Knjiga na poklon: ZATVORENO PREKO ZIME Jern Lir Horst

Kriminalistički roman o inspektoru Vilijamu Vistingu.

Knjiga-na-poklon-ZATVORENO-

Jednog petka početkom oktobra u priobalno vikend naselje nadomak Larvika iz Osla pristižu vlasnici kuća da ih srede i zatvore preko zime. Međutim, ustanoviće da su ih preduhitrili provalnici koji su iz vikendica pokrali sve što se može preprodati, a ostavili samo pustoš i nered. No i to nije sve – iza razvaljenih vrata jedne kuće sused pronalazi telo nepoznatog, maskiranog muškarca. Na čelo istrage dolazi iskusni inspektor Vilijam Visting, kome je prvi cilj da sazna identitet žrtve. Međutim, stvari se komplikuju već na tom prvom koraku, pošto vozilo sa telom nikad ne stigne do Instituta za sudsku medicinu u Oslu. Kad se pojavi još jedna žrtva, istraga počinje da se grana u više pravaca – ka crnoj berzi kradenih stvari u Litvaniji i kanalima kojim se krijumčari droga iz Danske, ali i ka jednom restoranu u centru Osla čiji je suvlasnik momak Vistingove ćerke kog ona namerava da ostavi zbog toga što zna da ovaj nešto krije od nje. Dok medijski pritisak raste kako zbog nerasvetljenih smrtnih slučajeva, tako i zbog lokalnog pomora ptica selica, Visting se udružuje sa policijskom obaveštajnom službom u Oslu i nacionalnom mrežom za istraživanje imovinskih delikata u nastojanju da otkrije sled događaja koji povezuje dve žrtve, kao i da spreči eskalaciju zločina.

Drugi o knjizi
„Prvoklasni kriminalistički roman.“ vg
„Jern Lir Horst piše klasične kriminalističke romane – on se ne oslanja na spektakularne zaplete i žestoke akcione scene, već naprosto na načela istražnog postupka koji njegov junak sprovodi staloženo i sistematično.“ Dagbladet
„Lir Horstova karijera na visokom mestu u policiji snabdela je njegove romane odlikom koja je ključna u kriminalističkom žanru: uverljivošću.“ Nordik noir

O autoru
Jern Lir Horst (rođen 1970. u Bambleu) od 1995. radio je kao policajac u Larviku, pa dobro poznaje i okruženje i metode o kojima piše. Debitovao je 2004. sa knjigom Krunski svedok, prvoj u serijalu o istražitelju Vilijamu Vistingu, koja se zasniva na stvarnom nerasvetljenom događaju, takozvanom „slučaju Ram“. Nakon toga objavio je niz romana sa Vilijamom Vistingom u glavnoj ulozi. Lir Horstove knjige prevedene su na niz jezika, između ostalih je 2011. njegov roman Talog (Bunnfall) preveden na engleski. U jesen te godine obreo se u prvih pet na listi popularnog internet foruma CrimeFictionLovers, u društvu Jua Nesbea. Horstov sedmi roman Zatvoreno preko zime Lir Horstu je doneo Nagradu norveških knjižara u 2011. godini, pohvale kritike i visoka mesta na listama najprodavanijih knjiga.

Knjiga na poklon
Knjigu Zatvoreno preko zime možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite ovu objavu putem Facebook-a. Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update
Nagradna igra je završena, a knjigu Zatvoreno preko zime je osvojila čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 4-Tatjana. Čestitamo!

Share