU TVORCI MALE PORODIČNE MANUFAKTURE KOJA PROIZVODI UNIKATNE BICIKLE. BICIKLE IZ NJIHOVE RADIONICE ĆETE LAKO PREPOZNATI NA ULICI. MOJ BICIKL IMA SPECIFIČAN ŠARM JER JE SVAKI MODEL NAPRAVLJEN RUČNO SA POSEBNIM OSVRTOM NA SVAKI DETAL, A BICIKL MOŽE BITI PERSONALIZOVAN U MERI U KOJOJ TO KUPAC ŽELI. U NASTAVKU PROČITAJTE KAKO SU SE ODVAŽILI NA PROIZVODNJU BICIKALA, PO ČEMU JE NJIHOVA MANUFAKTURA SPECIFIČNA I KAKO DA ODABERETE JEDAN SHODNO VAŠIM POTREBAMA

Moj-bicikl-RUCNO-IZRAĐENI-BICIKLI-SA-KARAKTEROM

KAKO JE NASTAO MOJ BICIKL, ŠTA VAS JE POGURALO U SMERU KONSTRUKCIJE VELOSIPEDA?
Moj bicikl je nastao iz želje da radimo nešto zajedno, nešto novo, a da nam je blisko, nešto kreativno, a gde možemo da iskoristimo naša znanja i interesovanja. Jedan deo priče smo nasledili od mog oca, onaj tehnički, a drugi deo, onaj kreativni, smo dodali sami.

PREDNOSTI NESERIJSKE PROIZVODNJE I UNIKATNOG DIZAJNA NA MALOM TRŽIŠTU KAO ŠTO JE SRPSKO?
Činjenica da pravimo bicikle koji nisu deo serijske proizvodnje znači upravo to da smo okrenuti nekom pojedinačnom kupcu, ili bar posebnoj grupi ljudi, koja ceni pre svega vreme i trud koji ulažemo da bismo napravili kvalitetan i lep proizvod. Ono što je najvažnije kod ovakvog pristupa proizvodnji jeste to da nema kompromisa, kupac dobija ono što želi, ne mora da pristane ni na najmanji detalj koji mu se ne dopada.

ŠTA JE VAŽNO ZNATI PRE KUPOVINE BICIKLA, KAKO VI SAVETUJETE MUŠTERIJE KOJE NEMAJU MNOGO ISKUSTVA U ODABIRU PRAVOG BICIKLA ZA SVOJE POTREBE?
Pre kupovine bicikla pre svega treba da znate zašto želite da kupite bicikl. Da li ćete ga voziti svaki dan na posao ili samo ponekad, po kakvom tipu terena i naravno treba da znate kakva vam vožnja najviše prija, što zapravo i određuje tip bicikla koji vam je potreban. Mi pravimo uglavnom gradske bicikle, sa manjim brojem brzina, čak i sa samo jednom brzinom. Naši bicikli su jednostavni i za vožnju i za održavanje, lagani su, bicikli za udobnu gradsku vožnju.

Moj-bicikl-RUCNO-IZRAĐENI-BICIKLI-SA-KARAKTEROM-2

KOLIKO KUPAC MOŽE DA UTIČE NA IZGLED BICIKLA, DA LI POSTOJI MOGUĆNOST IZRADE PO NARUDŽBINI ILI RADIJE PRILAGOĐAVATE POSTOJEĆE MODELE?
Sama ideja i jeste da kupac može sve da bira. Iako smo specijalizovani za gradske bicikle sa manjim brojem brzina, po želji kupca možemo da napravimo nešto potpuno drugačije, samo je naravno pitanje šta od traženih delova može da se nabavi, kada i po kojoj ceni. Do sada su nam se ipak javljali ljudi kojima se dopadaju bicikli koje već imamo u ponudi i bile su možda potrebne samo neke sitne izmene.

NAJNEOBIČNIJI I NAJDRAŽI PRIMERAK KOJI STE DO SADA NAPRAVILI? NAJKREATIVNIJI ZAHTEV KUPCA ZA IZRADU BICIKLA?
Nekih posebno neobičnih primeraka nije bilo, postoje ipak neka pravila koja morate da poštujete. Možda bismo izdvojili jednu od prvih porudžbenica ove godine, a to je tricikl.

VRSTE BICIKALA KOJI IZLAZE IZ VAŠE RADIONICE I NJIHOVE KARAKTERISTIKE?
Kao što smo već napomenuli to su gradski bicikli sa malim brojem brzina, uglavnom jednom, tri ili šest. Najčešće koristimo Shimano Nexus zadnju glavu sa integrisane 3 brzine. Posebno su zanimljivi fixed gear bicikli koji su već pomalo specifični. To su bicikli kod kojih se pedale stalno okreću i neprestano morate da pedalirate, čak i kada idete nizbrdo, ali iskustvo je neprocenjivo.

Moj-bicikl-RUCNO-IZRADENI-BICIKLI-SA-KARAKTEROM4

Moj-bicikl-RUCNO-IZRADENI-BICIKLI-SA-KARAKTEROM3

PROFESIONALNI BICIKLI TEŽE OKO 6KG ŠTO JE PROPISANI LIMIT IAKO JE CARVELO RCA IZRADILA REMEK DELO TEŠKO SVEGA 4,5 KG. KOLIKO JE VAŠA MANUFAKTURA BLIZU ILI DALEKO OD IZRADE JEDNOG TAKVOG BICIKLA I DA LI JE IZRADA OVAKVOG DVOTOČKAŠA ZAHTEVNA I SKUPA ZA NAŠE USLOVE?
Takvi bicikli su, kao što ste i sami rekli, namenjeni profesionalcima. Njihove cene su astronomske i mogu biti i do nekoliko desetina hiljada evra. Za njihovu izradu se koriste najmodernije tehnologije i materijali i na tome rade timovi vrhunskih inženjera. Dakle, od izrade takvog jednog bicikla naša skromna manufakturna radionica je udaljena nekoliko miliona dolara.

BICIKL KAO MODNI DETALJ? KOLIKO JE IZGLED BICIKLA PODLOŽAN UTICAJU TRENDOVA?
Bicikl je zapravo jedna jednostavna mehanička mašina koja se nije suštinski menjala praktično od svog nastanka. Naravno da sve podleže uticaju trendova, pa i bicikl. Ali te promene trendova nisu toliko uočljive i toliko bitne. Nećete svakih godinu dana da menjate nešto na svom biciklu jer više nije moderno. Mi pravimo bicikle koji su u svojoj osnovi retro, ali im boje, detalji i moderna tehnička rešenja daju neki moderniji pečat.

DA LI U VAŠOJ PONUDI IMATE I BICIKLE ZA DECU?
Nažalost ne, još uvek, mada dobijamo dosta zahteva. Plašim se da bi dečiji bicikl u našoj varijanti bio preskup, a deca male bicikle brzo prerastu.

SEĆATE LI SE SVOG PRVOG BICIKLA I KOLIKO SE RAZLIKOVAO OD BICIKALA KOJE DANAS PROIZVODITE?
Da, pony. Evo baš smo pre par meseci restaurirali jedan s početka 70-ih. Izgleda odlično.

Moj-bicikl-RUCNO-IZRADENI-BICIKLI-SA-KARAKTEROM5

DOLAZI NAM  LEPO VREME, MEĐUTIM BEOGRAD NIJE POPUT DRUGIH EVROPSKIH PRESTONICA PRETERANO NAKLONJEN BICIKLISTIMA, INFRASTRUKTURA JE LOŠA A NA BICIKLISTE SE NE OBRAĆA MNOGO PAŽNJE U SAOBRAĆAJU. BUDUĆI DA STE U OVOM POSLU DA LI VIDITE NEKA POBOLJŠANJA ILI IZGLEDE ZA POBOLJŠANJE NA OVOM PLANU?
Mislim da ima poboljšanja, mada je to još uvek daleko od idealnog i možda nikada neće biti idealno, ali biciklista je sve više, sve su aktivniji, pa se nadamo da će se samom regulacijom saobraćaja vožnja automobila dovesti u red, što će automatski značiti bar malo sigurniju i jednostavniju vožnju bicikla.

ŠTA JE NA VAŠOJ PLEJ LISTI DOK PEDALIRATE?
Zapravo i ne slušamo muziku u vožnji. Bolje je obratiti pažnju na dešavanja oko vas.

Moj bicikl RUCNO IZRAĐENI BICIKLI SA KARAKTEROM2

NAJBOLJI BICIKL ZA GRADSKU VOŽNJU PO VAŠEM MIŠLJENJU?
Za gradsku vožnju treba koristiti gradski bicikl jer to mu je namena. Prema našem mišljenju to je bicikl sa tanjim gumama, koje su predviđene za vožnju po asfaltu i u urbanim sredinama, sa malim brojem brzina i udobnim sedištem.

KOJE BICIKLE VI VOZITE I KOJE VAM JE OMILJENO MESTO ZA VOŽNJU?
Mi vozimo kruzere, kada uspemo da se organizujemo i izdvojimo malo više vremena, pošto nam je veći deo dana zbog privatnih i poslovnih obaveza prilično ispunjen.

Share