Knjiga na poklon: Sto dana sreće Fausta Bricija

Drama, priča o čoveku koji kada shvati da mu je preostalo još 100 dana života pokušava to vreme da iskoristi na najbolji mogući način, da 100 dana proživi u sreći. Knjiga s mnogo životnog optimizma.

Stil pisanja je vrlo jednostavan. Imate utisak da junak piše dnevnik. Na prvih 60-ak strana uvodi nas u svoj život, upoznaje sa porodicom, prijateljima i saznanjem da boluje od raka (tumor jetre od 6 cm). Zatim slede poglavlja od 100 do 0 – njegovoj svakodnevnoj borbi, umoru i junačkom otporu, nadoknađivanjem propuštenog i uživanjem u svakom trenutku. I na kraju poglavlje Posle.

Knjiga-na-poklon-Sto-dana-srece-Fausta-Bricija

Sadržaj

Nemam nikakvih zasluga zbog kojih bih bio zvanično upamćen i koje bi opravdale mermernu ploču s mojim imenom na nekoj zgradi. Ploču pored koje bi neko prošao i rekao: „Pogledaću na Vikipediji ko je bio ovaj Batistini!“

Imam, međutim, ženu i dvoje dece koje volim, divne prijatelje, tim momaka koji bi dali život za mene. Pravio sam greške, praviću ih i ubuduće, ali i ja sam učestvovao u slavlju. I ja sam bio tu. Doduše, u nekom uglu, nisu mene slavili, ali sam bio tu. Jedino mi je krivo što sam počeo da živim tek kad sam otkrio da umirem.

Sklonog ljubavnim avanturama, nesavršenog ali šarmantnog Luča Batistinija žena je izbacila iz kuće. Sada spava u skladištu poslastičarnice svoga tasta. Život mu se ne bi umnogome ni promenio da nije saznao da je oboleo od oblika raka koji ne može da se leči. Tako počinje poslednjih sto dana Lučovog života u kojima se mora pobrinuti za porodicu, vratiti ljubav svoje žene (koju voli za života ali će je voleti i kada ih smrt rastavi), i s mnogo poleta uživati u svakom preostalom trenutku. U ovoj kratkoj životnoj avanturi, razdraganoj i razmahanoj više nego ikada pre, Lučo će pomoći svom beznadežno romantičnom tastu udovcu da ponovo pronađe ljubav, otkriti istinsku vrednost starih prijatelja i steći neke nove, i pre svega, postaće čovek kakav je oduvek trebalo da bude.

U sto gotovo epigramskih poglavlja – po jedno za svaki preostali Lučov dan na ovom svetu – Sto dana sreće će vas obradovati poput slasne, vruće, čokoladne krofne s jutarnjom kafom. Ponekad pomalo setan, ponekad vrtoglavo zabavan i duhovit, ovaj roman nas podseća na one vrednosti koje su nam najvažnije i na beskrajnu dragocenost života.

O autoru

Fausto Brici (1968) je poznati italijanski scenarista, producent, režiser i pisac mlađe generacije. U svojim delima temama kojima se bavi pristupa kroz humor i komediju.

Knjiga na poklon

Kako biste se prijavili za učešće u nagradnoj igri i igrali sa nama potrebno je da ostavite komentar sa vašim imenom i kontakt mejlom i da podelite ovaj post putem neke od društvenih mreža po izboru. Igramo se 7 dana (do 29 juna). Srećno!

Update: Nagradna igra je završena! Knjigu Sto dana sreće osvojila je čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 14, Jelena Stanojević. Čestitamo! Hvala svima na učešću, uskoro vas očekuju novi naslovi.

Share