Matchanna Matcha čaj

Zdravo uživanje u kvalitetnom japanskom čaju

Ljubitelji japanskog Matcha čaja će se sigurno obradovati vešću da je i kod nas moguće nabaviti kvalitetan Matcha čaj. Ne morate više čekati da vas život i put navedu u Japan, niti moliti prijatelje i poznanike da vam iz inostranstva donesu malo ovog magičnog zelenog praha. Za to možemo zahvaliti Ani i Siniši koji su Matcha čaj uvezli iz Japana. Oni su svoju zajedničku kreativnu viziju ugradili u jedan zdrav, ukusan proizvod sa dugom tradicijom koji su nazvali Matchanna. U razgovoru za Plezir, Ana nam je otkrila kako su oni otkrili Matchu, odakle čaj potiče i kako se uzgaja i proizvodi, koje dobrobiti naš organizam ima od redovnog konzumiranja ovog napitka, kao i koji su to njeni i Sinišini omiljeni dnevni rituali.

Matchanna-Matcha-caj

Kada ste se vi prvi put susreli sa japanskim matcha čajem?
Prvi susret sa Matcha čajem je imao Siniša u jednom od Matcha barova u San Francisku. To je, može se tako reći, bila i ljubav na prvi „ukusni” pogled. U celom pokretu
koji se zalaže za zdraviju ishranu i proširenje svesti da ono što je zdravo može i te kako biti atraktivnog ukusa i izgleda, naša ljubav prema Matchi je prvo krenula od ukusa čaja i njegove raznolikosti. Kada se taj prvi utisak udružio sa neverovatno pozitivnim delovanjem na naš organizam postao je deo svakodnevnog rituala uživanja.

Šta vas je osvojilo kod ovog čaja i kako ste odlučili da matchu dovedete u Srbiju?
Umirujuć ukus i vidan efekat na celokupno zdravlje. Mi smo osetili promene u opštem stanju organizma i raspoloženju nakon redovnog uživanja u čaju i to nas i jeste ohrabrilo da ga ponudimo ljudima oko nas. Prvo smo ga poručivali za sebe, a nakon toga došli na ideju da ga i uvezemo jer je prilično teško doći do Matcha čaja izuzetnog kvaliteta koji zaista čini organizmu ono što obećava.

Koji su najveći benefiti redovnog konzumiranja matcha čaja i da li je ovakav zeleni čaj intenzivnijeg ukusa i bogatiji antioksidansima u odnosu na zeleni čaj u rinfuzi?
Matcha čaj je neverovatno zdrav, to je najbolji uvod kada god govorimo o njemu. Dobar je za srce, bogat je hlorofilom pa hrani krvna zrnca, čini dobro za metabolizam. L teanin utiče na alfa talase u mozgu čime se postiže stanje mira i balansa, pozitivno utiče na raspoloženje onih koji ga redovno koriste. Matcha čaj ima izuzetno povoljan učinak na kompletan izgled kože, njenu elastičnost i čistoću, generalno zbog visokog broja antioksidanasa pruža jake imune odbrane, jača organizam i štiti od brojnih oboljenja. U odnosu na zeleni čaj postoji neko grubo poređenje da jedna šoljica Matcha čaja ima onoliko antioksidanasa koliko i 10 šoljica rinfuznog zelenog čaja. Ukus je neuporediv. Matcha čaj ima puniji i bogatiji a blaži ukus, nama lično atraktivniji.

Kako vi upotrebljavate matcha čaj? Pored konvencionalnog načina pripreme kao toplog napitka, često možemo naići i na recepte za pripremu matcha sladoleda i raznih poslastica. Postoji li neki recept koji biste želeli da podelite sa nama i našim čitaocima?
Mi ga najčešće konzumiramo u njegovom originalnom obliku, razmućenog u običnoj vodi prokuvanoj na 80 stepeni, iz jednostavnog razloga što se na taj način najbolje oseti autentični ukus čaja i nutritivne vrednosti razviju pun potencijal. Recept za Matcha smuti sa borovnicom je jedna od toplih preporuka zbog velikog broja antioksidanasa. Za ovaj smuti je potrebna čaša svežih ili smrznutih borovnica, dve kašike meda, malo sveže mente, jedan ceđeni limun i kašičica Matcha praha. Sve to stavite u blender sa malo vode i izmiksate. Ova količina je dovoljna za dve osobe i može se piti u bilo koje doba dana!

Matchanna-Matcha-caj2

Kako nastaje i odakle potiče vaš Matchanna matcha čaj?
Matchanna čaj dolazi direktno iz Japana, sa jedne male porodične plantaže iz Nishio regije. Ovo područje jeste jedno od najpoznatijih po proizvodnji najkvalitetnijeg Matcha čaja na svetu. Ono po čemu je ovaj čaj poseban je to da su sami uslovi odgajanja vrlo specifični i mala promena može da utiče na kvalitet, a pod time se misli na hranljivost čaja. Čaj raste sakriven pod zaklonom bambusa kroz koji se limitirano propuštaju zraci svetla (na ovaj način se produžava vreme sazrevanja lista što utiče na pospešivanje produkcije hlorofila). Mladi izdanci su natkriveni da bi se izbeglo izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti čime se smanjuje brzina fotosinteze i usporava rast biljaka. Na ovaj način se stimuliše hlorofil i brojnost aminokiselina, a time pojačava zelena boja čaja. Ručno birani listići se dehidriraju kako bi se sprečila oksidacija i osiguralo da zadrže vibrantno zelenu boju. Dehidriranje varira od procesa do procesa ali obično traje dvadesetak sekundi ili malo duže. Dehidracija se radi 20 sati nakon branja listića i to dok potpuno ne nestane vlažnost. Ovakav proizvod se zove „tencha” i kao takav se odlaže u drvene kutije čekajući dalji proces. Odvajaju se samo najzdraviji listići, ujednačeni po veličini i boji, zatim se očiste i odstrane sve nepravilnosti i potom mrve u najsitniji prah. Tencha se, potom, mrvi između granitnog kamenja, u mikro prah koji je puderaste konzistencije. Granitno kamenje za mlevenje je temeljac za najfiniji Matcha prah više od osam vekova. Sama proizvodnja čaja je skupa što utiče na njegovu cenu.

Koliko su vam privatno važni mali, dnevni rituali i kako se priča o matchi nadovezuje na to?
Mi obožavamo dnevne rituale! Negde se za ta sitna uživanja vezuju najlepše i najtoplije emocije. Naša je filozofija da svaka aktivnost pa i ona najmrskija može da se lakše dovrši ukoliko se u istu unese neki prateći užitak koji, sam po sebi, čini prijatnost. Nas dvoje smo veliki ranoranioci i dan započinjemo sa šoljicom Matcha čaja, pa i u onim trenucima jakog umora kada ustati rano nije baš najprirodnije stanje, ispijanje Matchanne je taj inicijalni korak ka boljem raspoloženju, asocijacija na zahvalnost za novi početak dana i činjenicu da ga započinjemo zajedno.

Koja je bila vaša zamisao kada ste pokrenuli brend Matchanna i kako ste zadovoljni postignutim rezultatima?
Matchanna je simbolika za neku našu filozofiju koja isključuje toksine što kroz otrove kojima se hranimo, preko nezdravih odnosa koje gajimo. Matcha čaj je zaista malo blago, preko vrlo zanimljivog izgleda do, najvažnije, neverovatnog efekta na zdravlje pojedinca. Matcha čaj su tradicionalno ispijali japanski monasi pre meditacije pa je negde Matcha čaj i odličan simbol zdravom okretanju sebi, introspektivnom sagledavanju vlastitih vrlina i manjkavosti sa ciljem da se prve pojačaju, a
druge svedu na minimum.

Kakvi su vaši naredni planovi? Imali ste priliku da sarađujete sa domaćim brendom prirodne kozmetike Koozmetik, da li imate u planu još neke zanimljive saradnje?
Već neko vreme radimo na novom sajtu na srpskom jeziku za koji očekujemo da će uskoro ugledati svetlost dana. Sa Koozmetikom je saradnja posebno draga zato što su dame koje su pokrenule taj brend, u svakom pogledu sjajne, a proizvodi su im perfektni. Šampon koji je rezultat zajedničkog projekta je odlično ocenjen i voleli bismo da sa njima nastavimo saradnju.

Matchanna-Matcha-caj3

Koncept vašeg brenda se zasniva na zdravoj ishrani, preporukama za redovnu fizičku aktivnost i aktivnom, avanturističkom životnom stilu. Da li su ovo vrednosti koje i privatno negujete i da li su one doprinele da se brend razvije i naraste?
Volim da kažem da je naš cilj umerenost. Činjenica jeste da se trudimo da jedemo što zdraviju hranu ali nam nije prioritet da znamo poreklo doslovno svake namirnice ili da neke posebno forsiramo ili izbegavamo. Ukusan kolač možda nije zdrav ali je hrana „za dušu” i u nekoj prihvatljivoj razmeri će doneti lep užitak što je i te kako važno za dobro raspoloženje i balans. Isto je i sa putovanjima i učenjem novih veština ili aktivnosti! Jedan normalan, zdrav pristup i briga samo onda kada je zaista neophodno, uvek dovode do dobrog izbora i odlične zabave. Ideja da se ni u čemu ne preteruje i ne traže idealni uslovi da bi čovek počeo dobro da se oseća i čini nešto produktivno i dobro za sebe je nosilac mentalnog zdravlja i stabilnosti osobe.

Share