Knjiga na poklon: U POTPALUBLJU (Cloaca Maxima, 1) Vladimir Arsenijević

Novo izdanje kultnog romana prodatog u više desetina hiljada primeraka i prevedenog na dvadeset svetskih jezika! U potpalublju je prvi deo tetralogije Cloaca Maxima. Drugi deo Ti i ja, Anđela je u pripremi, a preostala dva ćemo objaviti u naredne dve godine.

u-potpaljublju-korice

• Više od dvadeset godina posle prvog izdanja, U potpalublju je i dalje jedini debitantski roman koji je ovenčan Ninovom nagradom
• Knjiga je obogaćena autorovim uvodom, kojim detaljno objašnjava istoriju nastanka dela, kao i hronologijom događaja
• Vladimira Arsenijevića je jedan od najprevođenijih pisaca svoje generacije i jedan od najznačajnijih mlađih pisaca danas.

Ciljna grupa
Ovo izdanje će starim čitaocima otkriti nove dimenzije jednog od najznačajnijih domaćih romana s kraja prošlog veka, dok će novim čitaocima, koji u vreme o kojem roman govori možda i nisu bili rođeni, pružiti verodostojnu intimnu istoriju doba koje je na dramatičan način odredilo živote njihovih roditelja.

Sadržaj
Glavni junak priča nam „uživo“ svoj život tokom prve dve godine devedesetih, osvrćući se povremeno i na kasne osamdesete. Vreme mobilizacija, inflacije, početka rata. Pokušava da pobegne od rata, da se stabilizuje u vezi sa Anđelom i učvrsti oronula prijateljstva. U atmosferi sveprisutne smrti (samoubistvo prijatelja, smrt prijatelja na ratištu, prizori masakra na TV-u…) i narkomanije (Anđela i on su na horsu) lebdi sred života ne uspevajući da nađe uporište.

Atmosfera: sivilo ranih devedesetih, TV dnevnici, vesti sa ratišta, beznađe, uniforme i oružje na ulicama, droga (od lepka do ušmrkivanja heroina).

U potpalublju je, između ostalog, i porodični roman. Mučne scene za trpezom koja se raspada u raspravama o politici i ratu. Roditelji koji izdaju svoju decu primajući pozive za mobilizaciju i protiveći se buntu protiv režima itd.

Drugi o knjizi
„Veoma ličan, dirljiv roman. Arsenijević je emotivno angažovani, ironični i elokventni svedok spektakla zemlje koja proždire sopstveno srce.“ New York Times Book Review
„Elegancija njegovog jezika je poput vatrometa na kiši. Bez sumnje ispisano srcem.“
Times Literary Supplement
„Serbspotting.“ Village Voice

O autoru
Vladimir Arsenijević (Pula, 1965) objavio je prvi roman U potpalublju (koji je ujedno i prvi deo predviđene tetralogije Cloaca Maxima) 1994. godine. Za tu knjigu dobio je Ninovu nagradu za roman godine. Roman U potpalublju preveden je na 20 jezika, dok je istoimena pozorišna predstava nagrađena Sterijinom nagradom 1997. Nakon toga je napisao romane: Anđela, Meksiko – ratni dnevnik, Išmail, Predator; zbirku eseja Jugolaboratorija; ilustrovanu novelu Minut – put oko sveta za 60 sekundi. Godine 2000. pokrenuo je izdavačku kuću Rende u kojoj je radio kao urednik do 2007. Osnivač je festivala Krokodil i izdavačke kuće za audio-knjige Reflektor, a kolumne i eseje redovno objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Živi u Beogradu.

Knjiga na poklon

Knjigu U potpalublju možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 5 dana. Potrebno je da zapratite Plezir magazin na Facebooku (ukoliko vec niste), ovde ostavite komentar sa vašim imenom, e-mail adresom i imenom na Fb-u i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru. Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

UPDATE

Nagradna igra je završena a knjigu U potpalublju je osvojila naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 13 – Jasmina S. Čestitamo!

Share