Knjiga na poklon: “Kuća sećanja i zaborava” Filipa Davida

U Kući sećanja i zaborava Albert će videti scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka. U sledećoj prostoriji ove čudesne kuće moći će da izbriše sopstveno pamćenje. Hoće li iskoristiti šansu da promeni svoj identitet u skladu sa rečima svog prijatelja „Pamćenje je strašnije od svakog zaborava“ ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Knjiga “Kuća sećanja i zaborava” Filipa Davida je dobitnica Ninove nagrade za 2014. godinu. Filip David je dobitnik brojnih nagrada: Nagrada Mladosti, nagrada „Milan Rakić“, BIGZ-ova i Prosvetina nagrada za roman godine, Andrićeva nagrada. Knjige su mu prevođene na više jezika, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.

 kuca-secanja-i-zaborava-korice

Sadržaj

SVAKO PONEKAD POŽELI DA BUDE NEKO DRUGI, ALI ŠTA AKO DOBIJE PRILIKU ZA TO?

Albert Vajs je još od detinjstva imao prilike da promeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vreme je proveo u kući Folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zameni njihovog nestalog sina i tako se spasi od sigurnog pogroma. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobegne iz nemačke porodice koja ga je umalo usvojila.

Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferenciji o Drugom svetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na „Kuću sećanja i zaborava“. U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje. Albert u jednom ekranu može da kao na filmu vidi scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka za koji se oseća krivim, jer je mlađi brat bio poveren njemu na čuvanje. Ogromni bol koji je osetio jače no ikad može da nestane ako on u sledećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija (Erika Vajsa). Hoće li Albert iskoristiti poslednju šansu da promeni svoj identitet u skladu sa rečima jednog svog prijatelja i sunarodnika „Pamćenje je strašnije od svakog zaborava“ ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, Kuća sećanja i zaborava je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti.

O autoru

Filip David (1940, Kragujevac). Diplomirao na Filološkom fakultetu i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV. Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd. Odstranjen sa TV Beograd 1992. zbog učešća u organizovanju Nezavisnog sindikata. Jedan od osnivača Nezavisnih pisaca i osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije Grupa. Napisao je više TV drama, filmskih scenarija. Objavio tri knjige pripovedaka, tri romana i dve knjige eseja. Zajedno sa Mirko Kovačem objavio Knjigu pisama 1992-1995. Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio, između ostalog i na filmovima: Okupacija u 26 slika, Pad ItalijeKo to tamo pevaBure baruta (nagrada kritike u Veneciji, nagrada Feliks za najbolji evropski film godine), Poseban tretman (nagrada u Kanu), Paviljon 6San zimske noći (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), Optimisti (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).
Redovni profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Knjigu “Kuća sećanja i zaborava” Filipa Davida moćećete da osvojite putem nagradne igre. Sve što je potrebno da uradite je da ostavite vaš komentar sa vašim imenom i mejlom kako bismo mogli da vas kontaktiramo. Igrica će trajati 5 dana, pobednika ćemo izvući nasumično uz pomoć sajta random.org. Srećno!

Uživajte uz Plezir magazin i čitajte dobre knjige!

Update: Nagradna igra je završena, a dobitnik knjige je čitalac koji je ostavio komentar pod rednim brojem 29. Vladimir Tucek. Čestitamo! Uskoro vas očekuje nova knjiga na poklon, hvala svima na učešću.

Share