Knjiga na poklon: Mesto u mećavi – priča o Milanu Mladenoviću

Mesto u mećavi oslikava najizražajniji portret jednog rok umetnika u domaćoj publicistici, na suptilan način tumačeći okolnosti iz kojih je iznikao mit o Milanu Mladenoviću, gitaristi, pevaču i vođi Ekatarine Velike.

Nakon 20 godina od smrti Milana Mladenovića, njegov značaj i uticaj na jugoslovensku rok scenu ostaje neprocenjiv.

Milanov značaj za srpsku i jugoslovensku rok scenu ne može se preceniti – baš kao što se ne može preceniti njegov udeo u životima svih koji su ga poznavali, kao ni uticaj koji je ostvario na generacije poklonika. Stvarajući u vremenu rastakanja svih vrednosti, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu retku vrstu nasleđa koja se zasniva koliko na originalnosti umetničkog izraza toliko i na etičkoj uzvišenosti stvaraoca.

Mesto u mećavi istinita je priča o takvom stvaraocu, atmosferi u kojoj su nastajale kultne pesme, bendu izuzetnih i tragičnih muzičara – priča potresna ali lišena patetike, lirska i dramatična u isto vreme, potkrepljena autentičnim svedočanstvima i raritetnim fotografijama.

mesto-u-mecavi-knjiga

Drugi o knjizi

„Ja Milana nisam nikada voleo ni zato što je bio dobar čovek, ili gitarista, ili talentovan pesnik, ili kreativan umetnik. Niti sam ga voleo zbog bilo kojih njegovih svojstava, ili osobina. Niti što mi je nešto u životu učinio. Voleo sam ga i volim ga samo zato što on jeste. I što je jedini Milan koji je ikada postojao.“ Dušan Dejanović, bubnjar Katarine II

O autoru

Aleksandar Žikić je rođen 1959. u Valjevu. Prvi tekst izašao mu je u magazinu Džuboks. Objavio je više od hiljadu tekstova u većini relevantnih jugoslovenskih i srpskih listova, uglavnom iz oblasti rokenrola i pop kulture. Kao novinar delovao je u svim medijima.

Sa grupom S.T.R.A.H. snimio je EP Mesec. Autor je drama Elvira je kul!, Overdouz i Ples aveti i knjiga Fatalni ringišpil – Hronika beogradskog rokenrola i Whisky: Vatra iz vode. Član je Tennessee Squire Association i počasni građanin pokrajine Mur, Tenesi, SAD. Magistrirao je svedenborgijansku teologiju na Academy of the New Church Theological School u Brin Etinu, (Filadelfija), Pensilvanija, SAD. Član je progresivnog americana benda The LVCZ. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Knjiga “Mesto u mećavi” će biti jedna od knjiga koju ćemo u decembru podeliti putem sajta. Knjiga će obradovati sve poštovaoce Milana Mladenovića i grupe Ekatarina Velika. Kako biste se prijavili za učešće potrebno je da u komentaru napišete omiljeni stih, ali i vaše ime i mejl adresu kako bismo mogli da vas kontaktiramo ukoliko budete izvučeni dobitnik. Prijave će biti otvorene narednih 5 dana (do 14. decembra).

UPDATE: Prijave su završene, a uskoro sledi novo nagrađivanje. Hvala svima na učešću. Dobitnik knjige je komentar pod brojem 24. koji je ostavio Dusan Hadzitonic. Čestitamo!

Share