Knjiga na poklon: Progutana Dejvid Kronenberg

Priča o bizarnim globtroterima, bračnom paru novinara opsednutnih krvlju, čije upletanje u smrt francuskog filozofa postaje nadrealno putovanje u globalnu zaveru, u koju su uključeni geopolitika, 3D štampa, Severna Koreja, Kanski filmski festival, rak i seks.

  • Prvi roman legendarnog reditelja!
  • Kronenberg je možda najpoznatiji po svojim filmovima, ali ovaj hladan, nemilosrdni ogled o intelektualcima obuzetim sami sobom pokazuje da se ne smeju odbacivati i njegove veštine u pisanju proze.
  • U knjizi koristi neke od tema kojim se bavi i u filmovima: seksualna kompulzivnost, venerična bolest kao veza među ljudima, telesne modifikacije, tehnologija kao biološki imperativ, zavera i erotizovana smrt.

Knjiga-na-poklon-Progutana-Dejvid-Kronenberg

Ciljna grupa

Svi koji uživaju u njegovim filmovima. Naročito ako vam se dopao Videodrom. Njegovi likovi su inteligentni, zabavni i apsurdni poput likova Džejmsa Grejama Balarda. Preporučite delo Balardovim čitaocima, pre svega ljubiteljima romana Sudar po kojem je Kronenberg snimio film, i čitaocima romana Kosmopolis Dona DeLila i Goli ručak Vilijama Barouza po kojima je takođe snimio filmove, i čiji je književni uticaj, po mišljenju kritičara, očigledan.

Sadržaj

Šokantni roman legendarnog režisera o dvoje novinara opsednutih krvlju.

Moderni i opsednuti kamerama, Naomi i Nejtan žive od toga što sarađuju sa žutom štampom u doba društvenih medija. Naomi zaokupljaju naslovi koji se tiču slavnog para, Celestine i Aristida, marksističkih, promiskuitetnih filozofa. Celestina je pronađena mrtva, a Aristid je nestao. Policija sumnja da ju je on ubio i pojeo delove njenog tela. Ipak, Naomi polazi da ga nađe, i dok sve dublje zalazi u život tog para, otkriva da novinska priča tek prelazi preko površine uznemirujućih stvari koje su njih dvoje radili.

Nejtan, u međuvremenu, fotografiše u Budimpešti kontroverzne postupke hirurga bez dozvole za rad po imenu Zoltan Molnar, koga je svojevremeno Interpol tražio zbog trgovine organima. Posle seksa sa jednom Molnarovom pacijentkinjom, Nejtan se zarazi retkom Rojfijevom polnom bolešću i putuje u Toronto, rešen da se upozna sa čovekom koji je otkrio taj sindrom. Doktor Beri Rojfi, kako Nejtan saznaje, sada proučava sopstvenu odraslu kći, čije bizarno ponašanje krije razornu tajnu.

Ove paralelne priče prepliću se u uzbudljivi zaplet nalik na snoviđenje, koji obuhvata geopolitiku, trodimenzionalnu štampu, Severnu Koreju, Kanski filmski festival, rak i neverovatno raznovrstan seks. Kronenberg piše sa žestokom vajarskom snagom koja nam ne dozvoljava da skrenemo pogled.

Drugi o knjizi

„Zapanjujuće i neverovatno delo. Nije za one slabog srca, ali je za one među nama koji uživaju u putovanjima kroz tamne dubine obavezno štivo.“ Stiven King

„Kronenberga će verovatno  optuživati za svaki greh koji se može smisliti kako bi se kompenzovao ljudski strah od uma i tela. Ova izuzetno originalna knjiga, u zahvatu i poetičnoj preciznosti nalik na najbolja Nabokovljeva dela, može da uznemiri, razoruža i konačno čitaoca apsolutno pretvori u saučesnika.“ Vigo Mortensen

O autoru

Dejvid Kronenberg (Toronto, 1943) kanadski je reditelj, scenarista, glumac i pisac, poznat po filmovima u kojima koristi elemente horora i naučne fantastike kako bi prikazao uznemirujuću vezu između tehnologije, ljudskog tela i podsvesnih želja. Poznat je po filmovima Muva (The Fly, 1986), Goli ručak (Naked Lunch, 1991), Postojanje (Existenz, 1999), Istorija nasilja (A History of Violence, 2005), Istočna obećanja (Eastern Promises, 2007)… Godine 2014. napisao je svoj prvi roman Progutana.

Nagradna igra

Ako želite da se igrate sa nama i probate da osvojite knjigu “Progutana”, sve što je potrebno je da podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter ili Google +) i ostavite nam komentar sa vašim imenom i mejl adresom na koju možemo da vas kontaktiramo. Igramo se 5 dana, a pobednika će odlučiti Random. org.

Podsećamo vas da je u toku akcija Praznici za sve, ukoliko želite da učestvujete u razmeni poklona ili da pomognete u prikupljanju paketića za decu i ugrožene javite nam se na naš mejl.

Update

Nagradna igra je završena, a dobitnica knjige “Progutana” je naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 11, Mina.

Share