Knjiga na poklon: USPENJE I SUNOVRAT IKARA GUBELKIJANA / ODBRANA I POSLEDNJI DANI Borislav Pekić

Dve novele Borislava Pekića Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana i Odbrana i poslednji dani spaja to što im je glavni junak samac u koga se slivaju sve društvene i duhovne traume. Njihov pokušaj prevazilaženja sopstvene sudbine neminovno vodi osobenoj životnoj dramaturgiji i pokreće niz pitanja o smislu života.

Sadržaj

Ikar Gubelkijan, „leteći Jermenin“, prvak u umetničkom klizanju u vreme fašizma, vežba svoj dar do savršenstva, negujući istovremeno taštinu i moralnu otupelost. Time ne postaje ni veći umetnik ni manji čovek. On jednostavno nestaje kako mu život gubi smisao, a ljudski kapaciteti se umanjuju. Umetnost u ovom romanu nije uzvišenost već azil, mesto gde se može skloniti od sveta ali ne i od pitanja koja čovek sebi postavlja upravo zbog sveta od koga misli da je pobegao.

Andrija A. Gavrilović, emigrant u Zapadnoj Nemačkoj pedesetih godina XX veka, pokušava da svoj spokoj nađe u starom kraju. Njegova molba za sahranu na teritoriji FNRJ, inspirisana Odbranom Sokratovom, neobična je novela o emigrantskoj sudbini i tragovima bivšeg života kojem Gavrilović pokušava da se bar u smrti vrati. Ispisujući memoare, Gavrilović će kao običan čovek iz naroda opisati tragiku postojanja i odnos prema društvenom licemerju u svim društvenim sistemima.

Ciljna grupa

Ljubitelji klasične književnosti ali i mlađi čitaoci koji se još nisu susreli sa Pekićem.

Prethodno objavljeni naslovi

Zlatno runo, Kako upokojiti vampira, Vreme čuda, Novi Jerusalim, Atlantida, Besnilo, 1999.

Biografija autora

Borislav Pekić (1930-1992), jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista. Kao maturant, osuđen je na 15 godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od 10 godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza demokratske omladine Jugoslavije. Pomilovan je 1953. godine, pošto je proveo 5 godina u zatvoru. Na početku svog književnog stvaralaštva pisao je scenarija za različita filmska preduzeća. Od 1965. posvećuje se samo pisanju.  Nakon odluke da se sa porodicom privremeno preseli u London 1970. vlasti mu bez obrazloženja oduzimaju pasoš. Posle godinu dana uspeo je da se pridruži porodici u Londonu, ali za jugoslovenske vlasti postaje persona non grata.  Dela: Vreme čuda, Hodočašće Arsenija Njegovana (1970; Nin-ova nagradu za roman godine), Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana (1975), Odbrana i poslednji dani (1977). Zlatno runo u sedam tomova (1978–1986; „Njegoševa nagrada“ 1987), Besnilo (1983), Godine koje su pojeli skakavci, Novi Jerusalim (1988), Atlantida (1988; „Goranova nagrada“), Pisma iz tuđine (1987), Nova pisma iz tuđine (1989), Poslednja pisma iz tuđine (1991), Esejistička proza Sentimentalna povest britanskog carstva objavljena je posthumno 1992. godine i za nju je 1993. dobio Počasnu nagradu BIGZ-a.

Knjiga na poklon

Knjigu Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana i Odbrana i poslednji dani možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google+). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana i Odbrana i poslednji dani osvojio je naš čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 18 – Dusan Milenkovic. Čestitamo!

Share