Knjiga na poklon: Živi pesak Malin Pešon Đolito

U elitnoj srednjoj školi u najbogatijem stokholmskom predgrađu dogodilo se masovno ubistvo. Maja Norberg je osamnaestogodišnja devojka kojoj se, devet meseci kasnije, sudi zbog učešća u masakru u kojem su, pored ostalih, živote izgubili i njen momak i najbolja drugarica. Kako je Maja, devojka iz ugledne porodice i dobra učenica, postala najomraženija tinejdžerka u celoj zemlji? Šta je to Maja uradila? I šta se događalo u mesecima koji su prethodili tragediji – u školi i roditeljskim domovima, na žurkama punim droge i seksa, u imigrantskim predgrađima i na luksuznim jahtama, od trenutka kada se Maja zaljubila u Sebastijana Fagermana, sina jednog od najmoćnijih ljudi u Švedskoj?

U romanu koji je većim delom uznemiravajuća hronika jednog društva, švedska autorka Malin Pešon Đolito nam predstavlja fascinantan književni lik Maje Norberg i stavlja nas pred dilemu: da li je Maja hladnokrvni ubica ili samo izgubljena devojka koja je i sama ostala bez onih koje je volela?

Živi pesak je bio najčitaniji roman u Švedskoj 2017. godine, prodat je u više od 500.000 primeraka i nagrađen svim najvećim evropskim priznanjima za kriminalistički roman – proglašen je najboljim švedskim, skandinavskim i evropskim kriminalističkim romanom. Po njemu je snimljena prva švedska Netflix serija (Quicksand) koja je takođe izazvala veliku pažnju i osvojila brojne nagrade, a premijeru je imala u aprilu ove godine.

O autorki:

Malin Pešon Đolito je rođena u Stokholmu 1969. godine. Radila je kao advokat u najvećoj pravnoj firmi u Skandinaviji i kao službenica Evropske komisije u Briselu. Do sada je objavila pet romana, od kojih je najpoznatiji, Živi pesak, osvojio sve najvažnije evropske nagrade za kriminalistički roman i objavljen je u 31 zemlji. Živi u Briselu sa mužem i tri ćerke.

O romanu:

Živi pesak je poput igre koja je pošla po zlu: već na prvoj stranici vidimo mali presek savremenog švedskog društva – levičarski nastrojen nastavnik, usvojeni dečak iz Ugande, plavuša obučena u kašmir, sin imigranata sa Bliskog istoka – leže na podu isprskani krvlju, kao mračna satira slike civilizovanog multikulturalizma kakvu o sebi gaji Švedska.” (The New York Times Book Review)

„Delo velikog književnog senzibiliteta, Živi pesak se bavi temama kao što su društvene klase, novac, migracije i igre kojih se tinejdžeri igraju kada roditelji ostaju neosetljivi na probleme sopstvene dece.” (Bookreporter)

„Knjiga nam pruža pogled oštar poput noža na modernu Švedsku i njen pravosudni sistem.” (NPR)

„Dozvolite mi da odmah kažem: ovo je izuzetno dobra knjiga, i ne radi se tu samo o zapletu, pa čak ni o onome što Malin Pešon Đolito želi da kaže. Ovo je jednostavno neverovatno vešto ispričana priča, svaka rečenica ispunjena je besom i kolokvijalnim jezikom oštrim poput noža, snažnim i tako dobro napisanim da samo mali broj autora može prići blizu tome. Dobra knjiga treba da bude baš ovakva – sve pada u drugi plan u odnosu na čisto zadovoljstvo čitanja.” (Lota Olson, Dagens Nyheter)

„Priča je tako vrhunski ispričana da nam ostaje u mislima dugo nakon presude porote.” (Daily Mail)

„Živi pesak nije whodunit, nego whydunit. Šta je Maja zaista uradila – ili nije uradila? Tragajući za odgovorima, Pešon Đolito uz pomoć svoje junakinje otvara šira pitanja. Što je to ’istina’? Ili ’pravda’? Koliko nejednakosti neko društvo može da podnese, a da istovremeno ostane stabilno?” (World Literature Today)

Knjiga na poklon:

Knjigu Živi pesak možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Da biste se prijavili za učešće potrebno je da ostavite komentar ispod objave, zapratite Plezir magazin i Dokaz izdavaštvo na Instagramu i podelite ovu objavu putem Instagram storija u kome ćete označiti Plezir (snimak ekrana ili fotografija knjige). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Darivanje je završeno, a knjigu Živi pesak osvojila je čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 15 – Valentina Popović. Čestitamo!

Share