Knjiga na poklon: MESEC U KAVEZU Soe Valdes

Roman o hrabroj i buntovnoj Remedios Varo, jednoj od najboljih slikarki nadrealizma koja je nezasluženo ostala u senci svojih savremenika.

Impresionirana životima snažnih žena čvrstog karaktera, kubanska književnica Soe Valdes odlučila je da napiše trilogiju o vrsnim umetnicama nadrealizma: slikarki Remedios Varo, fotografkinji Dori Mar – muzi Pabla Pikasa, i velikoj kubanskoj književnici Lidiji Kabreri. Mesec u kavezu je izvanredan omaž ženi koja nije prihvatala kompromise.

knjiga-na-poklon-mesec-u-kavezu-soe-valdes

Sadržaj
Jedna pesnikinja otkriva da je njena nova tajanstvena poznanica – „žena koja lovi zvezde“ – zapravo davno preminula katalonska slikarka. Od tog trenutka njihovi životi će se preplitati u magičnom i poetičnom prostoru, i u zajedničkoj, vanvremenskoj težnji za slobodom. Premda ih razdvaja šezdeset godina, slikarka i pesnikinja, naposletku, dele istu sudbinu. Mesec u kavezu je očaravajuća pripovest o strastvenom i nepoznatom životu Remedios Varo, španske slikarke nadrealistkinje, koja se tridesetih godina družila sa Lorkom i Dalijem, pre nego što je otišla u izgnanstvo u Meksiko Fride Kalo, Dijega Rivere i engleske slikarke Leonore Karington.

Soe Valdes, kubanska književnica u pariskom egzilu, veštim pripovedačkim postupkom dočarava procvat avangarde u Španiji dvadesetih godina prošlog veka i uključuje nas u dešavanja u umetničkim krugovima nadrealističkog Pariza kako ga doživljava Remedios Varo.

Drugi o knjizi
„Istinska hronika preživljavanja u teškim vremenima, u kojoj kroz sudbine junakinja provejava snaga same autorke.“ El Mundo

O autorki
Soe Valdes (Zoé Valdés) rođena je 1959. godine u Havani. Filolog po struci, radila je pri Unesku i u Odeljenju za kulturu kubanske misije u Parizu. Godine 1988. vratila se na Kubu, gde je učestvovala u slikarskom pokretu u Havani, radila kao scenarista i bila zamenik direktora časopisa Sine kubano. Objavila je pet pesničkih zbirki i dvadeset dva romana, četiri zbirke priča, kao i dve knjige za decu. Živi u Parizu. Ima špansko i francusko državljanstvo, a država Francuska joj je uručila Orden viteza umetnost i književnost. Dodeljena joj je titula počasnog doktora nauka Univerziteta Valonsijen u Francuskoj i Velika zlatna medalja grada Pariza za doprinos ljudskim pravima i za blistavu književnu karijeru. Njena dela nailaze na izvanredan prijem kod kritičara i čitalaca, a prevedena su na preko trideset jezika. Za više informacija o autorki posetite zoevaldes.net.

Knjiga na poklon
Knjigu Mesec u kavezu možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar sa vašim imenom i e-mail adresom i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Mesec u kavezu je osvojila čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 5.  – Ljubica. Čestitamo!

Share