Ko je zaslužan za luksuzno uređene domove svetskih zvezda?

U nekoliko prethodnih tekstova pisao sam o tome kako da uz malo novca sa dobrom idejom opremite životni prostor. Imali ste prilike da pročitate savete iz “uradi sam” rubrike i verujem da su mnogima od vas, posebno onima kreativnim i vrednim, pomogli. Sada bih želeo da pišem o nečemu drugačijem, nažalost ne svima dostupnom ali svejedno temom koja će mnoge zainteresovati ako ništa drugo iz radoznalosti. Pisaću o nekoliko svetski poznatih dizajnera enterijera čije usluge koriste bogati, moćni i poznati ljudi. Ljudi koji kada im se neki antikvitet, komad nameštaja ili slika dopadnu ne pitaju za cenu.

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda9

Kuće svetskih zvezda često više liče na palate i nepregledna prostranstva, opremljene brojnim savršeno uređenim spavaćim sobama, kupatilima, trpezarijama, terasama i svime što bi jedna razmažena zvezda ili novopečeni bogataš poželeli. Površine koje se protežu na nekoliko hiljada kvadratnih metara, često sadrže predmete od kojih posetiocima zastane dah. Vlasnici svesno ulažu ogromne svote novca u enterijer kako bi uživali u komforu, luksuzu ali i pokazali drugima koliko su uspešni. Igraonice, bioskopske dvorane, teretane, brojne spavaće i dnevne sobe, terase, unutrašnji i spoljni bazeni, garderoberi koji zauzimaju čitave sobe i još puno toga, česte su stavke na listama koji bogati klijenti daju svojim arhitektama. Dizajneri enterijera imaju slatke muke u pronalaženju najluksuznijih, najtraženijih i najcenjenijih komada, umetničkih dela, skulptura i različitih dekoracija.

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda10

Jedna od veoma traženih dizajnerki enterijera je Zejnep Fadilioglu (Zeynep Fadillioglu).

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda2

Ova Turkinja se smatra prvom ženom koja je dizajnirala džamiju, ona potpisuje dizajn enterijera brojnih hotela, restorana i javnih objekata i lista njenih klijenata je veoma dugačka. Zejnep je jedna od najbogatijih i najuspešnijih žena dizajnera enterijera u Evropi. Kombinacijom starog i novog u enterijeru zatim, pridodatim elementima orijenta, elementima orijenta izgradila je svoj prepoznatljiv stil i privukla brojne poznate i uspešne ljude u Evropi da je angažuju. U karijeri dugoj dvadeset godina, preuredila je na desetine vila od Londona do Delhija i opremila ih neprocenjivim antikvitetima.

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda

Među veoma uspešne i tražene dizajnere danas ubrajaju se i Karim Rašid (Karim Rashid), Filip Stark (Philipp Starck) i Marsel Venders (Marcel Wanders). Njih trojica su poznati po dizajniranju enterijera glamuroznih hotela, restorana, luksuznih vila i stambenih zgrada.

Karim Rašid je kanadski industrijski dizajner egipatskog porekla.

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda3

Rođen je u Kairu a odrastao u Engleskoj i Kanadi. Živi i radi u Njujorku od 1993. godine, a njegovi radovi su izloženi u 14 muzeja širom sveta. Odlikuje ga prepoznatljiv stil, futurizam, čiste i jasne boje, među najčešćim bela i roze koje favorizuje. Kako sam kaže u avionima često dobija ispiraciju, naravno imajući u vidu to da često putuje. Karim ima preko 3 000 dizajniranih i proizvedenih idejnih rešenja i preko 300 nagrada u oblasti dizajna u 40 različitih zemalja.

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda4

Filip Stark je francuski dizajner koji je od početka karijere (1980. godine) poznat svetskoj javnosti po inovativnom dizajnu, dizajnu nameštaja i ostalih proizvoda ali i po dizajnu enterijera.

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda5

On svojim kreativnim idejama i entuzijastičnim pristupom radu godinama pomera granice savremenog dizajna. Ovaj vrhunski dizajner smatra da svaki objekat, svaki oblik i svaki stil moraju da imaju svoje značenje. Čvrsto veruje da je njegov jedini alat ali i oružje s kojim može promeniti svet – olovka.

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda6

Marsel Venders je holandski dizajner.

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda7

On poseduje specifičan stil u dizajniranju, trudi se da koristi i kombinuje inovativne materijale sa elementima iz istorijskih epoha. Njegov dizajn studio broji preko 50 međunarodnih specijalista za dizajn, a on lično je osmislio preko 1700 projekata za privatne klijente i brendove kao što su Swarovski, Puma, Alessi, Bisazza, KLM…

Ko-je-zasluzan-za-luksuzno-uredjene-domove-svetskih-zvezda8

Share