Krvavi putevi: nemačko-norveško-švedsko-rusko-srpski projekat

U subotu 6. aprila u Kulturnom centru Grad u 18 časova biće održano predstavljanje projekta Krvavi putevi. Krvavi putevi su nemačko-norveško-švedsko-rusko-srpski projekat istraživačkog pozorišta o sovjetskim i jugoslovenskim prinudnim radnicima u Norveškoj, pod nemačkom opsadom za vreme Drugog svetskog rata.

Istraživači iz Berlina, Narvika, Stokholma, Beograda i Arhangelska tragaju za ličnim pričama prinudnih radnika u Norveškoj pod nemačkom okupacijom. U Krvavim putevima čuju se izjave svedoka tog vremena postavljene u istorijski kontekst.

Nemačka je 9. Aprila 1940. godine, iz strateških i ekonomskih razloga, napala i zauzela Norvešku. Oko 130.000 prinudnih radnika – najviše iz Sovjetskog Saveza i Jugoslavije – odvedeni su u Norvešku i iskorištavani pretežno za gradnju bunkera, puteva i pruge. Od ukupnog broja njih 16.500 ih je umrlo.

Beograd je jedan od pet gradova u kome će biti predstavljen ovaj jedinstveni istraživački projekat i to uvek sa akcentom na zemlji domaćinu.

Učesnici predstavljanja u Beogradu biće:

Beate Niemann, autorka knjige “Moj otac je bio naci ubica” i ćerka Bruna Satlera, šefa beogradskog Gestapoa od 1942. do 1944. godine

Dr. Milan Koljanin, istoričar, stručanjak za teme u oblasti istorije Jugoslavije, holokausta i genocida

Jovan Arsenić, filmski reditelj i psiholog, učesnik projekta zadužen za priče jugoslovenskih zatvorenika

Share