Knjiga na poklon: MAŠINA ZA PRAVLJENJE ŠPANACA Valter Ugo Mai

Junak romana je 84-godišnji Antonio, koji u staračkom domu svodi bilans sopstvenog života, ali i istorije svoje zemlje. Antonio duhovito i lucidno priča o godinama Salazarove diktature, o dolasku demokratije i mučnoj sadašnjosti na rubu Evrope, o starosti, usamljenosti i smrti.

Knjiga na poklon- MAŠINA ZA PRAVLJENJE ŠPANACA Valter Ugo Mai

Sadržaj

Neznanje nas drži u pokornosti. a ta pokornost potiče iz neznanja i to je najlakši put do sreće. po tom receptu je diktatura funkcionisala.

„Portugalija je još uvek mašina za pravljenje Španaca“, kaže jedan junak ovog popularnog romana, aludirajući na Salazarov režim, kada su se mnogi Portugalci iselili u Španiju. Odnedavno udovac, glavni lik, berberin Antonio Žorž da Silva, pošto ga ćerka smešta u starački dom, otpočinje mudar i fascinantan narativ o sudbini Portugalaca i ožiljcima njihove nedavne prošlosti, o smrti i starosti, o diktaturi i demokratiji, učeći nas kako da prepoznamo svoje slabosti i promašaje, kako da oživimo veru u život i smognemo snagu da svoje telo u najtežim trenucima, među koje spadaju i starost i usamljenost, prilagodimo okolnostima kako naša duša ne bi patila.

Drugi o knjizi

„Valter Ugo Mai piše stilom koji je u semantičkom i sintaksičkom smislu pravi lingvistički cunami.“ Žoze Saramago

O autoru

Valter Ugo Mai (1971), popularan portugalski pisac, kompozitor i vajar. Objavio je 14 knjiga pesama, 6 romana i 5 knjiga za decu. Dobio je nagrade „Almeida Garet“, Veliku portugalsku nagradu za roman godine i prestižnu nagradu „Žoze Saramago“. Živi u Portugaliji.

Knjiga na poklon

Knjigu Mašina za pravljenje Španaca možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Mašina za pravljenje Španaca osvojila je naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 29. Anja S. Čestitamo!

Share